Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Μήπως και η Κύπρος δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ όπως η Ελλάδα;

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη Πολλές φορές η προπαγάνδα ενός καθεστώτος με τη βοήθεια των ΜΜΕ περνάει μηνύματα στο λαό με σκοπό να καλύψει άλυτα προβλήματα της πολιτικής του ή κρυφές συμφωνίες που έχει κάνει, όπως τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο ή τη μη φορολόγηση των πολυεθνικών που θα κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελληνική ΑΟΖ, κάτι που δεν θα αποφέρει και έσοδα στην Ελλάδα.  Το καθεστώς “επιτρέποντας” διακαώς σε πολλούς (μεταξύ των οποίων και σε εμένα) να αναπτύσσουν δημόσια θέματα γύρω από την ΑΟΖ, όπως και για τους υδρογονάνθρακες γιατί το βολεύει, έχει περάσει έντεχνα στο λαό το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να προκηρύσσει οικόπεδα με νόμιμα συμβόλαια στην Ελληνική ΑΟΖ στα οποία ξένες εταιρείες μπορούν να εξορύξουν υδρογονάνθρακες.
Στη παρούσα κατάσταση, μετά τα 6 νμ για την Ελλάδα υπάρχουν δυστυχώς τα διεθνή ύδατα και απο τη στιγμή που Ελληνική ΑΟΖ δεν έχει ανακηρυχθεί με γεωγραφικές συντεταγμένες, η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να προκηρύσσει τίποτα σε διεθνή ύδατα. 
Το πράγμα όμως δεν τελειώνει εδώ…

Στα διεθνή ύδατα ένα άλλο κράτος μπορεί να παρέμβει χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να προστατεύσει εκεί όσες εταιρείες εξορύσσουν, εκτός αν αυτές μπορούν να βρούν στήριξη από αλλού. 
Στα διεθνή ύδατα καμμιά πολυεθνική δεν δεσμεύεται να πληρώσει φόρο σε κανένα κράτος ούτε και φυσικά τελικά να τηρήσει κανένα συμβόλαιο που έχει υπογράψει. Με την έννοια αυτή, όσα συμβόλαια η Ελλάδα έχει υπογράψει με εταιρείες σε εταιρείες πέραν των 6 νμ είναι επι ξύλου κρεμάμενα.
Στα διεθνή ύδατα περνάει το δίκαιο το ισχυρού. Στα διεθνή ύδατα ένα άλλο κράτος μπορεί να δημιουργήσει ένα τεχνικό νησί π.χ. μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου και κανείς να μη μπορεί να το ενοχλήσει ή να του απαιτήσει δικαιώματα. Στα διεθνή ύδατα, στη μη ανακηρυγμένη Ελληνική ΑΟΖ,  μπορεί να υπάρξει και συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων με τη Τουρκία χωρίς πρόβλημα απο κανένα. Για το λόγο αυτό αργεί η ανακήρυξή της;
H Τουρκία μπορεί να στήσει μια εξέδρα εξόρυξης υδρογονανθράκων στα 6 νμ απο το Καστελόριζο, μέσα στα διεθνή ύδατα. Τό ίδιο μπορεί να κάνει νόμιμα και η  FYROM έξω απο τη Θεσσαλονίκη. Οι σκηνές αυτές δεν είναι τόσο μακρυά όσο φαίνονται.
Σημειώστε, ότι ο έλεγχος αλιευτικών ζωνών απο μια χώρα δεν καλύπτει το θέμα της προστασίας του υποθαλάσσιου πλούτου σε αυτές. Παιδαριώδεις δηλώσεις του τύπου “Η Ελλάδα εφαρμόζει την ΑΟΖ” στο εξωτερικό δεν έχουν καμμία αξία.  Κανείς δεν εφραμόζει κάτι αν δεν το έχει. Έμμεσου τύπου ανακηρύξεις δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Ανακήρυξη σημαίνει γεωγραφικές συντεταγμένες και επιστολή στο Γραφείο για τις ΑΟΖ του ΟΗΕ. Τέλος.
Το περίεργο είναι ότι κανένα κόμμα δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής επερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη μου, ότι όλοι είναι μια παρέα. 
Το πρόσφατο γεγονός, όπου ένα Τουρκικό πολεμικό πλοίο έκανε έλεγχο και απο τότε παρακολουθεί το ερευνητικό  πλοίο της κοινοπραξίας Eni - Kogas που πρόκειται να πραγματοποιήσει γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου 9 της υποτιθέμενης ΑΟΖ της Κύπρου, είναι κάτι που θέτει στο σωστό ύψος το θέμα των “διεθνών υδάτων” που έχω ήδη αναδείξει και το δικαίωμα που ΔΕΝ έχει μια χώρα να προκηρύσσει οικόπεδα για έρευνα υδρογονανθράκων σε ένα μέρος του βυθού στο οποίο δεν έχει δικαιώματα. Έχει ακουστεί επίσημα ότι η ΑΟΖ της Κύπρου έχει ανακηρυχθεί. Οι πράξεις όμως της Τουρκίας μου επιτρέπουν να αμφιβάλλω. Τι κάνουμε; To αυτονόητο. Κάποιοι σωστοί δημοσιογράφοι ή κάποιοι πατριώτες βουλευτές της Κύπρου ζητούν αντίγραφο με επερώτηση στη Κυπριακή Βουλή του χαρτιού που εστάλη στον ΟΗΕ με τις γεωγραφικές συντεταγμένες της ΑΟΖ της Κύπρου και φυσικά το διασταυρώνουν με κατευθείαν ερώτηση και γραπτή απάντηση στο Γραφείο του ΟΗΕ που ασχολείται με τις ΑΟΖ. Το αποτέλεσμα το δημοσιοποιούν.
Προσωπικά, αμφιβάλλω ότι έχει ανακηρυχτεί Κυπριακή ΑΟΖ με συντεταγμένες σταλμένες όπως πρέπει στον ΟΗΕ.
Η θέση μου είναι, ότι η Ελλάδα για να μπορεί να προκηρύσσει θέσεις οικοπέδων και να συντάσσει νόμιμα συμβόλαια με εταιρείες πέραν των 6 νμ πρέπει να έχει ανακηρύξει προηγουμένως ΑΟΖ.  
Τό ίδιο αφορά και τη Κύπρο, αν δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ. Εντύπωση μου προκαλεί και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, όπου αναφέρεται ότι θα υπάρχει συνεκμετάλλευση των οικοπέδων απο τις δύο χώρες για τα κοιτάσματα που είναι στα σύνορα των δύο ΑΟΖ. Αυτό δεν είναι “σαφές”. 
Πόσο “πάχος” έχει το σύνορο των δύο ΑΟΖ; Τί γίνεται όταν ένα κοίτασμα είναι τεράστιο σε έκταση;  Πονηριές…
“Σαφές” σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει επίσημη διευκρίνηση απο τη κυβέρνηση της Κύπρου καί είναι ασήμαντο τί “καταλαβαίνω” εγώ, εσείς ή ο κάθε “ειδήμονας”, εγκάθετος κλπ. Οι εξηγήσεις μέσω διαρροών και συντεύξεων δεν με πείθουν και δεν πρέπει να πέιθουν και εσάς. Εγώ πάντως δεν αγοράζω…
Η πολιτεία πρέπει να απαντάει στη Βουλή και με αποδείξεις. ¨Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και τέλος με αυτό.  
Λέτε η κυβέρνηση να στήνει μελλοντικά θερμό επισόδειο νότια της Κρήτης με τα οικόπεδα που κήρυξε εκεί;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: