Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ρεπορτάζ - «βόμβα από MNI: Σόιμπλε και Ντάϊσελμπλουμ έκαναν πραξικόπημα

Ρεπορτάζ - «βόμβα από MNI: Σόιμπλε και Ντάϊσελμπλουμ έκαναν πραξικόπημαΩς μονομερή ενέργεια χαρακτηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος την απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να "παγώσει" την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Όπως δηλώνει η ίδια πηγή στο πρακτορείο MNI, υπάρχει έντονη διαφοροποίηση ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Eurogroup όσον αφορά τις αιφνιδιαστικές εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για συνταξιούχους και νησιώτες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η Κομισιόν εάν ήταν ενήμερη για τον "μποναμά" του κ. Τσίπρα, δεν θα εξέφρασε καμία ένσταση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη στήριξη των κκ. Μοσκοβισί, Ολάντ και Σαπέν στην πολιτική αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το MNI στο ρεπορτάζ - βόμβα επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ρήξη ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Eurogroup. Επι της ουσίας, το MNI το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή από την Κομισιόν, αναφέρει ότι το Eurogroup δεν  είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να "παγώσουν" τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Επι της ουσίας περιγράφει ένα είδος "πραξικοπήματος" εκ μέρους του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ανακοίνωσή του σημείωνε πως το πόρισμα των θεσμών για το δημοσιονομικό αποτύπωμα των εξαγγελιών Τσίπρα αναμένεται τον Ιανουάριο, και μέχρι τότε θα παραμείνει παγωμένη και η ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο, η Αθήνα περιμένει ότι θα υπάρξει ανακοίνωση για ξεπάγωμα των μέτρων εντός του Δεκέμβρη.
Αλλαγή κλίματος;
Την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι θεσμοί θα εκδώσουν σύντομα τη δήλωση – εκτίμησή τους με την οποία θα επιβεβαιώνουν ότι τα μέτρα διανομής μέρους του πλεονάσματος δεν οδηγούν εκτός τροχιάς το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και άρα θα ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εξέφρασε κυβερνητική πηγή μιλώντας στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου. Οπως μεταδίσει το Βήμα, η ίδια πηγή τόνιζε ότι η εν λόγω δήλωση είναι καλοδεχούμενη από την ελληνική πλευρά, ακόμη και αν υπάρξει κάποιου είδους αστερίσκος για το ότι θα έπρεπε η Αθήνα να έχει ενημερώσει τους θεσμούς για τις προθέσεις της. Επέμενε δε ότι μόνο η Γερμανία έσπασε τη «σιωπηλή διαδικασία» στο πλαίσιο του Euroworking Group ζητώντας να εξεταστεί η συμβατότητα των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από μερικές ημέρες για τις συντάξεις και τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου