Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Απευθείας εκλογή ΠτΔ από το λαό και … στο βάθος δημοψήφισμα, για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Πλήρης δικαίωση των πληροφοριών αλλά και των πολιτικών εκτιμήσεων του the faq, από το πλάνο του Μαξίμου για τις σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες από τις 24 Ιουλίου και μετά, που θα γυρίσουν οριστικά το χαρτί της Μεταπολίτευσης και θα βάλουν την βάση για μια πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου, παράλληλα με τις μεγάλες αλλαγές που θα ακολουθούνται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της Δημόσιας ζωής.

«Η πρόσκληση στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη σημερινή ενημερωση των πολιτικών συντακτών και υπογράμμισε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει σε έκταση και βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα». Αλλαγές, όπως είπε, που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής. Για το αν θα περιληφθεί στην πρόταση της κυβέρνησης απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να πούμε ποιες θα είναι οι προτεινόμενες αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση. «Η πρόταση μας θα κατατεθεί σε διάλογο και πρόθεση μας είναι ο διάλογος αυτός να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο», είπε και θύμισε ότι θα ανοίξει η συζήτηση στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο και θα κλείσει στην επόμενη.
Στην πραγματικότητα με την Συνταγματική Αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής και την πιθανή άμεση εκλογή του ΠτΔ από τους πολίτες ώστε να μην διακόπτεται η συνέχεια της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και η κάθε προεδρική εκλογή να μην προκαλεί νομοτελειακά “πολιτική ρευστότητα ή αστάθεια”, η κυβέρνηση επιχειρεί μία τομή στο δομικό ιστό του πολιτικού συστήματος όπως δομήθηκε από την  μεταπολίτευση και μετά. Πυροδοτεί εκρηκτικές αλλαγές σε κόμματα και χώρους ιδιαίτερα στη συντηρητική παράταξη, όπου δεδομένα θα διαφοροποιηθούν οι νεοφιλελεύθερες και οι ακροδεξιές τάσεις, από την παραδοσιακή λαική ριζοσπαστική δεξιά, αλλά και τα κεντρώα και συντηρητικά φιλελεύθερα ρεύματα της κεντροαριστεράς, από τους παραδοσιακούς σοσιαλιστές. Παράλληλα δημιουργείται σε πολιτειακό επίπεδο η δυνατότητα διαμόρφωσης ευρείας συναίνεσης επάνω σε βασικά θέματα, μέσω της ανάδειξης στο ανώτατο αξίωμα προσωπικοτήτων με ιδεολογικό και όχι στενά κομματικό πρόσημο… Σε περίπτωση, ( που είναι και πολύ πιθανή ), η ΝΔ , η Δημοκρατική Συμπαράταξη , το Ποτάμι και η ΕΚ, μπλοκάρουν με την άρνηση τους τη δυνατότητα των μεγάλων αλλαγών, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στον λαό για τις δομικές αλλαγές στο Σύνταγμα, ένα δημοψήφισμα που το αποτέλεσμά του θα έχει και σαφή πολιτική αξιολόγηση για τα κόμματα που θα τοποθετηθούν, θετικά, ή … αρνητικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου