Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Πώς ο Ανδρέας Παπανδρέου ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ τη Θάτσερ σε Σύνοδο Κορυφής

Ο Ανδρέας με τη Θάτσερ Ο Ανδρέας με τη Θάτσερ
“ Οι απίστευτες ατάκες του Ανδρέα ”
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016 15:31

H ιστοσελίδα apodytiriakias.gr αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές των συναντήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και της «σιδηράς κυρίας» της Βρετανίας και της Ευρώπης, της Μάργκαρετ Θάτσερ.


Η Μάργκαρετ Θάτσερ, στα χρόνια εκείνα, ήταν περίπου ό,τι είναι σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ. Με μια διαφορά. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε απέναντί της τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η περιβόητη «ώρα ΠΑΣΟΚ», η συνήθεια των στελεχών του να προσέρχονται στα ραντεβού τους με μεγάλη καθυστέρηση, ήταν ένας κανόνας που δεν παραβίασε ο Ανδρέας Παπανδρέου ούτε για χάρη της σιδηράς κυρίας της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, οι σχέσεις με την οποία ήταν ιδιαίτερα τεταμένες.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σχεδόν μισούσε τον Ανδρέα, πρώτον γιατί ήταν αντίθετοι πολιτικά, δεύτερον γιατί η Ελλάδα διατηρούσε καλές σχέσεις με τους Άραβες, τρίτον γιατί δεν άντεχε να ακούει όσα λέγονταν για τις ερωτικές επιδόσεις του και τέταρτον γιατί της είχε κάνει δύσκολη τη ζωή από τότε που άρχισε να διεκδικεί την καθιέρωση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, το κόστος των οποίων θα πλήρωνε μεταξύ άλλων και η Βρετανία.

Σε μία σύνοδο κορυφής των ηγετών της τότε ΕΟΚ, η κόντρα ανάμεσα τους ξεπέρασε όλα τα όρια.

Η Θάτσερ έφερνε συνεχώς αντιρρήσεις και ο Ανδρέας δεν μπόρεσε να κρατηθεί.

«Κυρία μου, μας έχετε σπάσει τα αρχίδια», της είπε, προκαλώντας το μειδίαμα των άλλων ηγετών και την οργή της ίδιας. Εκείνη την ώρα, όμως η Θάτσερ δεν είπε τίποτα.

Όταν, όμως η χώρα της ανέλαβε την προεδρία της ΕΟΚ έκανε την πρωτοφανή πολιτική απρέπεια να μην έρθει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής.

Όταν αντιλήφθηκε τη γκάφα της, ζήτησε από τον Ανδρέα να πάρουν μαζί το πρωινό στο ξενοδοχείο που έμεναν όλοι οι ηγέτες.

Το ραντεβού είχε οριστεί για τις 8 και 30, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός μέχρι την ώρα εκείνη κοιμόταν και κανείς δεν τολμούσε να τον ξυπνήσει.

Το τόλμησε, κάποια στιγμή ο διπλωματικός του σύμβουλος Χρήστος Μαχαιρίτσας που τον έπεισε να πάει στο ραντεβού έστω και σε ώρα ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με μεγάλη καθυστέρηση.

Η πανίσχυρη Θάτσερ με το ζόρι συγκράτησε την οργή της. Είναι, όμως βέβαιο ότι τίποτε δεν θα τη συγκρατούσε αν ήξερε ελληνικά και καταλάβαινε τι είπε γι αυτήν ο Ανδρέας στο ασανσέρ του ξενοδοχείου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον τότε υπουργό των Εξωτερικών Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, στον οποίο γύρισε και είπε πονηρά.

«Γιάννη αυτή τη γαμάς;». Ο Χαραλαμπόπουλος έγινε κατακόκκινος, η Θάτσερ τους κοίταξε περίεργα και ο Ανδρέας είχε σκάσει στα γέλια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: