Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Η αγωγή του Κ. Μπακογιάννη και η δικαίωση του Γ. Κύρτσου

Η αγωγή του Κ. Μπακογιάννη και η δικαίωση του Γ. ΚύρτσουΗ απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αποτελεί νίκη της ελευθεροτυπίας και ήττα της πολιτικής αλαζονείας.
Ο Κωνσταντίνος Μπακογιάννης άσκησε την από 12/02/2014 αγωγή του σε βάρος της «Free Sunday» και του Γεωργίου Κύρτσου για το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα στις 02/02/2014 με τίτλο «Κώστας Μπακογιάννης: Βρήκε λεφτά για τον Κωστή Χατζηδάκη, όχι όμως για τη διατροφή του παιδιού του».
Το εν λόγω άρθρο πραγματευόταν την επιλογή του τότε δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη να αναλάβει το κόστος της χριστουγεννιάτικης διαμονής του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο αρχικά είχε επωμιστεί ο Δήμος Καρπενησίου, καθώς και την αντίστοιχη άρνησή του να αναλάβει το κόστος της διατροφής του εξώγαμου ανήλικου τέκνου του, με αποτέλεσμα η μητέρα του εν λόγω τέκνου του να έχει στραφεί εναντίον του δικαστικώς.
Με την αγωγή του ο Κώστας Μπακογιάννης ζητούσε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών να του επιδικάσει το ποσό των 260.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που του προξενήθηκε εξαιτίας της δήθεν προσβολής της προσωπικότητάς του από το επίμαχο άρθρο, το οποίο κατά τους ισχυρισμούς του ήταν «κακόβουλο», «προσβλητικό», «δόλιο» και «συκοφαντικό». Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση κατά τη δικάσιμο της 16ης Οκτωβρίου 2014, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 25/2015 απόφασή του, με την οποία απέρριψε την αγωγή του Κώστα Μπακογιάννη.
Το δικαστήριο με την απόφασή του δέχτηκε ότι είναι απολύτως αληθές ότι ο τότε δήμαρχος Καρπενησίου πλήρωσε τελικά με δικά του χρήματα το κόστος της χριστουγεννιάτικης διαμονής του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο αρχικώς είχε αναλάβει ο Δήμος Καρπενησίου, καθώς και ότι ο Κώστας Μπακογιάννης, επικαλούμενος τον χαμηλό μισθό του δημάρχου και την έλλειψη οικονομικών πόρων, αφού ισχυρίζεται ότι τα μοναδικά του εισοδήματα είναι ο εν λόγω μισθός του και τα μισθώματα ενός διαμερίσματος, τα οποία καταβάλλει για την αποπληρωμή του στεγαστικού του, ενώ ουδεμία απολύτως έτερη πηγή εισοδημάτων έχει, αρνείται να καταβάλει τις υποχρεώσεις του για τη διατροφή του εξώγαμου τέκνου του, όπως αυτές προσδιορίζονται από τη μητέρα του.
Εν συνεχεία το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι με το επίμαχο δημοσίευμα της «Free Sunday» ασκήθηκε μεν οξεία κριτική, πλην όμως ο δημοσιογράφος Γεώργιος Κύρτσος προέβη σε χωρίς υπέρβαση του αναγκαίου μέτρου κριτική για θέματα που ενδιαφέρουν το αναγνωστικό κοινό, όπως είναι η δημόσια ζωή και οι επιλογές του δημάρχου Καρπενησίου, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει να είναι γόνος μιας εκ των πιο γνωστών πολιτικών οικογενειών της Ελλάδας, και το επίμαχο δημοσίευμα έγινε στο πλαίσιο ενάσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, που πηγάζει από την ελευθερία και την κοινωνική αποστολή του Τύπου προς ενημέρωση της κοινής γνώμης για πρόσωπα που ασκούν δημόσιο λειτούργημα. Με την απόφαση αυτή του Πολυμελούς Πρωτοδικείου αναγνωρίζεται η αποστολή του Τύπου, ήτοι η ελεγκτική του λειτουργία, η οποία καλύπτει τη δυνατότητά του να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα με τη δημοσιοποίηση και δημόσια κριτική τους, και αναγνωρίζεται και η προστατευόμενη από το Σύνταγμα ελευθερία του για την άσκηση οξείας κριτικής και τη δημοσίευση ακόμη και δυσμενών χαρακτηρισμών για τα πρόσωπα και τις πράξεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναγνωρίζει το ρόλο των δημοσιογράφων ως δημόσιων φρουρών και τους χαρακτηρίζει «public watchdogs».
 
Γ. Μαντζουράνης: Μια πικρόχολη διδαχή κατά της αυθάδειας
Η δικαιοσύνη σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου έχει σχέση όχι μόνο με ό,τι συμβαίνει μέσα σε μια αίθουσα δικαστηρίου αλλά κυρίως με ό,τι εξέρχεται από την αίθουσα του δικαστηρίου, δηλαδή το περιεχόμενο και το μήνυμα της δικαστικής απόφασης προς τους πολίτες.
Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που απορρίπτει την αγωγή του κ. Κ. Μπακογιάννη κατά της εταιρείας με την επωνυμία Free Sunday Εκδοτική Α.Ε. και του κ. Γ. Κύρτσου, αποτελεί αισιόδοξο δείγμα γραφής υπέρ της ελευθεροτυπίας και πικρόχολη διδαχή κατά της αυθάδειας και της οίησης, που κυριαρχούν στους κύκλους των νεότερων εκπροσώπων της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Οι δικαστικές αποφάσεις, είτε αρέσουν είτε δεν αρέσουν, ισχύουν και οι διάδικοι υφίστανται τις συνέπειές τους, ανεξαρτήτως εάν είναι κοινοί θνητοί ή γόνοι πολιτικών δυναστειών.
 
Β. Γεωργακόπουλος: Κανένα δημόσιο πρόσωπο στο απυρόβλητο
Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είναι μια νίκη της ελευθερίας του Τύπου και αποτελεί μια υπενθύμιση προς όλους ότι κανένα δημόσιο πρόσωπο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει στο απυρόβλητο της δημόσιας κριτικής.
 
*Οι Γ. Μαντζουράνης και Β. Γεωργακόπουλος ήταν οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τη Free Sunday και τον Γιώργο Κύρτσο
 
[Free Sunday, τεύχος 316]

Δεν υπάρχουν σχόλια: