Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Το παρασκήνιο για το νέο διοικητή της ΤτΕ και η έκπληξη Μηταράκη


24 Απριλίου 2014
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

  — Έντονο είναι το παρασκήνιο για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του κ. Γιώργου Προβόπουλου. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση του απερχόμενου διοικητή με τον νυν Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα αν και ο κ. Προβόπουλος χαίρει της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τους χειρισμούς που έκανε κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
   — Από την άλλη πλευρά ο κ. Στουρνάρας χωρίς αμφιβολία θα ήταν απολύτως αποδεκτός τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της τρόικας και των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες η μετάβασή του στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν δεδομένη.
   — Όμως πλέον αυτό δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από κυβερνήσεις ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι θεωρούν ότι ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να διατηρήσει τη θέση του Υπουργού Οικονομικών προκειμένου να ολοκληρώσει τον επόμενο γύρο μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
   — Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάστηκε από την κυβέρνηση η παραμονή Προβόπουλου, ενώ στο τραπέζι έπεσε και μια υποψηφιότητα έκπληξη αυτή του νυν υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη ο οποίος μάλιστα χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.
   — Παρά το νεαρό της ηλικίας του (είναι μόλις 43 ετών) ο κ. Νότης Μηταράκης έχει ήδη λαμπρή καριέρα που μπορεί να υποστηρίξει τη θέση του διοικητή και φαίνεται ότι αν τελικά μπορεί να είναι ο νεώτερος διοικητής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρώπη.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: