Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ :Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει την αποτυχία του Δουβλίνου

Στρασβούργο, 12.04.2016
Ζοφερή χαρακτήρισε την  εικόνα της Ευρώπης η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής  Σοφία Σακοράφα στην παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της συζήτησης στον Ε.Κ. για μια ολιστική προσέγγιση στο Προσφυγικό.
Σύμφωνα με την ίδια η εικόνα της σημερινής Ευρώπης περιγράφεται χαρακτηριστικά με τα «κλειστά Σύνορα, τους εκτοπισμένους πρόσφυγες, με γεγονότα βίας εναντίον τους, με μαζικές επιστροφές και φυλακίσεις τους, με συγκρούσεις μισαλλοδοξίας και προκλητικές δηλώσεις ηγετών Κρατών- Μελών». Το ψήφισμα, παρά τα αρνητικά του, στα οποία έχει αναφερθεί πολλές φορές η ίδια,  προσπαθεί να παρακολουθήσει κατ’ ελάχιστο το πλαίσιο και τις πρακτικές που επιβάλλουν οι Διεθνείς Συνθήκες.

Αποτελεί ένα πρώτο άτολμο βήμα, το οποίο υπαγορεύθηκε από την πίεση και τη νέα πραγματικότητα που δημιουργούν οι προσφυγικές ροές. Είναι η πρώτη φορά που το ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει την αποτυχία του Δουβλίνου, αλλά και την αναγκαιότητα ασφαλών και νόμιμων διόδων.
Σε ερώτηση που της απηύθυνε η βρετανίδα ευρωβουλευτής J. Atkinson σχετικά με τις ευθύνες της Σαουδικής Αραβίας κι άλλων χωρών, η κα. Σακοράφα απάντησε τονίζοντας τις βαριές ευθύνες που έχουν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκ των οποίων ιδιαίτερα η Βρετανική, με τον πρώην Πρωθυπουργό  της να παραδέχεται δημοσίως ότι χρησιμοποίησε πλαστά έγγραφα εξαπατώντας τον βρετανικό λαό για την επέμβαση στο Ιράκ.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:
‘Κύριοι συνάδελφοι,
Η σημερινή εικόνα της Ευρώπης μετά από χιλιάδες νεκρούς στη Μεσόγειο, είναι ζοφερή.
Κλειστά Σύνορα, εκτοπισμένοι πρόσφυγες, γεγονότα βίας εναντίον τους, μαζικές επιστροφές και φυλακίσεις τους, συγκρούσεις μισαλλοδοξίας, προκλητικές δηλώσεις ηγετών Κρατών-Μελών.

Στον αντίποδα, μια έωλη Συμφωνία με την Τουρκία που παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και κανονισμοί ολοκληρωμένων στρατηγικών που κινούνται στα όρια των ευχολογίων.
Κύριοι συνάδελφοι,
Το σημερινό ψήφισμα, έστω και αργά, και παρά τα επιμέρους αρνητικά του, προσπαθεί να παρακολουθήσει το πλαίσιο και τις πρακτικές που επιβάλλουν οι Διεθνείς Συνθήκες. 
Θέτει πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη για μόνιμες, ισχυρές και αποτελεσματικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.
Απαιτεί ασφαλείς και νόμιμες διόδους  για τους πρόσφυγες, με δεσμευτική και υποχρεωτική νομοθεσία για επανεγκατάσταση μεγάλου αριθμού τους.
Αναγνωρίζει την αποτυχία του Δουβλίνου και ζητά νέο κανονισμό με επιμερισμό ευθυνών, προστασία των παιδιών και επανένωση οικογενειών.
Και επιτέλους απαιτεί κυρώσεις στα Κράτη που εφαρμόζουν τακτικές απωθήσεων.
Έστω και άτολμο είναι ένα πρώτο βήμα.’
Σχετικός σύνδεσμος:  http://www.sakorafa.gr/page.php?pge=1057&lng=1

                                                                                                Από το Γραφείο Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια: