Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα φέρνει το αντιδασικό νομοσχέδιο στην ΕΕ

                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                          25/7/2014
Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα δασοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μετά τις πολλές και σοβαρές αντιδράσεις που προκάλεσε το αντι-δασικό νομοσχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, φέρνει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με  ερώτηση της ζητά από την Κομισιόν να αναλάβει τις ευθύνες της και να  αποτρέψει την ψήφιση ρυθμίσεων που αντίκεινται στους στόχους των  Κοινοτικών Οδηγιών για τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα και γενικότερα το περιβάλλον.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στην ερώτηση της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο ανατρέπει την ισχύουσα δασική νομοθεσία καθώς επιτρέπει επιβαρυντικές χρήσεις στα δάση και τις δασικές εκτάσεις (δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών, μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικά καύσιμα, εκμετάλλευση υπεδάφους κ.α.), με αποτέλεσμα να απειλείται η βιοποικιλότητα και η ισορροπία των προστατευόμενων περιοχών.
Τονίζει επίσης ;ότι το επίμαχο νομοσχέδιο δεν προάγει την προστασία των δασών, επιτρέπει τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων και την πολεοδόμηση, ενώ νομιμοποιεί επεμβάσεις στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA, χωρίς την προηγούμενη υποχρεωτική ειδική αξιολόγηση των επιπτώσεων από την εφαρμογή του.
«Όλα αυτά όταν στην Ελλάδα δεν έχουν καταρτισθεί δασικοί χάρτες, δεν έχει ολοκληρωθεί το εθνικό κτηματολόγιο και δεν υπάρχει ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός.», υπογραμμίζει  η κ. Σακοράφα.
«Επειδή το περιβάλλον δεν είναι πλούτος μόνο μιας χώρας, αλλά ξεπερνά χωρικά το μέγεθός της και μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά», η ευρωβουλευτής ερωτά την Κομισιόν:
1.      πως προτίθεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει το κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών NATURA, και
2.      με ποιο τρόπο η Επιτροπή προτίθεται να συμβάλει ώστε η Ελληνική κυβέρνηση να μη νομοθετήσει  ρυθμίσεις αντίθετες με τις κοινοτικές οδηγίες για τη προστασία των δασών, της βιοποικιλότητας και γενικά του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου