Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ερωτήματα για τη στάση Σαμαρά για τη λίστα των 10.000 φοροφυγάδων που έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία

Σοβαρά ερωτήματα γεννά η στάση που κράτησε η κυβέρνηση Σαμαρά στο θέμα της λίστας των φοροφυγάδων που είχαν τα χρήματά τους στην Ελβετία, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών. Όπως αναφέρει το SECRET, ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Μαυραγάνης, εμφανίζεται να γνώριζε για την εν λόγω λίστα, αλλά στην απάντησή του σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή χαρακτήριζε προϊόν βιομηχανικής κατασκοπίας τον κατάλογο των 10.000 ονομάτων με τους φοροφυγάδες και έλεγε πως αυτός ήταν ο λόγος που δεν τον είχε παραλάβει.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές του γερμανικού κρατιδίου επιμένουν σήμερα ότι και στο παρελθόν είχαν κάνει ενέργειες για να παραδώσουν το σχετικό υλικό. Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει το θέμα των φοροφυγάδων της Ελβετίας, ζητώντας απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό. Με ερώτηση που είχαν καταθέσει οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου και Π. Λαφαζάνης, είχαν επισημάνει ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν τήρησε στάση αναμονής στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ελβετίας, που υποτίθεται ότι θα ρύθμιζε τα σχετικά θέματα. Αντίθετα, η γερμανική κυβέρνηση και τα γερμανικά κρατίδια αναζήτησαν τα περίφημα CDs που κυκλοφορούν στην αγορά και περιέχουν τα ονόματα καταθετών στις ελβετικές τράπεζες».
Οι ίδιοι καλούσαν τον τότε υφυπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες είχε προβεί για τον εντοπισμό των ανωτέρω κεφαλαίων και την εξατομίκευση των φορολογητέων προσώπων, εάν η τότε κυβέρνηση, ως όφειλε, είχε απευθυνθεί στους αρμόδιους υπουργούς του γερμανικού κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ζητώντας τα στοιχεία, και εάν είχε αποτελέσει το σχετικό ζήτημα αντικείμενο διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Η απάντηση που είχαν λάβει από τον Γ. Μαυραγάνη ήταν ότι η τήρηση του τραπεζικού απορρήτου θεσπίζεται στην Ελβετία με ομοσπονδιακό νόμο, ενώ υπάρχει η απειλή ποινικών κυρώσεων. Για τον λόγο αυτό τα στοιχεία που περιέχονταν στους εν λόγω ψηφιακούς δίσκους δεν μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς είχαν ήδη χαρακτηριστεί προϊόντα βιομηχανικής κατασκοπίας από ελβετικής πλευράς.
Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών από την κυβέρνηση Τσίπρα, με τη συμβολή του υπ. Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, N. Βάλτερ-Μπόργιανς, και του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αρμόδιου για θέματα διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, εγείρονται εύλογα ερωτήματα για τις ενέργειες -ή καλύτερα τη μη δραστηριοποίηση- της κυβέρνησης Σαμαρά στο συγκεκριμένο σημαντικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου