Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Εργαζόμενοι ΔΕΗ: Πορεία στην Αθήνα – «Δεν θα περάσει το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ»

ADMHE 1Αν και η κυβέρνηση πέρασε χθες από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν σκοπεύουν να «καταθέσουν τα όπλα» και φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, όπως φάνηκε και από την μαζική και δυναμική αποψινή πορεία τους στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ πρόκειται να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την περαιτέρω συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, τις επόμενες ημέρες. Οπως έγραψε το «nez.gr» ο ΑΔΜΗΕ είναι θυγατρική κατά 100%
του ομίλου της ΔΕΗ και αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας, καθώς συνδέει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με τους σταθμούς διανομής και τον τελικό καταναλωτή.
ADMHE 2
Ουσιαστικά ο ΑΔΜΗΕ ελέγχει το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που αποτελείται από 11.000 χιλιόμετρα εναέριων γραμμών υψηλής τάσης και υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης (150 και 400 χιλιάδων βολτ) που διασυνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα, 221 Υποσταθμούς και Κέντρα Υψηλής Τάσης και τα Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας (ένα στον Άγιο Στέφανο Αττικής, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πτολεμαΐδα). Ταυτόχρονα, ο ΑΔΜΗΕ διαχειρίζεται το σύνολο σχεδόν των μηχανισμών χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια του διασυνοριακού εμπορίου.
Γίνεται αντιληπτό από τον καθένα η τεράστια σημασία της συγκεκριμένης επιχειρήσεις, καθώς εξασφαλίζει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό κάθε παραγωγικής δραστηριότητας με ηλεκτρικό ρεύμα (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων επιχειρήσεις σαν τον ΑΔΜΗΕ είναι οι πρώτες που πλήττονται).
ADMHE 3
Η εμπορική αξία των παγίων και του εξοπλισμού που αξιοποιεί εκτιμάται σε τρέχουσες τιμές σε περισσότερα από 8 δις. ευρώ. Η εταιρία έχει σταθερά ετήσια έσοδα 260 – 300 εκατ. ευρώ από τη διαχείριση του δικτύου και ετήσια κέρδη 116 εκατ. ευρώ (για το 2013). Αυτήν την «προίκα» αναμένεται να πάρει ο υποψήφιος ιδιώτης δίνοντας ένα ελάχιστο ποσό της τάξης των 400 – 450 εκατ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: