Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Η Μόσχα δείχνει: «Μαύρο» σε ΝΔ και Α.Σαμαρά - Βαρύ το κλίμα για την Αθήνα

Με άρθρα του ο ρωσικός Τύπος αναφορικά με το πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας  25 ημέρες πριν από τις εκλογές τοποθετείται σαφώς κατά της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το γενικότερο πνεύμα της ρωσικής αρθρογραφίας που σε μεγάλο, αν όχι σε απόλυτο βαθμό απηχεί τις απόψεις του Κρεμλίνου, είναι πως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης τόσο με τις κυρώσεις όσο και με τη γενικότερη συνμπεριφορά της απέναντι στη Ρωσία έχει τραυματίσει σοβαρά τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις σε σημείο, και εν αναμονή των επερχόμενων εκλογών να θεωρείται πρακτικά «ανεπιθύμητη» από το Κρεμλίνο.
Με το τέλος του 2014, το γνωστό ρωσικό πρακτορείο "Interfax", έχει εκτενή συνέντευξη με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία και αναφερόμενη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξηγεί:

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρείς μια χώρα εταίρο σου και ταυτόχρονα να παίρνεις ενάντια σε αυτή περιοριστικά μέτρα. Η εταιρική σχέση προϋποθέτει ισότητα. Εκτός αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των κυρώσεων και για σοβαρούς οικονομικούς λόγους. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αποτελούν πλήγμα κατά της Ρωσίας αλλά ταυτόχρονα πλήττουν συχνά, ίσως πιο σκληρά, και τις χώρες που τις επιβάλλουν. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που βρέθηκε στη θέση αυτή» .

Σε άλλο άρθρο της η ρωσική ιστοσελίδα " gazeta.ru " σχολιάζοντας  την προκήρυξη πρόωρων εκλογών είχε τίτλο ο οποίος από μόνος του περιέγραφε όλο το νέο πλαίσιο των επιδιωκόμενων σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας: “Η φιλορωσική Αριστερά φαίνεται να κερδίζει στην Ελλάδα!”.

Στο άρθρο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς που θα έρθει κατά φαινόμενα στην εξουσία αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας:

«Ο νυν πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

Σε αυτή την περίπτωση, τη μεγάλη ευκαιρία για να κερδίσει συγκεντρώνει ο "ΣΥΡΙΖΑ", ο οποίος αντιτίθεται στην οικονομική πολιτική της ΕΕ. Ως γνωστό στην Ελλάδα τα αντάλλάγματα για την οικονομική βοήθεια των Βρυξελλών απαιτούν από την κυβέρνηση της Ελλάδα  συνεχή μέτρα λιτότητας με την εφαρμογή ταυτόχρονα σκληρών μεταρρυθμίσεων που απειλούν περαιτέρω την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των |Ελλήνων.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιρροή της ριζοσπαστικής αριστεράς, η οποία είναι γνωστή κυρίως για την αρνητική της στάση στο θέμα της Ουκρανίας κρίση αλλά και στην πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρεται στο άρθρο της κυβερνητικής  gazeta.ru ενώ παράλληλα επισημαίνει πως

«η διαφαινόμενη νίκη της ριζοσπαστικής Αριστεράς τρομάζει την ΕΕ, η οποία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να την  εμποδίσει από το να έρθει στην εξουσία».

Σε άλλο άρθρο της η ιστοσελίδα «Σύγχρονη Ρωσία» αναφέρεται στο κακό πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας;

«Μέσα στο 2014, το Κρεμλίνο ευελπιστούσε μια κάποια στήριξη από εκπροσώπους χωρών με "ιδιαίτερες σχέσεις", όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.  Για παράδειγμα, στο θέμα των κυρώσεων που επέβαλλαν οι Βρυξέλλες στη Μόσχα. Τίποτα! Η καραμέλα της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον.

Παρά την αναστάτωση και τις απώλειες που επέφεραν οι απαντητικές κυρώσεις της Ρωσίας στην ελληνική αγροτική οικονομία. Ήταν τότε που η αλήστου -πλέον- μνήμης κυβερνητική εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης με απύθμενο θράσος ανακοίνωνε ότι "η Ελλάδα δεν κάνει εξωτερική πολιτική με τα ... ροδάκινα"!

Προφανώς εννοούσε ότι κάνει "σοβαρή και μελετημένη" εξωτερική πολιτική. Σαν αυτή π.χ. που διατύπωσε ο Ευ.Βενιζέλος, ότι δηλαδή είναι λάθος να λέγεται ότι χάνουμε από τις κυρώσεις, αφού οι Έλληνες παραγωγοί πήραν κάποιες αποζημιώσεις, ή ότι από τη συνδιαλλαγή ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για τη σημαντική μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου με στόχο να κάμψουν την αντίσταση της Ρωσίας, η Ελλάδα κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια!

Είναι, πράγματι, απίστευτη η προσέγγιση του ΥΠΕΞ χώρας με "ιδιαίτερες σχέσεις" με τη Ρωσία. Να χαίρεται από την άσκηση της καταστροφικής πολιτικής μιας χώρας ενάντια σε άλλη. Σαν τους ... πλιατσικολόγους στον πόλεμο, που θησαυρίζουν αμέσως μετά την καταστροφή και τον όλεθρο που σκορπούν οι επιτιθέμενοι»!

Σε άλλο του σημείο το άρθρο της «Σύγχρονης Ρωσίας» αναφέρει σχολιάζοντας τις κινήσεις του ΥΠΕΞ και του Ε. Βενιζέλου προσωπικά σε σχέση με τη στάση που τήρησε η χώρα στο θέμα της Ουκρανίας:

«Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. επί ένα εξάμηνο, ο Ε. Βενιζέλος δεν είχε χρόνο. Εστω, μετά το Κίεβο, γιατί δεν επεδίωξε να επισκεφθεί τη Μόσχα, ώστε η φίλη χώρα Ελλάδα με την προσφορά καλών υπηρεσιών να παίξει ένα ρόλο γέφυρας μεταξύ των δύο πλευρών;

Ακολούθησε πιστά την πολιτική της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", αυτής που ώθησε τους εθνικιστές στον εμφύλιο σπαραγμό. Τώρα, εν όψει εκλογών στην Ελλάδα, θυμήθηκε την πρόσκληση Λαβρόφ, και επιδίωξε επίσκεψη στη Μόσχα για να παίξει, προφανώς προεκλογικά, το ρωσικό χαρτί».

Είναι έκδηλο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα δημοσιεύματα του ρ4ωσικού Τύπου αναφορικά με τη θέση που έλαβε η Ελλάδα και στο Ουκρανικό αλλά και στο θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Συνεργασία σε διακυβερνητικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών πρακτικά δεν υπάρχει και όλα δείχνουν ότι οι σχέσεις αυτές υα ξεκαθαρίσουν πλέον μετά τις εκλογές και την θεαματική αναστροφή της ελληνικής καταστρεπτικής εξωτερικής της πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου