Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Την παραίτηση του Ντάισελμπλουμ ζητεί ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του»
Την παραίτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε σήμερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνια Κόστα, αναφορικά με τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup, τα οποία χαρακτήρισε «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ υπαινίχθηκε σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης που έλαβαν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ ξόδευαν τα χρήματά τους σε «αλκοόλ και γυναίκες».
«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σε δημοσιογράφους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε αργά χθες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, δήλωσε κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ότι «ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup».
Τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ είναι «πολύ ατυχή, και, για την πορτογαλική πλευρά, απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας επίσης ότι πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμερίζονται την άποψη αυτή.
Επιπλέον, χαρακτήρισε την εν λόγω δήλωση ένα «κακό αστείο χρησιμοποιώντας αδιανόητους όρους» και δήλωσε ότι αποτελεί ασέβεια για τις προσπάθειες του πορτογαλικού λαού που υφίστανται χρόνια επίπονης λιτότητας υπό τους όρους της διάσωσης του 2011-14 από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Από την πλευρά του ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκονθάλεθ Πονς χαρακτήρισε τα σχόλια «ρατσιστική και σωβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες σε αυτές», καλώντας τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: