Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Διαβάστε πως στρώνει τον δρόμο ο Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ στον ΤΣΙΠΡΑ: Στο Υπουργείο Εξωτερικών γίνεται δουλειά

60 μέρες έχουν περάσει από την ανάληψη της εξουσίας και η κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη να παρουσιάσει θετικά δείγματα γραφής. Για ορισμένα υπουργεία όμως, όπως αυτό των Εξωτερικών υπό τον Νίκο Κοτζιά, οι προκλήσεις ήρθαν σχεδόν την επομένη της ανάληψης καθηκόντων. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλά λόγια, οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει σ' αυτές τις πενήντα μέρες ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε αρκετούς τομείς. Κυριότερος, ίσως, είναι ο εμπλουτισμός της ατζέντας που αφορά διεθνώς τη χώρα μας, με την ανάδειξη της πολύ ζωτικής γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας ως μοναδικού σταθερού σημείου αναφοράς σ' έναν πολύ ταραγμένο ευρύτερο χώρο.
Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, μοναδικό θέμα συζήτησης για την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο ήταν το χρέος της και η πολιτική της Ε.Ε. απέναντί μας είχε το οικονομικό κομμάτι ως αποκλειστικό παρονομαστή. Οι ανησυχίες της αμερικανικής πλευράς που ποτέ δεν έπαψε να θέτει και το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας ως σημαντική παράμετρο στον γενικότερο προβληματισμό για το αύριο της Ελλάδας, έμοιαζαν να μη φτάνουν καν στ' αυτιά των Ευρωπαίων εταίρων και η στάση τους έμοιαζε εμμονικά προσκολλημένη απλώς και μόνον στο πώς θα αποπληρωθούν τα δάνεια. Γι' αυτό το λόγο έπαιξαν και τόσο έντονα (και επιπόλαια) το εκβιαστικό χαρτί του «Grexit» ή και του «Graccident» προκειμένου να ασκήσουν πίεση στη χώρα.

Σήμερα όμως, αυτό που από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του ανέδειξε διεθνώς και με πεισματικό τρόπο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δηλαδή τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας σε μια Ε.Ε. που πρακτικώς «περικυκλώνεται» κατά τα τρία τέταρτα από αστάθεια, κρίσεις και συγκρούσεις (Ουκρανία - Μέση Ανατολή - Βόρειος Αφρική), βρίσκεται στο στόμα όλων:
Τα περισσότερα εγχώρια ΜΜΕ, παίζοντας το γνωστό τους ρόλο, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «υπερβολικό» τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Νίκος Κοτζιάς συνέδεσε την οικονομική επιβίωση της Ελλάδας με την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Ως συνήθως, λίγες μέρες μετά διαψεύδονται οικτρά.
Σήμερα, πλέον, από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ (http://tinyurl.com/m6xzxv9) έως την ίδια την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ (http://tinyurl.com/mohgw6y) και από τον έγκριτο Paul Mason, του Guardian (http://tinyurl.com/nxeo6yz) έως τον Νομπελίστα οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί (http://tinyurl.com/la84q7a)- όλοι παραδέχονται ότι η υπόθεση «Ελλάδα» δεν αφορά μόνο τους αριθμούς του χρέους, αλλά την ίδια τη σταθερότητα της Ενωμένης Ευρώπης. Και ότι, συνεπώς, ο οικονομικός «στραγγαλισμός» της χώρας μας, απλώς δεν μπορεί να είναι επιλογή μιας σώφρονος Ε.Ε. που ενδιαφέρεται για την ασφάλειά της σε επίπεδο και πέρα από το νόμισμά της.

Είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή η αλλαγή στην ευρωπαϊκή ατζέντα σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν είναι όμως το μοναδικό που έχει ως τώρα καταφέρει το ΥΠΕΞ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο κ. Κοτζιάς φρόντισε να δώσει ένα διαφορετικό στίγμα και να εγκαινιάσει μια νέα δυναμική στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους μας, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς και τις φίλες χώρες εκτός Ε.Ε.:
* Με την ανάληψη κιόλας των καθηκόντων του, διαμαρτυρήθηκε για την a priori συναίνεση που θεώρησαν οι εταίροι μας ότι είχαν από την Ελλάδα στο θέμα της επέκτασης των κυρώσεων στη Ρωσία. Αν και οι εδώ «δουλοπρεπείς» κατηγόρησαν τον Κοτζιά για τη στάση του αυτή, όχι μόνο οδήγησε, εν τέλει, στην υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης για το θέμα της Ρωσίας, αλλά σήμανε και την απαρχή μιας θετικής συνεργασίας και καλής σχέσης της χώρας μας με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. κ. Φεντερίκα Μογκερίνι(http://tinyurl.com/mp5zvd4)
* Στην πρώτη του συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Στάινμάιερ, στο Βερολίνο, έθεσε το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και πρότεινε τη σύσταση «Επιτροπής Σοφών» των δύο πλευρών για να εξετάσει το θέμα απ' όλες τις πλευρές με στόχο να βρεθούν κοινά σημεία επαφής. (http://tinyurl.com/m5etz6o)

* Με κινήσεις μεθοδικές και ψύχραιμες και δια της προσφυγής στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΕΕ, Διεθνή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας -ICAO), ανάγκασε τη την Τουρκία να αναδιπλωθεί και μέσα σε ελάχιστες μέρες να αποσύρει ΝΟΤΑΜ-σκάνδαλο με την οποία, αρχικώς, δέσμευε από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τα τέλη του έτους μια τεράστια περιοχή του Αιγαίου, όλη εντός FIR Αθηνών (http://tinyurl.com/lwekbe6).

* Με, συνολικά, 14 ταξίδια μέσα σε περίπου ένα μήνα «υπενθύμισε» την παρουσία της Ελλάδος στον διεθνή χάρτη και προώθησε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα για τη χώρα. Ένα απ' αυτά είναι, βεβαίως και η δυσανάλογα μεγάλη ζημιά που υφίστανται τα ελληνικά προϊόντα από την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία και το εμπάργκο της δεύτερης. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας, σε συνδυασμό και με τις ενέργειες άλλων υπουργείων, η περίπτωση να αρθούν ειδικά για τη χώρα μας κάποια από (ή και όλα) τα μέτρα που προβλέπει το εμπάργκο είναι σήμερα πιθανή. (http://tinyurl.com/mhjumau)

* Έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για μια διεθνή συνεργασία με στόχο την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής που σπαράσσονται από πολεμικές ή και εμφύλιες συγκρούσεις. Το θέμα, που συζητήθηκε ήδη στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και έχει μπει στο τραπέζι μιας διεθνούς συζήτησης, αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας σε πολλά επίπεδα και την καθιστά σημαντικό παίκτη σε μια περιοχή του πλανήτη που βρίσκεται σε αναβρασμό. (http://tinyurl.com/mscs8z2)

Αυτή του η στάση δε, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση όσους πόνταραν στην συνέχιση μιας υποτακτικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι άλλοτε επιτιθέμενοι προσωπικά και άλλοτε παραποιώντας τις δηλώσεις του επιδιώκουν την πολιτική του αποδόμηση. Εις μάτην όμως, καθώς το μέχρι στιγμής έργο του ως υπουργού εξωτερικών δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησής ούτε των ικανοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου