Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Σκανδαλώδης ρύθμιση στα δάνεια του Κυριάκου Μητσοτάκη

Υπόδειγμα πώς το πολιτικό και μιντιακό σύστημα δεν πλήρωνε τα δάνειά του αποτελεί ο δανεισμός της εφημερίδας «Κήρυκας» Χανίων, της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέχει το 60% των μετοχών.mhtsokyriakos.jpg

Πρόκειται για δάνειο του 2005 που για 11 χρόνια και 5 μήνες δεν πληρωνόταν και η δανείστρια τράπεζα δεν έκανε απολύτως τίποτα. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και
ο Κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε, μετά τον θόρυβο, να προχωρήσει σε ρύθμιση με την Τράπεζα Πειραιώς. Αλλά και πάλι είναι μία σκανδαλώδης ρύθμιση. Το δάνειο είναι 717.000 ευρώ και ρυθμίστηκε σε δόσεις των 3.000 ευρώ τον μήνα για δύο χρόνια, με την τελευταία δόση να είναι 640.000 ευρώ (δηλαδή το 90% του δανείου!). Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να ζητήσει νέα ρύθμιση πριν από την καταβολή της τελευταίας δόσης.
Επιπλέον, η TτE, στην έκθεση ειδικής έρευνας στις 29 Νοεμβρίου, περιγράφει συγκεκριμένες επιλήψιμες συμπεριφορές στελεχών της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία επίσης δανειοδότησε τον “Κήρυκα”:
1) Τον Οκτώβριο του 2004 εγκρίνεται δάνειο 120.000 ευρώ, αν και η εταιρεία δεν διέθετε ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία (εμφάνιζε ζημιές, είχε αρνητική καθαρή θέση και έλλειψη ρευστότητας).
2) Το δάνειο των 1.300.000 ευρώ εγκρίνεται τον Φεβρουάριο του 2007, ενώ η εκδοτική δραστηριότητα είχε σταματήσει από τον Ιούνιο του 2006.
3) Αγνοήθηκε η διαπίστωση του εισηγητικού σημειώματος ότι η εταιρεία κατά τον χρόνο λήψεως του δανείου είχε σημαντικά οικονομικά προβλήματα, συσσωρευμένες ζημιές και οφειλή στην Τράπεζα Πειραιώς, δεδομένα που, σύμφωνα με την έκθεση, την κατέτασαν στη βαθμίδα CCC («υψηλού ρίσκου»).
4) Συμφωνήθηκε η σταδιακή εκταμίευση του ποσού του δανείου, σκοπός του οποίου ήταν η ανέγερση τετραώροφης οικοδομής, χωρίς να καταστεί υποχρεωτική η προηγούμενη προσκόμιση τιμολογίων δαπανών.
5) Δεν αξιολογήθηκε ότι οι αναμενόμενες λειτουργικές ροές (ενοίκια που είχαν εκχωρηθεί για την εξόφληση του δανείου) δεν ήταν επαρκή για να καλύπτουν όλες τις υποχρεώσεις που πήγαζαν από το δάνειο. Συγκεκριμένα, η αναμενόμενη εισροή ήταν 14.000 ευρώ, ενώ το μηνιαίο τοκοχρεολύσιο 19.000 ευρώ και δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα της εταιρείας ούτε είχε περιγραφεί ένας, έστω και καθ’ υπόθεσιν, τρόπος συμπλήρωσης του μηνιαία υπολειπόμενου ποσού.
6) Δεν προσδιορίστηκε με ακρίβεια το ύψος του προϋπολογισμού κόστους κατασκευής, για τον οποίο υπήρξε μια ασάφεια η οποία είχε δυσμενή για την τράπεζα επίπτωση.
7) Παρόλο που το έργο είχε αποπερατωθεί από τον Αύγουστο του 2008 και η τράπεζα θα είχε όλο τον χρόνο να αποτιμήσει το τελικό κόστος κατασκευής, στις 29-9-2009 συναίνεσε χωρίς να το πράξει στην εκταμίευση του υπόλοιπου του δανείου ύψους 266.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου