Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΝΑΝΕ,ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΟΥΝ..!!!

Οι συνταξιούχοι μεγαλοεπενδυτές
ΣΥΝΤΑΧΙΟΥΧΟΣ ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ
Του Αθανασόπουλου Περικλή
Αθήνα 01.02.2014
Είδαμε τις τελευταίες μέρες  ένα ασφαλιστικό ταμείο του ΚΑΝΑΔΑ να αγοράζει το 30% του Ελληνικού Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και να επενδύει στα σίγουρα.
Είδαμε πριν μερικά χρόνια τους Νορβηγούς να θέλουν να αγοράσουν ολόκληρο το Ελληνικό χρέος του Ελληνικού Δημοσίου, 300 δίς ευρώ τότε, θέλωντας να βάλουν στο χέρι τα Ελληνικά πετρέλαια και τους «χτυπήσανε» για να τους μαζέψουν..
Αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες και είναι αδύνατο να το φανταστούμε να συμβεί στη χώρα μας, είναι ότι η κρατική περιουσία ανήκει στα ασφαλιστικά ταμεία και μόνο, γιατί θεωρούν ότι έχουν αποκτηθεί από τον απόμαχο λαό και του ανήκουν.

Στη δε Νορβηγία  η πλειοψηφία, 51%, της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ  ( αντίστοιχη ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ) ανήκει στα ασφαλιστικά ταμεία δηλαδή στους συνταξιούχους. 
Με όλα τα παραπάνω αυτό που πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό είναι ότι σε περίπτωση πτώχευσης του κράτους , πράγμα αδύνατο, ο τελευταίος που θα πτωχεύσει θα είναι ο συνταξιούχος.
Στην Νορβηγία η ανάπτυξη γίνεται ξεκινώντας από την ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ η οποία χρηματοδοτεί τις κρατικές τράπεζες, οι οποίες με την σειρά τους χρηματοδοτούν τις ιδιωτικές τράπεζες και τις κρατικές επιχειρήσεις, και στη συνέχεια οι ιδιωτικές τράπεζες χρηματοδοτούν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Με την παραπάνω διαδικασία, αν σε περίπτωση πτώχευσης των ιδιωτών, έχει πολύ δρόμο ,για να μεταφερθεί η πτώχευση στο κράτος, δηλαδή στο συνταξιούχο.
Στην «Δημοκρατική» Ελλάδα η ΚΕΝΤΡΙΚΗ της ΤΡΑΠΕΖΑ ( ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ) ανήκει κατά 96% σε ξένους, και στην περίπτωση που θα πτωχεύσει ο ιδιώτης θα κληθεί ο συνταξιούχος να πληρώσει το χρέος.
Το χειρότερο δε είναι, ότι ο ιδιώτης αποφασίζει για το αν θα πάρει και πόση σύνταξη ο απόμαχος Έλληνας πολίτης.
Πρέπει να τονιστεί ότι όταν λέμε «ιδιώτης» εννοούμε την ολιγαρχία των ΑΘΗΝΏΝ… τραπεζίτες –μεγαλοεργολάβους κλπ.
Τέλος αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα δισέγγονα της ολιγαρχίας που θα γεννηθούν σε 50 η 100 χρόνια, χωρίς να έχουν δουλέψει καθόλου έχουν βάλλει στο χέρι την Ελληνική κρατική περιουσία από σήμερα.
Κατά άλλα νομίζουμε ότι θα τους βγάλουμε εύκολα από την πλάτη μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ  ΑΡΘΡΟ

Οι συνταξιούχοι μεγαλοεπενδυτές

Mπορεί στην Ελλάδα τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εμφανίζουν μεγάλες «μαύρες τρύπες» ελέω της κρίσης στη χώρα μας, ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταφέρει να «αβγατίσουν» την περιουσία τους σε εντυπωσιακά νούμερα, χάρη κυρίως στην ανοδική πορεία των αγορών κεφαλαίου και εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με έρευνα της Tower Watson, τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων 13 χωρών (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Βραζιλία, Αυστραλία, Ολλανδία, Ελβετία, Χονγκ Κονγκ, Ιρλανδία και Νότιος Αφρική), έφθασαν πέρσι σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια ή αλλιώς στο 78% του ΑΕΠ των χωρών αυτών (από 72% το 2011 και 61% το 2008). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το 2002 (όπου η αξία της περιουσίας τους ανερχόταν σε 14,74 τρισ. δολάρια) η ετήσια αύξηση του ενεργητικού τους είναι στα επίπεδα του 8,3%.
Πρόκειται για ταμεία τα οποία ανήκουν κυρίως στο κράτος και διαχειρίζονται τα χρήματα των συντάξεων των εργαζομένων. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών τους τοποθετείται σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος (π.χ. ομόλογα, αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων κλπ.) και σε μετοχές, ωστόσο δεν είναι διόλου... αμελητέο (καθώς αυξάνεται διαρκώς) το ποσοστό των κεφαλαίων που επενδύονται σε εναλλακτικά προϊόντα όπως π.χ. hedge funds, private equity κ.ά.
Στις ΗΠΑ
Σε ό,τι αφορά στο μέγεθος των ταμείων αυτών, τη μεγαλύτερη περιουσία εμφάνιζαν στο τέλος του 2012 οι ΗΠΑ (16,85 τρισ. δολάρια), η Ιαπωνία (3,72 τρισ.), η Μεγάλη Βρετανία (2,73 τρισ.), η Αυστραλία (1,55 τρισ.), ο Καναδάς (1,48 τρισ.) και η Ολλανδία (με 1,2 τρισ. δολάρια). Τα πλέον... κερδισμένα ταμεία με διψήφιες ετήσιες αποδόσεις την προηγούμενη δεκαετία εμφανίζονται αυτά του Χονγκ Κονγκ (14,3%), της Βραζιλίας (14%), της Νότιας Αφρικής (13%), της Αυστραλίας (11,2%) και της Ιρλανδίας (10,1%).
Το Νόμπελ Παλάς στο Οσλο αφιερωμένο σε όσους πήραν το Νόμπελ Ειρήνης.
Το Νόμπελ Παλάς στο Οσλο αφιερωμένο σε όσους πήραν το Νόμπελ Ειρήνης.
Αισθητή έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια την παρουσία τους και στην Ελλάδα ορισμένα συνταξιοδοτικά funds με πιο πρόσφατο αυτό της καναδικής PSP Investments, η οποία απέκτησε τη συμμετοχή της Hochtief στην «Ελευθέριος Βενιζέλος» έναντι συνολικού τιμήματος 1,5 δισ. ευρώ. Εχουν προηγηθεί τοποθετήσεις σε μετοχές ελληνικών εταιρειών (π.χ. Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Forthnet κ.ά.) από funds όπως π.χ. Το ολλανδικό Stichting Pensioenfonds ABP, το νορβηγικό Government Pension Fund Global και το σουηδικό Andra AP-fonden.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Εκανε μπίνγκο στις μετοχές
Σε τρεις μήνες μετράει υπεραξίες 48,5 δισ.
Μέρος από το κτίριο της Βουλής στη Χάγη
Μέρος από το κτίριο της Βουλής στη Χάγη
Το νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο, Government Pension Fund Global, γνωστό ως Petroleum Fund μέχρι το 2006, εμφάνιζε στο τέλος του α' τριμήνου αξία χαρτοφυλακίου ύψους 554 δισ. ευρώ (+48,48 δισ. από το τέλος του 2012). Από τις επενδύσεις του fund, οι οποίες είναι διεσπαρμένες εκτός Νορβηγίας, το 60% είναι τοποθετημένες σε μετοχές, το 35% περίπου σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος και το 5% στο real estate. Τα τελευταία 15 χρόνια, μόλις τέσσερις χρονιές εμφάνισε το fund αρνητικές επιδόσεις και πιο συγκεκριμένα σε περιόδους έντονης οικονομικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, όπως ήταν π.χ. τη διετία 2000-2001 και το 2008.
13,42%
Πανοραμικό στιγμιότυπο από τους καταρράκτες του Νιαγάρα
Πανοραμικό στιγμιότυπο από τους καταρράκτες του Νιαγάρα
Η περσινή χρονιά έκλεισε με απόδοση της τάξης του 13,42% (χάρη στα κέρδη από τις μετοχές, συνολικού ύψους 18,06%), τη δεύτερη υψηλότερη από το 1999 (25,62% το 2009), ενώ το α' τρίμηνο του 2013 έκλεισε για το νορβηγικό fund στο +5,45%. Στην Ευρώπη, οι βασικότερες τοποθετήσεις σε μετοχές είναι στη Μεγάλη Βρετανία (περίπου 50 δισ. ευρώ), στη Γαλλία (21,3 δισ.), στη Γερμανία (περίπου 20 δισ.) και στην Ελβετία (19,2 δισ. ευρώ). Αναφορικά με τις ΗΠΑ, οι επενδύσεις σε μετοχές αμερικανικών εταιρειών εκ μέρους του νορβηγικού συνταξιοδοτικού ταμείου αγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ, ενώ στην Ασία περίπου 17 δισ. είναι τοποθετημένα σε ιαπωνικές μετοχές και 5 δισ. σε κινεζικές. Στις ΗΠΑ, οι μεγαλύτερες σε αξία τοποθετήσεις του Fund έχουν πραγματοποιηθεί στην Apple και την Blackrock. Ακολουθούν με διαφορά οι Microsoft, General Electric, Chevron και IBM και πιο κάτω οι Johnson & Johnson, Google, Pfizer, Berkshire Hathaway, Coca-Cola, JPMorgan κ.ά.
Στη Μεγάλη Βρετανία, οι σημαντικότερες επενδύσεις του fund αφορούν στις μετοχές της HSBC, της BP, της Vodafone, της Glaxosmithkline, της BG Group και της BHP Billiton.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ράλι 20αετίας
Με «ταμείο» 292 δισ. και 2,8 εκατ. μετόχους
Χαρακτηριστικός εμπορικός δρόμος στο Τόκιο
Χαρακτηριστικός εμπορικός δρόμος στο Τόκιο
Με επενδεδυμένα κεφάλαια της τάξης των 292 δισ. ευρώ (στοιχεία Μαρτίου του 2013) και με 2,8 εκατομμύρια μετόχους, το ολλανδικό fund Stichting Pensioenfonds ABP είναι ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία του κόσμου. Στο τέλος του α' τριμήνου εμφάνισε funding ratio 101%, το οποίο σημαίνει ότι το Ταμείο έχει σε μετρητά 101 ευρώ για κάθε 100 ευρώ που πρέπει να πληρώσει για συντάξεις τώρα αλλά και στο μέλλον. Σημείωσε δε αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο χάρη στις καλύτερες αποδόσεις αλλά και τη μείωση στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Ο στόχος από τους διαχειριστές του fund έχει τοποθετηθεί στο 104,2% μέχρι το τέλος του 2013. Αναφορικά με την απόδοση, αυτή κυμάνθηκε στο α' τρίμηνο στα επίπεδα του 3,6%, ή αλλιώς στα 10 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη συνεισφορά να έρχεται από τις μετοχές στις αναπτυγμένες αγορές (7 δισ. ευρώ). Συνολικά την εικοσαετία 1992-2012, η καθαρή μέση ετήσια απόδοση του fund ανέρχεται σε 5,2%. Το ABP ιδρύθηκε το 1922, ωστόσο λειτουργεί ως ιδιωτικοποιημένη εταιρεία από το 1996. Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο, το 38,7% είναι επενδεδυμένο σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος, το 34,7% σε μετοχές (27,4% αναπτυγμένων αγορών και 7,3% αναδυόμενων) και το 26,2% σε εναλλακτικές επενδύσεις (10% real estate, 5,3% private equity, 4,6% hedge funds).
Οι ουρανοξύστες στη Σεούλ θυμίζουν τα ανθρωπάκια του Γιάννη Γαΐτη
Οι ουρανοξύστες στη Σεούλ θυμίζουν τα ανθρωπάκια του Γιάννη Γαΐτη
Επιλογές
Στις ΗΠΑ οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις του Ταμείου αφορούν μεταξύ άλλων τις ExxonMobil, JPMorgan Chase, General Electric, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, Boston Properties, Microsoft, Cisco Systems κ.ά. Το ABP ελέγχει επίσης το hedge fund New Holland Capital ?το οποίο διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 15 δισ. δολαρίων? ενώ παράλληλα είχε δημιουργήσει το private equity AlpInvest partners το οποίο πρόσφατα εξαγοράστηκε από το Carlyle Group.
ΚΑΝΑΔΑΣ
Ιδρύθηκε για ειδικό σκοπό
Ψηλά στη λίστα τα δίκτυα και οι ΔΕΚΟ του Καναδά
Η Public Sector Pension Investment Board of Canada είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων του Καναδά, με τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της να έφθαναν τα 64,5 δισ. δολάρια τον Μάρτιο του 2012. Συνολικά, την τριετία που ακολούθησε μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το PSP εμφάνισε μέση ετήσια απόδοση 12,7%.
Το ελεγχόμενο από το κράτος συνταξιοδοτικό ταμείο, ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999 με σκοπό να διαχειριστεί τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που θα πραγματοποιούνταν μετά την 1η Απριλίου του 2000 στα συνταξιοδοτικά ταμεία των Δημόσιων Υπηρεσιών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Βασιλικής Εφιππης Αστυνομίας των Βουνών και των Εφέδρων. Σε γενικές γραμμές, επενδύει σε διεθνή χρηματιστήρια, στις αγορές σταθερού εισοδήματος των ΗΠΑ και του Καναδά, στις αγορές private equity και στο real estate.
Φυσικοί πόροι
Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις της εταιρείας στον δημόσιο τομέα του Καναδά, οι κυριότερες είναι στην Canadian Natural Resources Ltd (φυσικοί πόροι της χώρας), την Canadian National Railway Co. (σιδηρόδρομοι), τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού Goldcorp Inc., Barrick Gold Corp και Barrick Gold Corp, τις τράπεζες Royal Bank of Canada, The Toronto - Dominion Bank και Bank of Nova Scotia, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών BCE Inc κ.ά.
Οι πιο σημαντικές τοποθετήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες αφορούν στις καναδικές Revera (εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας), Telesat Holdings (εταιρεία τηλεπικοινωνιών), Timberwest Forest Corp (βιομηχανία ξυλείας), Trancelec (εταιρεία που κατασκευάζει δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ανεμογεννήτριες κ.ά.), την Infrafas Norge AS (νορβηγική εταιρεία που συμμετέχει στο μεγάλο ενεργειακό joint venture Gassled), την DP World (αυστραλέζικη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λιμενικών σταθμών και logistics), την κ.ά.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ομόλογα το 70% του κεφαλαίου
Ο «συντηρικός» γίγαντας ετοιμάζεται να ρισκάρει
Το γιαπωνέζικο κρατικό συνταξιοδοτικό fund, GPIF, το οποίο λειτουργεί ως αυτόνομο ίδρυμα από τον Απρίλιο του 2006, έχει μία αξία που υπολογίζεται σήμερα στα επίπεδα των 860 δισ. ευρώ περίπου. Το GPIF, το οποίο είναι με διαφορά το μεγαλύτερο, σε αξία, συνταξιοδοτικό fund στον κόσμο, διαχειρίζεται τις συνταξιοδοτικές αποδόσεις για λογαριασμό των National Pension Scheme και Employee's Pension Fund της Ιαπωνίας. Το fund, στο τέλος του γ' τριμήνου του 2012 εμφάνιζε απόδοση 3,27% από 2,32% το 2011.
Τα τελευταία χρόνια, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν το 2005 (9,88%), το 2003 (8,4%) και το 2009 (7,91%), ενώ στο «κόκκινο» έκλεισαν οι χρονιές 2007, 2008 και 2010.
Εντός συνόρων
Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο του GPIF, το 60,14% των κεφαλαίων είναι τοποθετημένο σε ομόλογα της χώρας, το 9,82% σε διεθνή ομόλογα, 12,92% σε ιαπωνικές μετοχές, 12,90% σε ξένες μετοχές και 4,23% έχει τοποθετηθεί σε βραχυπρόθεσμα προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το fund έχει γίνει εδώ και χρόνια αντικείμενο έντονης κριτικής από αναλυτές για τον... συντηρητισμό του. Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς πάντως η διοίκηση του Ταμείου φαίνεται πως έχει αρχίσει να βάζει... νερό στο κρασί του και να επεξεργάζεται την είσοδο σε εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των private equities.
Για τον λόγο αυτό, ζήτησε τη συνδρομή τεσσάρων εταιρειών και πιο συγκεκριμένα του γιαπωνέζικου δικηγορικού γραφείου Atsumi & Sakai, του ελβετικού private equity fund Capital Dynamics, της γιαπωνέζικης ασφαλιστικής Ζωής T&D Asset Management και του private equity Brightrust PE Japan. Από τις αναδυόμενες αγορές, οι βασικότερες τοποθετήσεις του συνταξιοδοτικού ταμείου της χώρας αφορούν στις αγορές της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Βραζιλίας, του Ταϊβάν, της Νότιας Αφρικής, της Ρωσίας και της Ινδίας.
Ν. ΚΟΡΕΑ
Πρώτη επιλογή... η Ευρώπη
Ψάχνει στο εξωτερικό για «χρυσές» ευκαιρίες
Η Εθνική Συνταξιοδοτική Υπηρεσία της Νότιας Κορέας είναι ένα κρατικό συνταξιοδοτικό fund, με περιουσιακά στοιχεία της τάξης άνω των 250 δισ. ευρώ, τα οποία το τοποθετούν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως. Στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του fund, το 68% των κεφαλαίων είναι τοποθετημένο σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος, το 24% σε μετοχές και το υπόλοιπο σε άλλα εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα. Αναφορικά με τις αποδόσεις του fund, το 2012 έκλεισε στο +7% (χάρη στα κέρδη 10% των μετοχών), ενώ στα τέλη του φετινού Φεβρουαρίου βρισκόταν στο +3,85%.
Πάντως, η τωρινή διοίκηση του NPS, υπό τη διεύθυνση του Γιουν Κβανγκ Γου, ενισχύει συνεχώς τις τοποθετήσεις του ταμείου στο εξωτερικό, με το σχετικό ποσοστό να έχει σχεδόν διπλασιαστεί (στο 15%) σε σχέση με 3-4 χρόνια πριν όπου ήταν στα επίπεδα του 8%-9%. Μάλιστα, ο πήχης έχει μπει πλέον στο 20%.
Παράλληλα, προωθεί τον διπλασιασμό των επενδύσεων σε εναλλακτικά προϊόντα, σε ποσοστό άνω του 10% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου, περιορίζοντας τις τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος κάτω από το 60%.
8 δισ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο πέρυσι, η NPS ξόδεψε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ σε εναλλακτικά προϊόντα όπως π.χ. σε ακίνητα και έργα υποδομής. Για παράδειγμα αγόρασε τα κεντρικά γραφεία της HSBC στο Λονδίνο, το κέντρο της Sony στο Βερολίνο, ένα εμπορικό κέντρο κοντά στο Παρίσι, ένα γραφειακό συγκρότημα στο Σίδνεϊ, ενώ παράλληλα αγόρασε το 12% του αεροδρομίου του Γκάτγουικ στο Λονδίνο και επένδυσε 840 εκατ. ευρώ στην Colonial Pipeline (σε συνεργασία με την KKR), μια αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε πετρελαϊκούς αγωγούς.
Τέλος, η NPS διαβλέπει επενδυτικές ευκαιρίες μέσω προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και της διαδικασίας απομόχλευσης του χρηματοοικονομικού κλάδου.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

1 σχόλιο:

  1. πληροφοριακα, ενδιαφεροντα τα ανωτερω...
    ομως στην Ελλαδα, ηδη απο την 10ετια του 50, η διαχειριση των απουεματικων των ασφαλιστικων ταμειων αποτελουσε τζαμπα στοκο για τις οποιες τρυπες ανοιγαν τρωκτικα και ξερες στο κυτος της χωρας. Να θυμηθουμε π.χ. την υποχρεωτικη δεσμευση τμηματος των κεφαλαιων τους με αρνητικο
    επιτοκιο απο την Τ.Ε. υπερ της βιομηχανιας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή