Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΛΑΦΟΣ του Λουράντου στον Παπαχελά – πέφτουν οι μάσκες τη διαπλοκής.

«ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ» – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ Με μια επιστολή – καταπέλτη κατά της εφημερίδας «Καθημερινή« και του διευθυντή της κ. Αλέξη Παπαχελά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, απάντησε στην… αγωνία της εφημερίδας για τον κίνδυνο να τιναχθούν στον αέρα οι «επενδύσεις» στο χώρο των φαρμακείων.

Αφορμή για το δημοσίευμα της εφημερίδας αποτέλεσε η δραστική παρέμβαση του υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δημοσιοποίησε το περασμένο Σάββατο, στο φαρμακευτικό συνέδριο Hellas Pharm 2015, την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων καταργώντας τις καταστροφικές μνημονιακές διατάξεις.
Ο κ. Λουράντος πιάνει… αδιάβαστους τόσο τον Αλέξη Παπαχελά όσο και τη συντάκτρια του ρεπορτάζ κ. Π. Μπουλούτζα, θέτοντάς τους κρίσιμα ερωτήματα για τις…. διαπιστώσεις τους επί της «ζημιάς» που προκαλεί η αλλαγή στα ωράρια των φαρμακείων, τη σημαντικότητα της επένδυσης, ακόμα και τον αριθμό των… επενδυτών, που αποτελούν την απόλυτη μειοψηφία σε σχέση με τα υπόλοιπα 10.500 φαρμακεία.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κατηγορεί την «Καθημερινή» και το διευθυντή της πως στηρίζουν αμετανόητα τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές που προκάλεσαν ντροπιαστική ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Και σπεύδει να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, τονίζοντας προς τον κ. Παπαχελά, πως το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι δυσαναπλήρωτο και τα έσοδα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο αν κλείσουν τα χιλιάδες μικρά φαρμακεία και χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας…
«Επένδυσή μας είναι ο ασφαλισμένος και όχι τα συμφέροντα» είναι το ηχηρό μήνυμα που στέλνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προς την Καθημερινή, τον κ. Παπαχελά και προς εκείνους που έχουν λόγους να… ανησυχούν από την επαναφορά της ομαλότητας στη λειτουργία των φαρμακείων.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του κ. Λουράντου:
ΑΘΗΝΑ 24.3.2015
Προς
Τον Διευθυντή της Εφημερίδας Καθημερινή κ. Αλέξη Παπαχελά
Θέμα: Aπάντηση στο δημοσίευμα «Όπισθεν στα μέτρα για τα φαρμακεία»
«Με έκπληξη διαβάσαμε την αγωνία της αγαπητής συντάκτριας της εφημερίδας σας κυρίας Π. Μπουλούτζα για τον κίνδυνο να τιναχθούν στον αέρα οι επενδύσεις 500 φαρμακείων λόγω των αλλαγών που προανήγγειλε ο υπουργός υγείας στο θέμα του ωραρίου των φαρμακείων.
Αναρωτιόμαστε πρωτίστως από πού προκύπτει ότι είναι τόσο σημαντική η επένδυση 500 φαρμακείων (αλήθεια το νούμερο αυτό από πού βγαίνει;) και όχι εκείνη των υπολοίπων 10.500 φαρμακείων. Σύμφωνα με βασικές οικονομικές γνώσεις, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γι αυτό άλλωστε και όποια προγράμματα χρηματοδότησης για την Ανάπτυξη εγκρίνονται από την Ε.Ε. αναφέρονται σε αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων.
Έξαλλου έχουμε και το παράδειγμα της εκκίνησης των μεγάλων έργων που εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση και προφανώς ωφέλησε κάποιους μεγάλους , αλλά η οικονομία οδηγήθηκε στα τάρταρα.
Σε σχέση δε με τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ περί απασχόλησης 3-4 φαρμακοποιών στα φαρμακεία αυτά, διαφεύγει της εφημερίδας σας πως το διευρυμένο ωράριο προκάλεσε την απώλεια πολύ περισσότερων άλλων θέσεων εργασίας που χάθηκαν σε φαρμακεία της γειτονιάς.
Και αθροιστικά σε αυτό, ήδη έχουν κλείσει και σχεδόν 1.000 φαρμακεία λόγω της στρέβλωσης της αγοράς από την χαώδη κατάσταση που επικρατεί.
Η εφημερίδα σας προφανώς συντασσόμενη με την τακτική και την πολιτική των μεγάλων συμφερόντων και τις μνημονιακές επιλογές των προηγουμένων κυβερνήσεων, οι οποίες μας έχουν οδηγήσει στο πρωτοφανές φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Στηρίζει δηλαδή αμετανόητα τις ίδιες αυτές αποτυχημένες πολιτικές που προκάλεσαν ντροπιαστική ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, τέτοια που πλέον την παραδέχονται δημοσίως και οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας μας.
Ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να στηρίξει και το επιχείρημα της δήθεν απώλειας δημόσιων εσόδων λόγω … της επιδιωκόμενης ρύθμισης του ωραρίου που επιθυμεί η πλειονότητα των φαρμακοποιών. Μα τα έσοδα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο αν κλείσουν τα χιλιάδες μικρά φαρμακεία και χαθούν και άλλες ακόμα θέσεις εργασίας από αυτά!!
Και για να το ξεκαθαρίσουμε: οι φαρμακοποιοί επιθυμούν την ρύθμιση της αγοράς μέσω ενός πυκνού και πολυάριθμου δικτύου εφημεριών. Η επένδυση στην περίπτωση του φαρμακείου είναι ο ασθενής και ο ηλικιωμένος που θα μπορεί να πάρει τα φάρμακα του όχι μόνο από το κεντρικό φαρμακείο τις ώρες λειτουργίας των πολυκαταστημάτων κάπου μακριά, αλλά από το φαρμακείο δίπλα του , όλες τις ώρες και τις ημέρες μέσω των υποχρεωτικών εφημεριών και διανυκτερεύσεων.
Αυτή την απρόσκοπτη προσβασιμότητα των ασθενών στο φάρμακο τους προσπαθεί να διασφαλίσει και ο υπουργός υγείας κ. Παν. Κουρουμπλής βάζοντας μια τάξη στον χώρο του Φαρμάκου και της Υγείας.
Εξάλλου το φαρμακείο δεν είναι μια αμιγώς επιχειρηματική μονάδα αλλά και χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το μικρό φαρμακείο που βρίσκεται στην γειτονιά ή ακόμη περισσότερο στο πιο απόμακρο νησί ή χωριό και να αντιταχθεί στα μεγάλα συμφέροντα που επιδιώκουν να επιβιώσουν καταστρέφοντας τους πιο μικρούς και ανίσχυρους.
Εν κατακλείδι η ρύθμιση του ωραρίου αλλά και η απόσυρση των μνημονιακών διατάξεων όχι μόνο δεν έχουν στόχο να καταστρέψουν κανέναν αλλά αντιθέτως εξασφαλίζουν ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες και θα επιβάλλουν την τάξη σε έναν χώρο ο οποίος δεν μπορεί να υπόκειται μόνο σε λογιστικούς κανόνες, καθώς αυτοί οι κανόνες τελικά απέτυχαν και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές τόσο στην απασχόληση όσο και στη Δημόσια Υγεία της Ελλάδας».
Read more: http://www.newsbomb.gr/ygeia/farmako/story/570167/loyrantos-ependysi-mas-einai-o-asfalismenos-kai-oxi-ta-symferonta#ixzz3VJhik1rt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου