Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί η τρόικα «τελειώνει» την κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – Τι λένε στις Βρυξέλλες

vrixelles2Οι πιέσεις της τρόικα προς την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι αφόρητες. Μια σειρά θεμάτων και απαιτήσεων τις οποίες θέτει, οδηγούν με «μαθηματική» ακρίβεια σε εκλογική «εξόντωση» τους δύο (συν) εταίρους. Οι δανειστές, καθημερινά, μοιάζουν να ζητούν και άλλα μέτρα από τη συγκυβέρνηση προσθέτοντας συνεχώς νέους πονοκεφάλους στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Το ερώτημα είναι «γιατί το κάνουν αυτό σε μια άκρως προσαρμοσμένη στα “θέλω” τους κυβέρνηση»;

Γιατί το κάνουν αυτό, όπως αναρωτιούνται πολλοί πολίτες, όταν γνωρίζουν ότι μπροστά υπάρχει ο «σκόπελος» της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας; Γιατί ζητούν τη μια μέρα μείωση των συντάξεων, την άλλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την επομένη μια ακόμη αλλαγή στην –υπό εξέλιξη!- ρύθμιση των 100 δόσεων, κ.λπ., οδηγώντας στα «βράχια» την πειθήνια, κατά πολλούς, στις εντολές τους συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;
Μα, ακριβώς για το λόγο αυτό, αναφέρουν στο nez.gr πρώην στελέχη της ΝΔ με μακριά εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα και στις Βρυξέλλες. «Οι εκπρόσωποι της τρόικας γνωρίζουν τα ανεπίσημα στοιχεία των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων καθώς και το γεγονός ότι οι 180 πρόθυμοι να στηρίξουν με τις ψήφους τους, το πρόσωπο το οποίο Σαμαράς και Βενιζέλος θα προτείνουν για ΠτΔ δεν “μαζεύονται”», τονίζουν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις. Ετσι, προσθέτουν, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ξέρουν ότι οποιαδήποτε, ακόμη και ελάχιστη παραχώρηση αν κάνουν, με μια κυβέρνηση η οποία πολιτικά έχει «τελειώσει», δεν θα έχει κανέναν επικοινωνιακό και ουσιαστικό όφελος ως προς τις δικές τους επιδιώξεις.
Για το λόγο αυτό, εκτιμούν στελέχη της ΝΔ που γνωρίζουν καλά τα «μονοπάτια» των Βρυξελλών, η τρόικα καθημερινά ανεβάζει τις απαιτήσεις της εκτιμώντας ότι η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να γίνει υπό σκληρούς όρους, φυσικά, αλλά με μια κυβέρνηση που θα έχει μπροστά της το περιθώριο 2 – 3 ετών και όχι με ένα «σχήμα» το οποίο μοιάζει να έχει ολοκληρώσει τη διαδρομή του. Πολύ περισσότερο, δεν θέλουν η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν, να τεθεί υπό αμφισβήτηση αμέσως μετά από τις διαφαινόμενες πρόωρες εκλογές.
Στην αναμονή για τον ΣΥΡΙΖΑ
«Οι δανειστές περιμένουν να τρέξουν οι εξελίξεις και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο ΣΥΡΙΖΑ που θεωρείται ότι θα αποτελεί τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης» αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο nez.gr. Προετοιμάζονται ήδη προς την κατεύθυνση αυτή, ειδικά με το ΔΝΤ να θεωρεί ότι αυτή είναι μια εξέλιξη αναπόφευκτη. Ωστόσο, όπως και τώρα, έτσι και μετά τις εκλογές η «ατζέντα» θα είναι καυτή τονίζουν τα πρώην στελέχη της ΝΔ με τη μακρά διαδρομή στις Βρυξέλλες και καταλήγουν: «Τόσο τα πολύ σκληρά μέτρα όσο και κάποιες αποφάσεις που θα ελαφρύνουν την προσπάθεια διαχείρισης του χρέους (π.χ. επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής) θα τις καταθέσουν στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την επόμενη κυβέρνηση. Και, φυσικά, η στάση τους θα είναι σκληρή, αν και ξέρουν ότι αλλιώς διαπραγματεύεσαι με κάποιον που “κρατάς” και διαφορετικά με κάποιον που δεν έχει πολιτικές “αμαρτίες” του παρελθόντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: