Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Επιστολή Σοφίας Σακοράφα προς Ζ.Κ. Γιούνκερ



ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
  Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2016
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Σκληρότατη είναι η κριτική που ασκεί,  σε επιστολή  προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα. Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, εγκαλεί την Ε.Ε για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση αλλά και για τη σύνδεση της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος από την Τουρκία με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ρητά κάνει λόγο για μονομερή στοχοποίηση της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθεί η παταγώδης αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ καταγγέλλει τον κ. Γιούνκερ για έλλειψη νομιμοποίησης όταν ανταλλάζει την αντιμετώπιση της κρίσης από την Τουρκία με την επίσπευση της ενταξιακής της πορείας.
Τέλος καλεί τον κ. Γιούνκερ σε αναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής και τον καθιστά και αυτόν  υπεύθυνο για το ογκούμενο φαινόμενο εκφασισμού σε χώρες της Ε.Ε

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

‘‘Προς Αξιότιμο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
   Κύριο  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Σε επιστολή, που είχαμε αποστείλει στις 23 Οκτωβρίου 2015 από κοινού με 51 συναδέλφους ευρωβουλευτές διαφόρων πολιτικών ομάδων, είχαμε εκφράσει προς εσάς τις έντονες ανησυχίες μας για το λεγόμενο «Σχέδιο Δράσης», που είχε ήδη συμφωνηθεί με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στην επιστολή αυτή, που είχε ταυτόχρονο αποδέκτη και την Αντιπρόεδρο/ Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., κα Φρεντερίκα Μογκχερίνι, εκφράσαμε την πεποίθησή μας ότι δεν είναι δυνατόν να αποτελεί βάση ορθής αντιμετώπισης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποιαδήποτε σύνδεση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των προσφύγων που έχουν ανάγκη προστασίας, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την υποψήφια αυτή χώρα, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο εντελώς διακριτά ζητήματα.
Οι προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής διεύρυνσης δεν θα πρέπει κατά κανένα τρόπο να μεταβάλλονται σε πολιτικό εργαλείο αντιστάθμισης της αποτυχημένης ευρωπαϊκής στρατηγικής ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης του προσφυγικού ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ αναγκαίο να επαναλάβω ότι, με βάση τα ισχύοντα, η λήψη αποφάσεων όπως παραδείγματος χάριν για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης ή το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων πρέπει να στηρίζεται στις δεδομένες αυστηρές προϋποθέσεις και ότι θα πρέπει να πληρούνται από την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, τα σαφή συμφωνημένα κριτήρια.
Στην επιστολή αυτή, είχαμε επίσης επισημάνει ότι η έκθεση προόδου για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έπρεπε να δημοσιευθεί πριν τις (τότε) επικείμενες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.
Η αναβολή δημοσίευσης της έκθεσης και συνεπώς και ολόκληρου του “πακέτου διεύρυνσης 2015” θα δημιουργούσε ένα κακό προηγούμενο, δίνοντας την εικόνα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να υποβαθμίσει τον τόνο της, όσον αφορά στις εσωτερικές εξελίξεις της Τουρκίας, σε αντάλλαγμα μιας συνεργασίας για το “προσφυγικό”. Κύριε Πρόεδρε, μία παρόμοια ενέργεια, κατά την εδραιωμένη εκτίμησή μου, θα συνιστούσε προφανή παρέμβαση στα εσωτερικά του Κράτους της συγκεκριμένης χώρας, ως πρόδηλη ενέργεια ενίσχυσης του Προέδρου Ερντογάν στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.
Στην απαντητική σας επιστολή της 22/12/2015 υποστηρίξατε την ανάγκη αναζωογόνησης της ενταξιακής διαδικασίας, με στόχο την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, κάνοντας μνεία των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εγκρίθηκαν στις 15 Οκτώβρη 2015 αλλά και για το άνοιγμα του κεφαλαίου17 (οικονομικής και νομισματικής πολιτικής) που έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου, μετά τη σχετική απόφαση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Πρόσθετα δε, επαναλάβατε την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρώσει στο πρώτο τρίμηνο του 2016τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 (κράτους δικαίου), 15 (ενέργειας), 26 (εκπαίδευσης και πολιτισμού) και 31 (εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας), με την επιφύλαξη της θέσης των κρατών μελών. Τονίζετε, ιδιαιτέρως, πως σε όλο αυτό το έργο, τα κριτήρια προσχώρησης θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου. Υποστηρίξατε, επίσης, ότι στο ίδιο πλαίσιο εγγράφεται και η διαδικασία απελευθέρωσης θεώρησης για την Τουρκία, η οποία έχει αποφασιστεί να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2016, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις του εγκεκριμένου οδικού χάρτη. Τέλος, στην ίδια επιστολή, προβάλατε τη θέση ότι το «πακέτο διεύρυνσης» δεν αναβλήθηκε αλλά απλώς υιοθετήθηκε στην καταλληλότερη ημερομηνία για την καλύτερη δυνατή συζήτηση στην Επιτροπή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε, στις 8 Φεβρουαρίου 2016, η ιστοσελίδα  Euro2day.gr, με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων-ντοκουμέντων[1] και οι οποίες δεν έχουν προς το παρόν διαψευστεί, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που αρκετοί ευρωβουλευτές εκφράσαμε  στην επιστολή της 23ης Οκτωβρίου σχετικά με την προσπάθεια σύνδεσης της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων.
Από τα έγγραφα-ντοκουμέντα προκύπτει ότι στις 16 Νοεμβρίου του περασμένου έτους πραγματοποιήσατε συνάντηση, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση αυτή ο Τούρκος πρόεδρος, με τρόπο που κατά την εκτίμηση μου αποτελεί ευθεία προσβολή των θεσμών της Ε.Ε., απείλησε την Ευρώπη, υποβαθμίζοντας τη συζήτηση σε επίπεδο ωμής συναλλαγής, ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης προς τη χώρα του και επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας, με άνοιγμα κεφαλαίων, θα στέλνει λεωφορεία με πρόσφυγες σε Ελλάδα και Βουλγαρία και θα τους  αφήνει να πνίγονται στη θάλασσα ομολογώντας με τον τρόπο αυτό, εμμέσως αλλά με απόλυτη σαφήνεια, ότι έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το μέγεθος της ροής των προσφύγων.
Επιπλέον, τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν εμφανίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις επίσημες διαψεύσεις του παρελθόντος, καθυστέρησε σκοπίμως τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, μετά από αίτημα του Τούρκου Προέδρου, ως διευκόλυνση ενόψει των επικείμενων τότε εκλογών.
Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι σχετικοί διάλογοι που αποκαλύπτονται από τα απόρρητα έγγραφα προσδίδουν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. κρυφές διαστάσεις, που μεταβάλλουν το πλαίσιο αλλά και την ουσία της συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρώπης.
Απέναντι στην εκβιαστική τακτική των απειλών και του παζαριού της Άγκυρας, εσείς δημόσια την επαινείτε για «αξιέπαινη» συνεισφορά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τη σκόπιμη καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης προόδου.
Ενώ γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία αυτή ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται, με τις προσφυγικές ροές να παραμένουν αμείωτες και τους λαθρέμπορους να δρουν ανενόχλητοι στα τουρκικά παράλια, σιωπάτε στην μονομερή στοχοποίηση της Ελλάδας από Κ.Μ. και θεσμικούς παράγοντες, καλύπτοντας πίσω από αυτό, την αποδεδειγμένη πλέον αποτυχία της  ευρωπαϊκής πολιτικής στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Δεδομένων των αποκαλύψεων που προκύπτουν από τα εν λόγω απόρρητα έγγραφα, αλλά και όλων των ανωτέρω σας ερωτώ:
Για ποιο λόγο απεκρύβησαν τα στοιχεία της συνάντησης της 16ης Νοεμβρίου 2015, τα οποία ανέτρεπαν τη θεσμική ευρωπαϊκή πολιτική στα κρίσιμα θέματα;
Για ποιο λόγο και με ποια σκοπιμότητα κρατήθηκε κρυφό από τα Κ.Μ. το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον Τούρκο Πρόεδρο;

