Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Σερβία, ΠΓΔΜ και μεταναστευτικό στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

 ενταξιακή πορεία της Σερβίας, οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και το μεταναστευτικό ήταν τα βασικά θέματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε, ο Νίκος Κοτζιάς. Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο Ν. Κοτζιάς είχε σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με τους Επιτρόπους Εξωτερικών Σχέσεων, Γιοχάνες Χαν, και Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.


Όσον αφορά το θέμα της Σερβίας, ο υπουργός τόνισε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, πως υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με τη Σερβία, μια χώρα που μπορεί να αποτελέσει «άγκυρα σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια».
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε πως τα βλέμματα είναι στραμμένα στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το εν λόγω ζήτημα η Ευρώπη. Ο υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με «δυτικές πολιτικές και μέτρα συνεργασίας», χωρίς «στρατιωτικοποίηση της Ένωσης». Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη, οι εν λόγω πολιτικές να μην επικεντρωθούν μόνο στον άξονα Ιταλία - Λιβύη, αλλά να αφορούν και την ευρύτερη περιοχή, καθώς στην αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να αυξηθεί η πίεση στις ανατολικές οδούς, αλλά και να προκληθεί αποσταθεροποίηση σε κράτη όπως η Αίγυπτος.
Όπως ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς, υπάρχει ο κίνδυνος, τα κύματα των προσφύγων να φτάσουν σωρευτικά τα 20 εκατομμύρια. Ο υπουργός επεσήμανε επίσης, ότι τα ζητήματα διάσωσης πρέπει να παραμείνουν υπό την εποπτεία των εθνικών διοικήσεων, ενώ όσον αφορά τη συμμετοχή άλλων Οργανισμών, αυτή, όπως είπε, θα πρέπει να γίνεται κάτω από σαφείς όρους και προϋποθέσεις, στις οποίες θα είναι όλοι σύμφωνοι.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, ο υπουργός ανέφερε ότι στη σύντομη συζήτηση που διεξήχθη στο Συμβούλιο, τονίστηκε πως τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν παράγοντα ανησυχίας για ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε σχετικά, ότι τα προβλήματα αυτής της χώρας είναι εγγενή και παλαιά και οφείλονται ως ένα βαθμό και στην ανεκτική στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών έναντι των απαιτήσεων της ηγεσίας των Σκοπίων. Η στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών ευνόησε, όπως είπε, την ανάπτυξη μιας νοοτροπίας μη φιλικής προς την επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων.
- See more at: http://left.gr/news/servia-pgdm-kai-metanasteytiko-stin-atzenta-toy-symvoylioy-exoterikon-ypotheseon-tis-ee#sthash.hVgF38q3.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου