Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Δελτίο τύπου για την κατάσταση στη FYROM και για την Τουρκία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο,  20 Μαΐου 2015

  Σημείο αιχμής της παρέμβασης της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα, υπήρξε η κατάσταση στο Κουμάνοβο, κατά τη συζήτηση στην  ολομέλεια  για την κατασταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα η ευρωβουλευτής επέρριψε ευθύνες στην Ε.Ε για την τακτική που ακολουθεί, η οποία υπονομεύει και τις ευρωπαικές αρχές, αλλά και τη δυνατότητα εξέλιξης της FYROM: «Μόλις 2 μήνες πριν, στη συζήτηση της Ετήσιας Έκθεσης προόδου για την πΓΔΜ είχα τονίσει ότι η πολιτική της επιβράβευσης όλων αυτών των αρνητικών που συνθέτουν την σημερινή κατάσταση της χώρας μόνο ανασταλτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει για την πρόοδο της.

Δυστυχώς τα γεγονότα στον Κουμάναβο με επιβεβαίωσαν με τον τραγικότερο τρόπο.
Στη γειτονική μας χώρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας κράτους δικαίου, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εφαρμογής της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας, σεβασμού της αρχής της καλής γειτονίας και έλλειμμα δημοκρατίας της χώρας.

Σε αυτά ακριβώς οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας. Όλες οι άλλες αιτιάσεις (περί εξωτερικών ευθυνών) δεν κάνουν τίποτα άλλο από το εξωραΐζουν την πραγματικότητα, να διαιωνίζουν την κατάσταση και να βαθαίνουν την κρίση.»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 20 Μαΐου 2015
Σκληρή στάση στους όρους και τις προποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε από τη Σοφία Σακοράφα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της έκθεσης προόδου για την Τουρκία.
Συγκεκριμένα η ευρωβουλευτής τόνισε ότι εδώ και δέκα χρόνια, όποτε και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει με στρατό ευρωπαϊκό έδαφος- την μισή Κύπρο- παραβιάζοντας κυριαρχικά ευρωπαϊκά δικαιώματα, να περιφρονεί διεθνείς συνθήκες, να παραβιάζει ευρωπαικό εναέριο χώρο, εξακολουθεί στο εσωτερικό της να καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα, ελευθερίες και δημοκρατικές αξίες.
Οι αδιαπραγμάτευτοι όροι για να εξελίξει η Ε.Ε τη σχέση της με την Τουρκία, σύμφωνα με την κ. Σακοράφα, είναι η απόσυρση του κατοχικου στρατού από την Κύπρο, η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μη παραβίαση του ευρωπαικού εναέριου και υδάτινου χώρου και η άρση του casus belli εναντίον της Ελλάδας.

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: