Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Εγκεφαλικό προκαλούν τα νούμερα από τις ανέλεγκτες υποθέσεις και τα αδήλωτα εμβάσματα

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη φοροδιαφυγή φέρνει στο φως η εφημερίδα το «Παρόν», αποκαλύπτοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης τα προηγούμενα χέρια για την πάταξή της και τη σύλληψη των φοροφυγάδων.
Αν το κράτος είχε μαζέψει τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή, θα είχε εξαλειφτεί ή έστω θα είχε μειωθεί η φτώχια.
Οι πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες είναι μεγάλες και το ζήτημα είναι πλέον αν θα αποδοθούν και σε ποιο βαθμό.
 
Η κυβέρνηση – διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, έχει δεσμευτεί ότι όχι μόνο θα αποκαλύψει όσους εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση, αλλά ταυτόχρονα θα βάλει «χέρι» στα λεφτά που βγάλανε στην Ελβετία πάσης φύσεως «μεγαλόσχημοι».
 
Ο στόχος είναι προφανής, να καταφέρουν να βάλουν χρήμα στα κρατικά ταμεία και παράλληλα να στείλουν μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα θα «χτυπήσει» τους φοροφυγάδες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όσο «ψηλά» και βρίσκονται.
 
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πλέον ο σκοπός δεν είναι να αναλωθούν οι έρευνες μόνο στην αναζήτηση πολιτικών προσώπων και σε ύποπτους χειρισμούς της υπόθεσης (ζητήματα για τα οποία πλέον έχει αναλάβει δράση η δικαιοσύνη) αλλά να αξιοποιηθεί άμεσα η λίστα ώστε να βρεθούν τρόποι για να έρθουν «πίσω τα κλεμμένα».
 
Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα αυτή υπάρχουν τουλάχιστον 2.062 ονόματα Ελλήνων με όλα τα στοιχεία τους -όπως έχουν παραδεχτεί μέσα στον πανικό τους οι Ελβετικές αρχές- αν και ο Φαλτσιάνι (ο άνθρωπος που «φυγάδευσε» τη λίστα) υποστηρίζει πως αυτά είναι μέρος μόνο των στοιχείων που διαθέτει και τα οποία αποκαλύπτουν πολλαπλάσιους καταθέτες.
 
Η εφημερίδα «Παρόν της Κυριακής» αποκαλύπτει με στοιχεία πόσα χρήματα θα είχε πάρει το κράτος αν οι 2.062 είχαν πληρώσει για τη φοροδιαφυγή που έκαναν με τη μη δήλωση εκατομμυρίων που έβγαλαν στην Ελβετία, τον παράδεισο των φοροφυγάδων λαμογιών και αρπακτικών.
 
Παράλληλα φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για τα 24.710 εμβάσματα του εξωτερικού, καθώς ύστερα από έλεγχο των στοιχείων προέκυψε ότι δεν είχαν δηλωθεί χρήματα που βγήκαν έξω. Αν και κλείνουν τρία χρόνια από τη στιγμή που ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος παρέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών όλους τους φακέλους των 54.000 εμβασμάτων εξωτερικού τα έτη 2009, 2010 και 2011, και πάλι το Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ.
 
 Γιατί; Oι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Βενιζέλος αλλά και οι Υπουργοί Οικονομικών από το 2011 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, είναι αρμόδιοι να εξηγήσουν για ποιο λόγο το κράτος δεν εισέπραξε τα χρήματα που εδικαιούτο.
 
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα πέντε τελευταία χρόνια προστάτευσαν τις 10.000 offshore που δραστηριοποιούνται εντός Ελλάδας.
 
Αν είχαν ελεγχθεί η λίστα Λαγκάρντ, τα 24.710 εμβάσματα εξωτερικού και οι 10.000 offshore, η Ελλάδα θα είχε στα χέρια της το λιγότερο 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ και κανένας Σόιμπλε, καμία Μέρκελ και κανένα ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να μας εκβιάζει. Αυτά και πάμε παρακάτω...
 
Μόλις τον Σεπτέμβριου του 2014 εδέησε το υπουργείο Οικονομικών να στείλει στο ΣΔΟΕ την λίστα Λαγκάρντ. Μέχρι τότε την είχε κλειδωμένη στο συρτάρι του ο Παπακωνσταντίνου και μετά, όταν... αναδομήθηκε, την έδωσε στον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη ο οποίος την παρέδωσε σε... στικάκι στον διάδοχο του Παπακωνσταντίνου, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, που όταν άρχισαν οι έρευνες, δήλωσε ότι είχε... ξεχάσει το στικάκι στο συρτάρι του...
 
Από την έρευνα που έκαναν στελέχη του ΣΔΟΕ σε 25 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν φόροι για την υπόθεση περίπου 500.000 ευρώ, που αν πολλαπλασιαστεί επί 2.062 ευρώ βγαίνει ένα ποσό γύρω στο 1 δισ. ευρώ.
 
Αυτοί που είχαν τα κλειδιά του Δημοσίου Ταμείου δεν πρέπει να δώσουν λογαριασμό για την... αδράνεια (;) που επέδειξαν;
 
 
4,4 δις ευρώ από τα εμβάσματα
 
Προχωράμε στο... πανηγύρι που έγινε με τα 24.710 εμβάσματα εξωτερικού.
Από τον έλεγχο των 54.000 εμβασμάτων εξωτερικού, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, διαπιστώθηκε ότι οι 24.710 δεν τα είχαν δηλώσει, δεν είχαν, δηλαδή, φορολογηθεί. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τον έλεγχο που έγινε μέχρι τον Ιανουάριο σε 738 υποθέσεις προέκυψε ότι οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται συνολικά στα 270.000.000 ευρώ. Κατά μέσο όρο 365.000 ευρώ ανά υπόθεση. Αν από τους 24.710 υπολογίσουμε ότι δεν έχουν δηλώσει τα χρήματα που έβγαλαν έξω οι μισοί, οι 12.000 επί 365.000 ευρώ, μαζεύονται 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ! Κάποιος φταίει και για αυτά τα χρήματα που δεν εισπράχθηκαν, κύριοι Σαμαρά και Βενιζέλο.
 
8,2 δις ευρώ από τις offshore
 
Και κλείνουμε το λογαριασμό με τις 10.000 offshore που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Μόνο στο Κρανίδι (απέναντι από τις Σπέτσες) έχουν έδρα 179 offshore εταιρείες! Από έλεγχο που έγινε μέσα στο 2013 σε 34 offshore επιβλήθηκαν συνολικά φόροι περί από τα 40.000.000 ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο ανά εταιρεία περίπου 1.175.000 ευρώ. Αν από τις 10.000 μόνο οι 7.000 έχουν φορολογικό ενδιαφέρον, το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει περί τα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Αν είχαν εισπραχθεί αυτά τα 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ, κύριοι Σαμαρά και Βενιζέλο, θα ήταν λιγότεροι οι φτωχοί, οι άνεργοι, τα λουκέτα και οι νέοι μας που φεύγουν στη ξενιτιά, για άλλη μια φορά μετά τη δεκαετία του '50 και του '60;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου