Τρίτη 4 Απριλίου 2017

«Πόλεμος» στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία – Σχέδιο Σόιμπλε «βυθίσατε τον Τσίπρα»

«Πόλεμος» στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία – Σχέδιο Σόιμπλε «βυθίσατε τον Τσίπρα»Κόκκινο χτυπά το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση – σε συνεργασία με σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών – να επιχειρεί να αποκρούσει τους εμφανείς πλέον σχεδιασμούς του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το ΔΝΤ. Οι παράλογες απαιτήσεις αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, οι οποίες εκφράστηκαν στο EwG της Πέμπτης, ενώ όλα έδειχναν συμφωνία για το staff level agreement, οι οποίες εκφράστηκαν από τον «τσάρο» της γερμανικής οικονομίας σήμαναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι παρασκηνιακές επαφές σε όλα τα επίπεδα, αρχής γενομένης από τις επικοινωνίες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα από το περασμένο Σάββατο «πήραν φωτιά», καθώς το παράλογο των απαιτήσεων Σόιμπλε και η στάση του Πολ Τόμσεν, ο οποίος αντί να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα στελέχη του ΔΝΤ βρισκόταν για διακοπές στη Τζαμάικα, εν αγνοία ακόμα και του Ταμείου, επιβεβαίωσαν πως οι σκληροπυρηνικοί κύκλοι των δανειστών δεν επιθυμούν να κλείσουν την αξιολόγηση αλλά να συνεχίσουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο καθένας για το δικό του όφελος.

Από τη μία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για να αποφύγει το εσωτερικό αντίκτυπο που θα έχει στην προεκλογική του καμπάνια η ολοκλήρωση μίας συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του χρέους με μεσοπρόθεσμα μέτρα, ενώ από την άλλη ο Πολ Τόμσεν εξυπηρετώντας – είτε δική του ατζέντα είτε συνολικά του ΔΝΤ – για να καθυστερήσει τις αποφάσεις για μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, που θα ξεκαθαρίσει η συμμετοχή του Ταμείου.

Η στάση αυτή σε συνδυασμό με την εντονότατη εσωτερική κινητικότητα από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γιάννη Στουρνάρα και του Κώστα Σημίτη, οι οποίοι ανοιχτά πλέον επισφραγίζουν τη σύμπλευσή τους – εντελώς συμπτωματικά τη στιγμή που ανοίγουν οι έρευνες με την Προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου, τα υπονοούμενα Τσίπρα για απόνερα μέχρι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, την εξεταστική για την Υγεία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ με την εμπλοκή προσώπων πλησίον ανώτατων θεσμικών παραγόντων της χώρας και του ξεπουλήματος Ερρίκος Ντυνάν, έχει οδηγήσει πολλά κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για υπό εξελιξη προσπάθεια πτώσης της κυβέρνησης, όχι μέσω εκλογών αλλά με οικουμενικά σχήματα και με βασικό ζητούμενο την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που απεργάζονται ξένα και εγχώρια κέντρα και παράκεντρα εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη από το Σάββατο ξεκινήσει γύρο επαφών με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες. Για την ονοματολογία που έχει πάρει φωτιά από χθες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνούνται να επιβεβαιώσουν είτε να διαψεύσουν πως ο πρωθυπουργός μίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ, ενδεχόμενο το οποίο ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό.

«Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα. Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις» αναφερόταν σε non paper που διακινήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα που ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σχεδόν κλεισμένες μέχρι τη νάρκη Σόιμπλε και ο Αλέξης Τσίπρας «τραβά το κουπί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου ταξιδεύουν σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν σειρά επαφών μεταξύ άλλων με τους Πιερ Μοσκοβισί, Μπενουά Κερέ και Γερούν Ντάισελμπλουμ για να υπερκεραστούν τα εμπόδια της τελευταίας στιγμής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στις συναντήσεις θα εκπροσωπείται και το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό εάν αυτό θα γίνει από τον Πολ Τόμσεν ή την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στήριξη και από την Κομισιόν περιμένει ο πρωθυπουργός αναδεικνύοντας τις τελευταίες ώρες τα νέα προσκόμματα που φέρεται να βάζει το ΔΝΤ στην διαπραγμάτευση. Για αυτό το λόγο θεωρήθηκε επιβεβλημένη η παρουσία των 3 υπουργών στις Βρυξέλλες.

Από την Ηρώδου Αττικού παρακολουθούν με προσοχή τη νέα κόντρα που εξελίσσεται μεταξύ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή το χρέος πιστεύοντας πως αυτή η συνεχής αλλαγή των δεδομένων προκαλεί, πλέον μια τεχνητή καθυστέρηση φέρνοντας τη διαπραγμάτευση πέρα από τα όρια. Κανείς δεν μπορεί σε αυτή τη φάση που έχει οδηγηθεί η διαπραγμάτευση, να αποκλείσει ότι η τελική προσπάθεια για λύση θα δοθεί ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο αρχηγών αρχηγών κρατών αν στις Βρυξέλλες δεν ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Το γεγονός ότι στο Eurogroup της Μάλτας η Ελλάδα έχει βρεθεί στην τέταρτη θέση της ατζέντας δείχνει πως η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας την Παρασκευή φαντάζει αδύνατη.

Σημαντική θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 10.45 στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα ακολουθήσουν και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: