Η Φώφη Γεννηματά γνωρίζει πως εάν επιμείνει στο δόγμα της αναγκαιότητας εθνικής συνεννόησης το κόμμα της θα μείνει εκτός μίας αυριανής κυβέρνησης συνεργασίας, αφού θεωρείται δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπει σε κυβέρνηση της ΝΔ. Άρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξέρει πολύ καλά πως είτε θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με ένα από τα δύο κόμματα είτε θα παραμείνει ως μία μικρή κοινοβουλευτική δύναμη στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Η Γεννηματά δείχνει πως ποντάρει στη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ελπίζοντας πως μία νέα δυναμική μπορεί να την καταστήσει τρίτη εκλογική δύναμη ενισχύοντας την επιρροή της στην κοινωνία. Όμως η κινητικότητα που προκάλεσε η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Διότι πάντα υπάρχουν παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν τον πρώην πρωθυπουργό ως υπαίτιο για την κατάρρευση του κόμματός τους και γιατί επιπλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απωλέσει και τους τελευταίους εναπομείναντες ψηφοφόρους του εκσυγχρονιστικού χώρου που θα ακολουθήσουν την τριάδα Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη.
Η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν άντλησε ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη. Επομένως εκείνο το κομμάτι του εκλογικού σώματος που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και κινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποφασίσει ακόμη να επιστρέψει. Αντιθέτως, φαίνεται πως δείχνει διάθεση να γυρίσει πίσω κομμάτι ψηφοφόρων που οδηγήθηκε στη Νέα Δημοκρατία εξαιτίας των αντισύριζα διαθέσεών του.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει –λένε οι πληροφορίες- τα ανοίγματα σε άλλους χώρους και μάλιστα έχουν προχωρήσει πολύ οι διαβουλεύσεις για ένταξη στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κατερίνας Μάρκου και του Γιώργου Καρρά. Επίσης συζητείται η προσχώρηση και του Χάρη Θεοχάρη όμως στη Χαριλάου Τρικούπη δεν πετάνε τη σκούφια τους για μία τέτοια προοπτική.
Όμως στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στελέχη που ακόμη και τώρα την κατηγορούν γιατί το προηγούμενο καλοκαίρι δεν ψήφισε την απλή αναλογική. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του κόμματος πιέζουν τη Γεννηματά να σκεφτεί την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για να κατεβάσει νόμο για την απλή αναλογική ούτως ώστε εάν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 200 ψήφων οι επόμενες εκλογές να γίνουν με αυτό το σύστημα. Κάτι τέτοιο εννοείται ότι θα οδηγούσε σε ανατροπές διότι ενδεχομένως θα προετοίμαζε το έδαφος για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και διεκδίκηση ακόμη και της εξουσίας μέσα από έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα έκλεινε το δρόμο για την κυβέρνηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου