Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Γερμανίδα ευρωβουλευτής σε Κούλογλου: Δεν σας θέλουμε, είστε κομμουνιστές

18:36 | 19 Μάιος. 2015
Τελευταία ανανέωση 20:40 | 20 Μάιος. 2015
Μισή ώρα κράτησε η καυτή αντιπαράθεση στο
γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24, ανάμεσα στην Ίνγκε Γκρέσλε και τον Στέλιο Κούλογλου, με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (της Μέρκελ) και πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της Ευρωβουλής, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι… κομμουνιστικό κόμμα. «Έχετε μάθει ότι έπεσε το τείχος του Βερολίνου;» απάντησε ο Σ. Κούλογλου.
Η συζήτηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιατί δείχνει τις απόψεις που επικρατούν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και σε ένα μέρος της κοινής γνώμης της Γερμανίας. Στα highlights του debate, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι προετοιμάζει ένα Grexit. «Πραγματικά πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Θέλουν να φύγουν χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη. Κι αυτό είναι δυσάρεστο, γιατί αυτά που πρέπει να κάνουν για να παραμείνουν, δεν τα κάνουν» είπε η Ίνγκε Γκρέσλε.
Δείτε ολόκληρο το debate με ελληνικούς υπότιτλους 
Απαντώντας ο Στέλιος Κούλογλου αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο ενός Grexit και μίλησε για θεωρία συνωμοσίας. «Με αφήνει έκπληκτο αυτή η θεωρία συνωμοσίας που ακούσαμε μόλις. Όχι. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένως, ότι θέλει να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Έχει κάνει τεράστιες παραχωρήσεις, τους τρεις μήνες μετά τις εκλογές, ώστε να πετύχει μια αμοιβαία κατανόηση και συμφωνία που να ωφελεί και τις δυο πλευρές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
«Θέλουν να κάνουν την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε προεκλογική της υπόσχεση. Ρωτώ και τη συνάδελφό μου και δεν μου δίνει απάντηση. Είναι απαραίτητες οι εκλογές; Αν μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει έστω και λίγο κάποια πράγματα σεβόμενη το γενικό πλαίσιο, να αλλάξει κάποιες πολιτικές που ακολουθεί, τότε γιατί να κάνουμε εκλογές;» ρώτησε στη συνέχεια την Ίνγκε Γκρέσλε. 
«Το πρόβλημα σας είναι ότι περιμένετε από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και τους φορολογούμενους πολίτες της Σλοβακίας και της Λιθουανίας που είναι πολύ φτωχότεροι να πληρώσουν για τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι άδικο και τελείως εσφαλμένο. Σας παρακαλώ προσέξτε το καλά, δε σκοπεύουμε να πληρώσουμε για τις υποσχέσεις σας…» υποστήριξε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής. 
«Μα κυρία μου, πρόκειται για δάνειο! Είναι δάνειο, ένα δάνειο. Δεν μας χαρίζεται χρήμα. Το ξεπληρώνουμε. Πληρώνουμε τους τόκους. Τα πληρώνουμε όλα. Ακόμη και από το περσινό καλοκαίρι που δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ γιατί προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση…» απάντησε ο Στέλιος Κούλογλου. 
«Φυσικά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός συζήτησης. Ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε σχετικά: «Κανείς δε θέλει δημοψήφισμα αλλά αν μας αναγκάζουν να αλλάξουμε τελείως την πολιτική μας πρέπει να ρωτήσουμε το λαό! Και μας ζητούν να ακολουθήσουμε την πολιτική που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τόλμησε να ψηφίσει. Και γι’ αυτό κάναμε εκλογές! Δεν τόλμησαν να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική. Και τώρα ζητούν από εμάς να το κάνουμε; Όχι! είναι μια νέα κυβέρνηση που σέβεται όλες τις συμφωνίες και το πλαίσιο αλλά θέλουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές και η Γερμανία μας λέει ότι δεν χρειάζεται πλέον να κάνουμε εκλογές. Θα μας λένε οι Γερμανοί ψηφοφόροι τι θα κάνουμε! Αυτή είναι η Ευρώπη!»
Στη συνέχεια η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, Ίνγκε Γκρέσλε, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να τηρήσει την παραμικρή δέσμευση για να βγει από την κρίση. «Χρειάζεστε μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, να τον μειώσετε έστω σταδιακά, αλλά σταθερά. Και τώρα βλέπουμε να γίνεται το αντίθετο και να ψηφίζεται στην ελληνική βουλή από το ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε η Γκρέσλε.  
Αναφερόμενη στις μειώσεις που ζητούν οι δανειστές στις συντάξεις - και χωρίς να απαντήσει στον Στέλιο Κούλογλου που ρωτούσε σε ποια ηλικία οι Γερμανοί βγαίνουν στη σύνταξη» - είπε: 
«Δεν μπορείτε να ζητάτε να πληρώνουν άλλοι για ένα σύστημα το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Το σύστημά σας δεν είναι βιώσιμο. Αυτό είναι το πρόβλημα. {…} Πρέπει να στηρίξετε τον ιδιωτικό τομέα. Τίποτα δε γίνεται γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμουνιστική και πως μπορεί να περιμένει κανείς από κομμουνιστές να κάνουν μεταρρυθμίσεις;».  
«Μα τι είναι αυτά που λέτε; Ποια κομμουνιστική κυβέρνηση; Δεν είμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο. Κυρία Ίνγκε, για όνομα του Θεού! Κομμουνιστική κυβέρνηση; Έχουμε κομμουνιστικό κόμμα στην Ελλάδα που είναι ενάντια στην κυβέρνηση! {…} Μα κομμουνιστική κυβέρνηση; Το τείχος του Βερολίνου έπεσε το ξέρετε;» απάντησε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: