Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

H CIA μπλοκάρει τις έρευνες για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενδιάμεσοι πράκτορες των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και μια σαφή εντολή από τη CIA, δίνουν νέα τροπή σε μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Το περιβόητο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, το διάστημα της πρωθυπουργίας του με αφορμή την σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου South stream, έφτασε μέχρι το γραφείο του ανακριτή.

Ο Δημήτρης Φούκας άσκησε ποινική δίωξη για την ύπαρξη σχεδίου και ενδεχόμενης κεντρικής υποκίνησης ενεργειών που αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, κατά αγνώστων δραστών. Στο πόρισμα του ανακριτή αποκαλύπτεται παρέμβαση πρώην  στελέχους της ΕΥΠ, για να σταματήσει η έρευνα στην υπόθεση με την κωδική ονομασία «Πυθία», μετά από… επιθυμία των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από το πάγωμα του πορίσματος βρίσκεται η CIA, η οποία φέρεται να επιχείρησε μέσω του πρώην Έλληνα πράκτορα, να παρέμβει στην ανάκριση που βρισκόταν σε εξέλιξη, ζητώντας ουσιαστικά να μπει η υπόθεση στο αρχείο, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις. Η εν λόγω καταγγελία είναι αρκετά σοβαρή, αφού λίγο έως πολύ, ο ανακριτής Δημήτρης Φάκας φέρεται να δέχθηκε ωμή παρέμβαση στο έργο του από τον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ, έναν άνθρωπο που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον ελληνικό στρατό. Οι πληροφορίες θέλουν το μέλος της ΕΥΠ να ενημερώνει τον κ. Φάκα, ότι ένας φίλος του , πράκτορας της CIA,  του ζητά να σταματήσει η έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση.  Αυτή η ωμή παρέμβαση μάλιστα, καταγράφηκε από τον ανακριτή στο πόρισμά του.
Γράφει ο κ. Φούκας : « Στις 26/3/2014, επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο, πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, με το οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία κατά την έρευνα για τους δασικούς εμπρησμούς που αποδίδονταν σε υπηρεσίες ξένης χώρας, ζητώντας έντονα την πραγματοποίηση συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα. Κατ΄ αυτήν, αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία  του με γνωστό σε αυτόν υπήκοο ΗΠΑ και στέλεχος των υπηρεσιών  πληροφοριών της χώρας του, με προηγούμενη υπηρεσία στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με εμάς και να μας μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνο-αμερικάνικες σχέσεις είναι πλέον φιλικές και πως η έρευνα πρέπει να σταματήσει, διότι εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Τα στοιχεία του προσώπου αυτού είναι ευχερώς εξακριβώσιμα, καθόσον είναι ένα από τα δύο πρόσωπα που είχαν συλληφθεί στο περιστατικό της οδού Μηθύμνης το 1993 και απελαθεί στη συνέχεια».    
Η σύλληψη και η απελευθέρωση των πρακτόρων
Για τους γνωρίζοντες, η αναφορά Φούκα στο περιστατικό του 1993 αποτελεί ουσιαστικά μια άτυπη δημοσιοποίηση του ανθρώπου που τον επισκέφτηκε στο γραφείο του. Στις 16 Νοεμβρίου του 1993, κάτοικοι στην πλατεία Αμερικής είδαν ένα κλειστό φορτηγάκι στην οδό Μηθύμνης. Θεωρώντας το ύποπτο ειδοποίησαν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο και συνέλαβαν μέσα στο φορτηγάκι τρεις άνδρες, δυο αμερικανούς και έναν έλληνα υπήκοο. Μόλις τους πήγαν στο τμήμα, διαπίστωσαν ότι ο ένας Αμερικανός, ονομαζόταν Τζον Φάντις και κατείχε τη θέση του Β γραμματέα της αμερικάνικης πρεσβείας και ο άλλος ονομαζόταν Καρλ Σλιούαρ και κατείχε θέση διοικητικού υπαλλήλου στην πρεσβεία.  
Η ταυτότητα του Έλληνα συλληφθέντα δεν διέρρευσε ποτέ. Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί απαίτησαν από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να μην γίνει καμία ανάκριση και περαιτέρω έρευνα στο φορτηγάκι. Οι πληροφορίες θέλουν ένα αυτοκίνητο με συμβατικούς αριθμούς να εμφανίζεται και να παραλαμβάνει τους δυο αμερικανούς τους οποίους και οδήγησε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Στη συνέχεια ένα γερανοφόρο όχημα φέρεται να παρέλαβε το φορτηγάκι το οποίο μεταφέρθηκε στο γκαράζ της πρεσβείας. Όσο για τον Έλληνα «συλληφθέντα» φέρεται να έφυγε από το τμήμα, χωρίς να γραφτεί τίποτα στο βιβλίο συμβάντων. 
Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 87 ετών ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας, από τους καλύτερους καρατερίστες του ελληνικού κινηματογράφου.
Αν και έπαιξε στο θέατρο σε περισσότερες από 500 παραστάσεις, έγινε γνωστός ως  δευτεραγωνιστής σε ρόλους αστυνομικού και στρατιωτικού στη μεγάλη οθόνη, αλλά  και από το ντουμπλάρισμα φωνής, με το οποίο ασχολήθηκε σε πολλές ελληνικές  ταινίες του 1950, 1960, 1970, και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση ("Μικρό  σπίτι στο λιβάδι").
- See more at: http://www.sigmalive.com/lifestyle/showbiz/251592/pethane-o-ithopoios-giorgos-valentzas#.dpuf
Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 87 ετών ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας, από τους καλύτερους καρατερίστες του ελληνικού κινηματογράφου.
Αν και έπαιξε στο θέατρο σε περισσότερες από 500 παραστάσεις, έγινε γνωστός ως  δευτεραγωνιστής σε ρόλους αστυνομικού και στρατιωτικού στη μεγάλη οθόνη, αλλά  και από το ντουμπλάρισμα φωνής, με το οποίο ασχολήθηκε σε πολλές ελληνικές  ταινίες του 1950, 1960, 1970, και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση ("Μικρό  σπίτι στο λιβάδι").
Στον κινηματογράφο χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία "Από πού πάνε για τη χαβούζα;" (1978) όπου υποδύθηκε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας  Μαντζουράνη, ενώ στον "Τσαρλατάνο" με τον Θανάση Βέγγο έκανε τον αυστηρό  διοικητή του αστυνομικού τμήματος.  Έγινε, επίσης, χωροφύλακας στο "Ένας βλάκας και μισός" με τον Διονύση  Παπαγιαννόπουλο, Μήτσος ο μάγκας, στην ταινία "Της κακομοίρας" με τον Κώστα  Χατζηχρήστο, γιατρός στο "Αλίμονο στους νέους" με τον Δημήτρη Χορν και πολλοί ακόμα χαρακτήρες, σε περισσότερες από 200 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Η τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 2004, στην ταινία "Η  Καρδιά του κτήνους" του Ρένου Χαραλαμπίδη, ενώ στο θέατρο ήταν το 2011 στον "Βασιλικό" του Αντωνίου Μάτεσι, σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου στο Εθνικό  Θέατρο.
Ο Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 1927. Σπούδασε στη  Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 με την ταινία "Οχυρό 27" έκανε την  πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και την ίδια χρονιά στο θέατρο (Θίασος Β.  Αργυρόπουλου) με το έργο "Η απαγωγή της Σμαράγδως".  Στην πλούσια θεατρική του καριέρα συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο,  Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά.  Για τη συμμετοχή του στην ταινία "Ζωή χαρισάμενη" του Πατρίς Βιβάνκο κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β` ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1993 .  Συμμετείχε και στο σίριαλ του ΑΝΤ1 "Κωνσταντίνου και Ελένης".
- See more at: http://www.sigmalive.com/lifestyle/showbiz/251592/pethane-o-ithopoios-giorgos-valentzas#.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: