Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει τον ΣΚΑΪ για στημένο ρεπορτάζ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει τον ΣΚΑΪ για στημένο ρεπορτάζΔιαβάστε πως σχολιάζει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις Σαμαρά και πως απαντά για το θέμα των μεταναστών και για το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας. Ζήτημα δημοσιογραφικής δεοντολογίας θέτει και για τον τρόπο που παρουσίασε το θέμα ο ΣΚΑΪ. Το κείμενο που ακολουθεί, μοιράστηκε στους βουλευτές για να το λάβουν υπόψιν τους στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. 

Δηλώσεις Σαμαρά



Οι χθεσινές δηλώσεις  του κυρίου Σαμαρά «περί μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών» αποτελούν ακροδεξιό κρεσέντο και λειτουργούν αποπροσανατολιστικά.
Είναι ακραία  κινδυνολογία, όταν ο Σαμαράς λέει «Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη».
Αν αναζητήσουμε το αντίστοιχο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι  οι δηλώσεις της Μαρί Λεπέν
Είναι άξιο παρατήρησης (και θλιβερό βέβαια) ότι ο πρώην πρωθυπουργός, που έχει εξαφανιστεί ουσιαστικά από το προσκήνιο μετά τις 26/1, σπεύδει να κινδυνολογήσει, να ανευθυνολογήσει και να δημαγωγήσει. Η τακτική του μίσους και της καταστροφής ηττήθηκε στις 25/1. Φαίνεται ότι δεν το έχει καταλάβει.
Το επίμαχο έγγραφο
α) Τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει ισχύ, αφού ανακλήθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος διέταξε ΕΔΕ για τις συνθήκες με τις οποίες δημιουργήθηκε. Επομένως, αφού δεν υπάρχει ως έγγραφο που παράγει έννομες συνέπειες, δεν έχει νόημα να το συζητήσουμε ως τέτοιο. Εξαρχής, και όπως διευκρίνισαν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν ήταν σε γνώση τους ούτε είχε την υπογραφή τους. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ, και όταν ολοκληρωθεί τότε θα ξέρουμε πώς και γιατί υπήρξε αυτό το έγγραφο.
β) Αναρωτιόμαστε ποια κέντρα έχουν υποκινήσει την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και μάλιστα κατά το ίδιο διάστημα που πραγματοποιούνται οι κρίσεις της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
γ) Υπάρχει σαφές ζήτημα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με τον τρόπο που ο ΣΚΑΪ εμφάνισε το ζήτημα. Ο ΣΚΑΙ εμφάνισε το κείμενο ως «απόφαση της κυβέρνησης». Σε κανένα σημείο δεν διευκρινίστηκε ποιος ήταν αποστολέας, προς ποιους. Και το διάνθισε με  κορόνες εντυπωσιασμού του τύπου «αύριο ανοίγουν όλα τα κρατητήρια»
δ) Ας πάμε στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά εφάρμοζε μια πολιτική που ήταν απάνθρωπη, δημιούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης, παραβίαζε την ελληνική και διεθνή νομοθεσία, εξέθετε τη χώρα. Εμείς, θέλουμε μια εντελώς αντίθετη πολιτική, που σέβεται τους ανθρώπους, είτε Έλληνες είτε μετανάστες, δεν καλλιεργεί το μίσος αλλά την αλληλεγγύη, συνομιλεί και διεκδικεί από την Ευρώπη, στην κατεύθυνση της δίκαιης κατανομής των μεταναστευτικών ροών. Μια πολιτική ανθρώπινη, αλλά και ρεαλιστική

Η δική μας πολιτική: ρεαλιστική και ανθρώπινη
Τα δύο συναρμόδια υπουργεία παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα αυτής της ντροπιαστικής και παράνομης κατάστασης,  δρομολόγησαν διαδικασίες αποκατάστασης της νομιμότητας και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.
Οι προτεραιότητές μας επικεντρώνονται στα εξής:
α) την άμεση απόλυση όσων  κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών.
β) την άμεση απόλυση των ευάλωτων περιπτώσεων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.
γ) την απόλυση των κρατουμένων στις περιπτώσεις όπου η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, ανώτατο όριο που τίθεται ως κανόνας από τον νόμο (ταυτόχρονα με την έκδοση απόφασης εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης σύμφωνα με τις πρόνοιες του ν.3907/2011)
δ) την εξέταση, σε κάθε περίπτωση, της εφαρμογής των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.α.)..
Υπάρχει άμεση ανάγκη ριζικών αλλαγών σε όσους χώρους κράτησης τυχόν διατηρηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και βέβαια η λειτουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα έχουμε αρωγό την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο, δε, των θεσμικών οργάνων της θα διεκδικήσουμε τον επιμερισμό των ευθυνών με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.
Αμυγδαλέζα. Τέλος, το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, ως εκ της θέσης του και των ιδιομορφιών του (αστυνομικές εγκαταστάσεις), δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή. Προετοιμάζουμε λοιπόν, λόγω και της ιστορίας που το συνοδεύει, εμβληματικά το κλείσιμο της δομής εκκενώνοντας σταδιακά τους χώρους.Ενδιαμέσως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα (υλικοτεχνική υποδομή, φάρμακα, ρουχισμός, διατροφή κ.λπ.) ώστε να μην αισθάνονται οι κρατούμενοι, όσο παραμένουν υπό κράτηση, ότι η Πολιτεία μόνο λόγια λέει.
Όλα αυτά έχουν αρχίσει και υλοποιούνται, σοβαρά, αποφασιστικά και με προσοχή. Δεν είναι υπόθεση ενός εγγράφου, «διαρροών» και κινδυνολογίας. Με σταθερά βήματα προχωράμε, χωρίς πυροτεχνήματα. Ένα παράδειγμα: τα παιδιά που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα δεν πετιούνται στον δρόμο, αλλά οδηγούνται τις κατάλληλες δομές.

Η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά
Η παρελθούσα κυβέρνηση εφάρμοσε ως μεταναστευτική πολιτική  τις μαζικές συλλήψεις (επιχειρήσεις σκούπα) και την αυθαίρετη και επ’ αόριστον κράτηση ανθρώπων υπό απάνθρωπες συνθήκες, καταστρατηγώντας την υπάρχουσα νομοθεσία που προβλέπει την κράτηση ως εξαιρετικό μέτρο και μόνο κατ’ εξαίρεση.
Η πολιτική αυτή φόρτωσε τη χώρα με στρατόπεδα συγκέντρωσης, οδήγησε  σε πολυάριθμες καταδικαστικές αποφάσεις με πρόστιμα εκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και επιπλέον κόστισε δισεκατομμύρια για τη λειτουργία κέντρων κράτησης . Η εφαρμογή της εκτός από απάνθρωπη και παράνομη ήταν και αναποτελεσματική, γιατί ανακύκλωνε την κράτηση των ανθρώπων, χωρίς να εξασφαλίζει ούτε την υλοποίηση της απέλασης ούτε την κοινωνική ένταξή τους και βέβαια ούτε την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου.
Στο πλαίσιο των πρακτικών αυτών κρατήθηκαν παράνομα πρόσφυγες, ανήλικοι, ασθενείς, έγκυες γυναίκες και οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: