Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

«Υπήρξαν υπερτιμολογήσεις για την κατασκευή εργατικών κατοικιών που δεν ήταν αθώες» δήλωσε ο Ανδ. Νεφελούδης

Στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 32.000 ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών, τόσο με την αναπροσαρμογή της τιμής κτήσης ανά τ.μ όσο και με τη διάρκεια αποπληρωμής της, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, από τη Λάρισα, όπου χθες το βράδυ παρουσίασε τα μέτρα της κυβέρνησης στους κατοίκους των εργατικών κατοικιών στην περιοχή της Γιάννουλης.
Ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε σε ένα δαιδαλώδες πρόβλημα που υπήρξε διαχρονικά, τονίζοντας πως έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι υψηλές τιμές σχετίζονται με το γεγονός πως «φορτώθηκε στους οικιστές, εκτός από το πραγματικό κόστος της κατασκευής της κατοικίας, και το κόστος απόκτησης της γης από τον ΟΕΚ, αλλά και άλλες υπερβάσεις».
Όπως είπε, υπήρξε -για παράδειγμα- ένα έργο κατασκευής κατοικιών που ξεκίνησε το 2000 με κόστος μελέτης 2.000.000 ευρώ και κατέληξε ύστερα από τέσσερα χρόνια στα 4.000.000 ευρώ, επειδή «υπήρξαν υπερτιμολογήσεις που δεν ήταν αθώες». «Δεν ήταν αθώες, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο πάρα πολλοί οικισμοί να είναι αυθαίρετοι, διότι δεν βόλευε τον εργολάβο να ακολουθήσει τη μελέτη. Είχαμε φαινόμενα, όπου μια πολυκατοικία χτίστηκε όχι με τα πρότυπα της μελέτης, αλλά ανάποδα -γιατί προφανώς έτσι βόλευε τον εργολάβο- με αποτέλεσμα να έρχεται η πολεοδομία και να ρίχνει πρόστιμα, να υπάρχουν δικαστήρια για τους οικιστές κ.λπ.» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νεφελούδης.
Ανέφερε επίσης ως παράδειγμα τον οικισμό του Ολυμπιακού Χωριού όπου αποκτήθηκε, όπως είπε, η γη από τον τέως ΟΕΚ με 3 ευρώ ανά τ.μ και όμως κοστολογήθηκε στους οικιστές με την αντικειμενική αξία των 470 ευρώ ανά τ.μ.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στοχεύουν, ώστε να «σπάσει το απόστημα», να αφαιρεθεί από το κόστος της κατοικίας το κόστος γης και όλο το κόστος των υπερβάσεων που υπήρξαν.
Επίσης, έκανε σαφές, πως δεν θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες τις όποιες πολεοδομικές αυθαιρεσίες έγιναν κατά τη διάρκεια κατασκευής των κατοικιών.
Με βάση τα παραπάνω, ανακοίνωσε πως η μέση τιμή κτήσης από τα 735 ευρώ ανά τ.μ διαμορφώνεται πλέον πανελλαδικά στα 304,41 ευρώ, ενώ η περίοδος αποπληρωμής από 240 δόσεις αυξάνεται σε 360 δόσεις.
Επίσης, ο κ. Νεφελούδης ανακοίνωσε πως οι πολύτεκνοι θα έχουν έκπτωση 50% και όσοι είναι συνταξιούχοι 20%. Είπε ακόμη, πως όσοι δικαιούχοι έχουν ήδη πληρώσει περισσότερα χρήματα με βάση το παλιό καθεστώς, τότε τα επιπλέον χρήματα που έδωσαν θα τους επιστραφούν, ενώ όσοι αποπληρώσουν το 60% των οφειλών μέσα σε 5χρόνια ή το 80% σε 10 χρόνια, θα τους χαριστεί το υπόλοιπο της οφειλής.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι το κόστος της τακτοποίησης θα το αναλάβει ο ΟΑΕΔ σε περιπτώσεις που υπάρχει αυθαιρεσία, ή σε σχέση με τις νέες τοπογραφικές εργασίες που απαιτούνται.
ΑΠΕ-ΜΠΕ