Από πού αντλεί η Επιτροπή τη νομιμοποίηση να διαπραγματεύεται την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης χρησιμοποιώντας, εν είδει ανταλλάγματος, την επίσπευση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας;
Πώς δικαιολογεί η Επιτροπή την σκόπιμη καθυστέρηση της δημοσίευσης της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε με αίτημα του κ. Ερντογάν με σκοπό να τον διευκολύνει στην εκλογική αναμέτρηση;
Κύριε Πρόεδρε, είμαι υποχρεωμένη να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι αυτές οι τακτικές αποκαλύπτουν στο μέγιστο βαθμό την αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο τόσο τις βασικές αρχές της Ευρώπης όσο και τη συνοχή της Ε.Ε.
Κύριε Γιούνκερ, η επιβαλλόμενη εκ της θέσεως σας αίσθηση ευθύνης, καθιστά πλέον αναγκαίο τον αναπροσανατολισμό της πολιτικής της Επιτροπής για την ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην πράξη, με την κατ’ αρχήν υλοποίηση των ελάχιστων δεσμεύσεων των Κ.Μ. ως προς το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, έτσι ώστε να αναχαιτιστούν τα ογκούμενα φαινόμενα εκφασισμού αλλά και απομονωτισμού στην Ε.Ε..


Βρυξέλλες,    10-02-2016


Με εκτίμηση

Σοφία Σακοράφα’’





Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου