Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Αυτή θα είναι η νέα κυβέρνηση Τσίπρα

Αυτή θα είναι η νέα κυβέρνηση ΤσίπραΚαταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ελαχιστοποιήσει τον χαμένο χρόνο προσπαθωντας να δείξει τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στους εταίρους πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μικροπολιτικά παιχνίδια αλλά κινείται στην κατεύθυνση της ανάκτησης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας. 

Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζεται διατεθειμένος να δεχθεί συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στη βάση της συμφωνίας επί του οικονομικού και κοινωνικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ και παραχωρώντας το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και όχι το
Άμυνας που ζητά ο Πάνος Καμμένος. 

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στη συνάντηση των δυο πολιτικών αρχηγών στις 10,30 σήμερα το πρωί στην Κουμουνδούρου, ενώ στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποία είτε θα παρουσιάσει τη συμφωνία με τους ΑΝΕΛ ζητώντας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είτε θα λάβει τη διρευνητική εντολή και θα συνεχίσει τις επαφές συναντώμενος με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση και προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επί τη βάσει της δήλωσης του Δ. Κουτσούμπα, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει προς ψήφιση φιλολαϊκά μέτρα, το ΚΚΕ θα τα ψηφίσει.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης: 

Ο Γιάννης Δραγασάκης θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με νεα διευρυμένα καθήκοντα και ρόλο γενικού συντονιστή επί των οικονομικών.

Οι έως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Γιάννης Βαρουφάκης, με αναπληρωτή, αρμόδιο για τα έσοδα τον Ευκλ. Τσακαλώτο.

Σε αυτή τη δομή θα είναι ενταγμένη η ομάδα διαπραγμάτευσης που θα δημιουργηθεί και στην οποία αναμένεται και ακούγεται ότι θα ανατεθούν ρόλοι σε πρόσωπα όπως η Ράνια Αντωνοπούλου (υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και κατά κάποιους, ο Ν. Χριστοδουλάκης. Σε περίπτωση που η Λούκα Κατσέλη αναλάβει επικεφαλής στο ΤΧΣ θα αποτελεί και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι ένα από τα δύο υπερ-υπουργεία, καθώς αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Γ. Σταθάκης και ρόλο θα έχει ο Γαβρ. Σακελλαρίδης.

Το δεύτερο νέο υπερ-υπουργείο θα είναι το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ενδεχομένως με κάποια νέα ονομασία), στο οποίο θα υπαχθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με επικεφαλής αναπληρωτή υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτηση για το συγκεκριμένο υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη γίνει με τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Εχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Μετανάστευσης, για τη θέση της επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες καταργείται το υπουργείου Τύπου και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στο επικρατείας, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διατηρείται η σύνθεση του οικονομικού γραφείου με 8 συμβούλους και 5 μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ αναβαθμίζεται το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και το ΚΕΠΕ. 

Υπουργός επικρατείας με ρόλο επποπτείας επί του κυβερνητικού έργου να αναλάβει ο Νίκος Παππάς.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Νίκο Κοτζιά, με αναπληρώτρια υπουργό ή υφυπουργό τη Νάντια Βαλαβάνη. 

Στο υπουργείο Αμυνας φαίνεται να έχει κλειδώσει ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση ως αναπληρωτή του στρατηγού ε.α. Ν. Τόσκα.

Για το υπουργείο Πολιτισμού έντονη είναι η φημολογία περί ανάθεσής του στον Κ. Τσουκαλά.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να είναι ένα από αυτά που θα ανατεθούν σε εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος, με πιθανότερο τον Δ. Στρατούλη.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: