Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Ο Λαλιώτης ταράζει το ΠΑΣΟΚ

Ο Λαλιώτης ταράζει το ΠΑΣΟΚ
13/08/2017
Gorga News
Όσοι συνομιλούν με τον Κώστα Λαλιώτη λένε πως δύο πράγματα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα: Αφ ενός ότι επ’ ουδενί δεν θέλει και ούτε πρόκειται να εμπλακεί στις εν εξελίξει ζυμώσεις και διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ευρύτερη κεντροαριστερά. Και, αφ’ ετέρου, πως δεν επιδιώκει να γίνει… «πολιτικός προξενητής» και σε καμία περίπτωση δεν τάσσεται υπέρ μιας συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τα μηνύματα αυτά όμως η τελευταία, όσο και σπάνια, παρέμβασή του μέσα από το άρθρο – αποκατάσταση του πολιτικού έργου του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και υπενθύμισης του ριζικά αντινεοφιλελεύθερου χαρακτήρα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις, εντάσεις, και να θέτει δομικά διλήμματα προς απάντηση στο επικείμενο, δύσκολο φθινόπωρο της κεντροαριστεράς.

Η κόντρα Κουρουμπλή – Κωνσταντινόπουλου

Η ερμηνεία του άρθρου Λαλιώτη από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και η οξεία απάντηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου από πλευράς ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτική του κλίματος αλλά και όσων πρόκειται να ακολουθήσουν.

«Όσοι πιστεύουν ότι αυτά που είπε με το άρθρο του ο Κώστας Λαλιώτης δεν τους αφορούν πλανώνται πλάνην οικτράν», δήλωσε ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, υπουργός Ναυτιλίας. Για να προσθέσει ότι αυτό που ουσιαστικά έπραξε ο Κώστας Λαλιώτης με την παρέμβασή του ήταν να δείξει δρόμο συγκρότησης μετώπου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν μπορεί», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, «η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνει δεκανίκι της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Η μόνη επιλογή της πρέπει να είναι ένα μεγάλο ριζοσπαστικό αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η απάντηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, μέσω Facebook, ήταν ενδεικτική του εκνευρισμού που προκαλούν τέτοιου τύπου ερμηνείες σε μεγάλη μερίδα του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής – και, κατά τα μη διαψευσθέντα σενάρια, και πιθανός υποψήφιος αρχηγός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – αποκάλεσε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή «Δούρειο Ιππο» του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ και τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του θα επαναφέρει τη ΝΔ και το νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη, ας μην ψάχνει συνενόχους. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη εχει μια επιλογή, την δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές, Προϋπόθεση, καμία συνεργασία με πολιτικούς τυχοδιώκτες τύπου κ. Κουρουμπλή κλπ».

Η αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ

Η στάση Κωνσταντινόπουλου δεν απέχει πολύ από εκείνη αρκετών ακόμη στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η υπενθύμιση, άλλωστε, από τον Κώστα Λαλιώτη των ταυτοτικών αντιδεξιών χαρακτηριστικών του παλαιού, κινηματικού ΠΑΣΟΚ και η κριτική που άσκησε σε πρώην και νυν «συντρόφους» οι οποίοι προκρίνουν την σύγκλιση με τη Νέα Δημοκρατία, προκάλεσε αν όχι ενόχληση, τουλάχιστον αμηχανία και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, και η δήλωση που έκανε μετά την δημοσίευση του άρθρου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης εξαίροντας μεν την αποκατάσταση του έργου του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κώστα Λαλιώτη, αλλά σπεύδοντας παράλληλα να αποσυνδέσει τα μηνύματά του από τις τρέχουσες εξελίξεις στην κεντροαριστερά.

«Αδικεί τον Κώστα Λαλιώτη οποιαδήποτε αναφορά, η οποία έχει να κάνει με το σήμερα, προσαρμόζοντάς τον ή αναλύοντάς τον με βάση τα σημερινά δεδομένα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Το πρόταγμα του αντι – νεοφιλελευθερισμού

Στο άρθρο Λαλιώτη ωστόσο, πέραν της αποδόμησης των «αρνητικών στερεότυπων που αναπαράγονται για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ», είναι ευθεία και η κριτική προς τα στελέχη του κόμματός του που τάσσονται υπέρ της προσέγγισης με τη ΝΔ. Η αναφορά του σε «ευεργετημένους, αχάριστους και αμνήμονες» δείχνει ακριβώς αυτά τα στελέχη, ενώ ταυτόχρονα με την ανάδειξη των ιστορικών καταβολών του ΠΑΣΟΚ δείχνει και τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί και σήμερα η κεντροαριστερά. Λέει, εν ολίγοις, απολύτως εύγλωττα πως η κεντροαριστερά έχει ως μόνον δρόμο την αντι – νεοφιλελεύθερη στρατηγική και πως δεν μπορεί να αποτελεί ιδεολογικό και προγραμματικό δίλημμα η, όποιας μορφής, σύγκλιση με την Νέα Δημοκρατία.

Αυτή η θέση φαίνεται να ταράζει, και να διχάζει σε έναν βαθμό, το ΠΑΣΟΚ. Και επ’ αυτής της θέσης θα κριθεί και η ουσία του εγχειρήματος ανασύνταξης της κεντροαριστεράς, ανεξαρτήτως εσωτερικών ανταγωνισμών και αρχηγικών υποψηφιοτήτων…

Πηγή: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: