Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Δίκη Ανδρέα Γεωργίου: «Ήταν υπάλληλος του ΔΝΤ – Μας έβαλε στα μνημόνια»

Κόλαφος για τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, οι καταθέσεις των μαρτύρων σε δίκη που ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Αθήνας, όπου αντιμετωπίζει το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση.

«Θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν μας είχε ακούσει και ούτε θα νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο. Είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ», τον κατηγόρησαν ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νικ. Λογοθέτης και το μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά.
Περιέγραψαν αναλυτικά στο δικαστήριο όλο το δραματικό παρασκήνιο που οδήγησε στην διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και έφερε τα μνημόνια στη χώρα.
«Αν όλα αυτά που λέτε ισχύουν τότε μιλάμε για πανευρωπαϊκή συνωμοσία», σχολίασε ο εισαγγελέας της έδρας.
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, Ανδρέας Γεωργίου, δεν παρίσταται στο δικαστήριο όπου εκπροσωπείται από τον συνήγορο του.
Το αδίκημα που του αποδίδεται αφορά:
* Στο ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών.
* Στο ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο. Η απόφαση μάλιστα για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία είχαν επιλεγεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Για την υπόθεση είχε εκδοθεί πρωτόδικα αθωωτική απόφαση, αλλά η δίκη ξαναγίνεται στο Εφετείο μετά από έφεση που άσκησε η αρμόδια Εισαγγελία τον Δεκέμβριο του 2016 .
«Φταίει για όλα»
Το δικαστήριο με την έναρξη της διαδικασίας απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης για απόρριψη της έφεσης ως μη αιτιολογημένης.
Είναι «πλήρως αιτιολογημένη, πρόκειται για διατριβή και οδηγεί στην εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης», υποστήριξε σχετικά ο εισαγγελέας της έδρας.
Στη συνέχεια το δικαστήριο με το σκεπτικό ότι «πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή», απέρριψε το αίτημα των πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Νικ. Λογοθέτη και Ζωής Γεωργαντά να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή. Οι δύο αιτούντες υποστήριξαν ότι «υφίστανται ζημία και ηθική βλάβη».
Η αποδεικτική διαδικασία ξεκίνησε με την μαρτυρία του τότε αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Νικ. Λογοθέτη ο οποίος, με εμφανή συναισθηματική φόρτιση υπό τις επευφημίες του ακροατηρίου, κατέθεσε:
«Με αυτό το έλλειμμα, μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το PSI κλπ. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα!»
«Προδότες»
Την μαρτυρία του κ. Λογοθέτη υποδέχτηκε με χειροκροτήματα ο κόσμος που παρακολουθούσε τη δίκη. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξέσπασαν φωνάζοντας: ‘Μπράβο, ήταν προδότες, εξαγορασμένοι, καθάρματα, ελεεινοί, σαρκοφάγα».
Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου διαμαρτυρήθηκε γιατί το δικαστήριο δεν διέκοψε για να εκτονωθεί η κατάσταση αλλά ο πρόεδρος της έδρας έδωσε αποστομωτική εξήγηση:
Πρόεδρος: «Το πόσο συναισθηματικά αντιδρά το ακροατήριο δεν με αφορά, η επαναφορά της τάξης στην αίθουσα με αφορά».
Εξαρτημένος από το ΔΝΤ
Ο κ. Λογοθέτης κατέθεσε ακόμα ότι: «Από τις 3/8/10 που ήταν η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ με τη νέα της σύνθεση, τα θέματα ήταν όλα όσα έθετε ο κ. Γεωργίου που δεν άκουγε κανένα μέλος του ΔΣ. Έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση.
Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».
Μάλιστα ο μάρτυρας παρουσίασε και επιστολή του κ. Γεωργίου προς τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ με την οποία «του ζητούσε βοήθεια να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ για να μπορεί να αποφασίζει μόνος του».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα «μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2010 έπρεπε να υπολογιστεί το έλλειμμα του 2009 καθώς ήμασταν σε καθεστώς ελέγχου».
Ο κ. Λογοθέτης παρουσίασε μια ακτινογραφία του ελλείμματος για να καταλήξει πως «η υποψία μας ήταν ότι ο Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. Το έλλειμμα του 2009 ήταν το μόνο επιστημονικό εύρημα που θα μας εμπόδιζε να βγούμε στις αγορές και να έρθουν τα μνημόνια. Στο έλλειμμα του 2009 μπήκε και μέρος του χρέους από τα σουαπς του Σημίτη .Έβαλαν 21 δις χωρίς να υπάρχει λόγος, ενώ τα σουάπς δεν είχαν λήξει, μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα. Προσπαθούσανε να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. Έβαζαν και κάποιες ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε».
Ανέφερε μάλιστα ότι «η εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβρη του 2009 ήταν πως το έλλειμμα βρισκόταν στο 6%. Όμως ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και διαβίβασε τον Απρίλη του 2010 εκτίμηση 12% στην Γιούροσπατ. Για να καταλήξουμε στο 13,6 του κ. Πλασκοβίτη. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε δόθηκαν, προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά στις 9/11/10 ο κ. Γεωργίου, ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε μόνος του το δικαίωμα να τα διαβιβάζει μόνος του τα στοιχεία. Σκοπός του να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος».
Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης πως όταν περιέγραψε τα γεγονότα στον κ. Παπακωνσταντίνου εκείνος απάντησε: «Ό,τι πει ο Γεωργίου, εφόσον τον υποστηρίζει η Γιούροστατ».
«Έφερνε νούμερα από τον ουρανό»
Βαρύ για τον Ανδρ. Γεωργίου ήταν και το «κατηγορώ» της Ζωής Γεωργαντά, καθηγήτριας Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας του Παν. Μακεδονίας, και τότε μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.
«Είχα πει - κατέθεσε η μάρτυρας- στους Παπακωνσταντίνου, Πετσάλνικο και Κακλαμάνη ότι θέλω να παραιτηθώ. Ο Παπακωνσταντίνου μου είχε πει ότι θα κάνετε ότι πει η Γιούροστατ, να μην παραιτηθώ, ότι είμαι πατριώτισσα, ίσως ο Γεωργίου να είναι αυταρχικός και θα συνηθίσει επειδή δεν ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια.
Όλο το μετέπειτα διάστημα ασχολιόμουν με στοιχεία, τον ενημέρωνα προφορικά, του έλεγα σε προσωπικό επίπεδο να πάμε για καφέ να του εξηγήσω πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα».
Πρόεδρος.: Ψυχολόγος ήσασταν; Να τον εξημερώσετε, αγροίκος ήταν;
Μάρτυρας: Ναι! Είχε και τη λόξα να είναι μόνος του και της εξουσίας. Τη στιγμή που έβλεπα ότι μας έφερνε νούμερα από τον ουρανό που κανένας μας δεν υπέγραψε, τι να έκανα, να παραιτηθώ και να πάω να κοιμάμαι ήσυχη; Έφερνε ξένους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους. Είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Ο γενικός διευθυντής της Γιούροστατ έστειλε μέιλ στον Παπακωνσταντίνου (ο οποίος αρχικά διαφωνούσε) να βάλει μέσα και τα σουάπς και εκείνος το προώθησε στον Γεωργίου. Νόμιζε ότι είμαστε Αφρική, δεν ήξερε ότι κρατάμε πρακτικά. Θα παραιτηθείς μέχρι το βράδυ, αλλιώς θα σε καταστρέψω είχε πει στον Λογοθέτη ο Παπακωνσταντίνου».
Όπως είπε η μάρτυρας «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν τα μέλη του ΔΣ από τον Γεωργίου με βάση τα στοιχεία που είχα (δεν τα είχα όλα) Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το ‘13, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».
Εισαγγελέας: Αν όλα αυτά που λέτε ισχύουν τότε μιλάμε για πανευρωπαϊκή συνωμοσία. Απευθυνθήκατε σε κάποιο ευρωπαϊκό όργανο;
Μάρτυρας: Χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου