Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Ετοιμάζεται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Λαλιώτης;

Ούτε ο ίδιος ο Κώστας Λαλιώτης, το «Θείο Βρέφος», όπως είχε...βαφτιστεί στα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του, όταν το ΠΑΣΟΚ ξεκινούσε τη μεγάλη διαδρομή του, κυρίως γιατί θεωρείτο «το παιδί του Ανδρέα», δεν φανταζόταν ότι το αφιέρωμά του (όπως το αποκαλεί ο ίδιος) των 8.000 λέξεων θα είχε αυτή την τεράστια προβολή, μέσα από το facebook και γενικότερα από το διαδίκτυο, το οποίο αναδημοσιεύθηκε από τις περισσότερες εφημερίδες και γενικά από όλα τα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Κάτι που σημαίνει ότι τάραξε τα νερά, όχι μόνο στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και σε ολόκληρο το πολιτικό γήπεδο, και η απήχησή του ήταν πράγματι πρωτόγνωρη. 
Στους «καφενέδες», πλήθος τα ερωτήματα: Τι; Ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την ξαφνική παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη; Ποιες είναι οι επιδιώξεις του; Μήπως μπαίνει μπροστά ο ίδιος για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης;
Ο Λαλιώτης είναι γνωστό, ιδιαίτερα σε όσους τον έχουν ζήσει τα χρόνια της νιότης του και της πορείας του δίπλα στον Ανδρέα, ότι δεν μιλάει πολύ... 
Όμως σήμερα, με βάση εκτιμήσεις αλλά και πληροφορίες από καλές πηγές, έχει πάρει την απόφαση να μπει μπροστά. Και μάλιστα με σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», «Παντού είμαστε εμείς»! 
Σύμφωνα με συνομιλητές του, παλιούς αλλά και νέους συντρόφους του, ο Λαλιώτης παραδέχεται ότι μπορεί σήμερα η παράταξη να είναι σκορπισμένη, ακόμη και διαλυμένη, όμως υπάρχει η ψυχή της παράταξης, υπάρχει το DNA. Και η παράταξη πρέπει να ξαναβρεί το στίγμα της, να μην ντρέπονται για αυτήν, γιατί υπάρχει «μια διαδρομή 40 χρόνων, ένα δημιουργικό έργο που και σήμερα είναι φανερό και πρέπει να το υπερασπισθούμε». 
Παρουσιάζει επίσης τις καίριες παρεμβάσεις του Ανδρέα Παπανδρέου στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, τότε με την κρίση στο Αιγαίο το 1987, που είχε πει εκείνο το «Βυθίσατε το Χόρα». Και σήμερα όχι μόνο ξεχνούν αυτές τις παρεμβάσεις αλλά, όπως λέει ο Κώστας Λαλιώτης, η σημερινή ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης αποφεύγει και την παραμικρή αναφορά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα. 
Προφανώς, είχε υπόψη του την πρόσφατη συνεδρίαση της ΔΗΣΥ, όπου ούτε μία φορά δεν ειπώθηκε το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι... κάποιοι από τη σημερινή ηγεσία της παράταξης θέλουν να... ξεχασθεί ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, γιατί η θύμησή του κάνει ζημιά...
Μάλιστα, αυτή την αναφορά δεν την έκανε τυχαία ο Λαλιώτης. Την παραλλήλισε με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, όπου στην πρώτη σειρά ήταν όλοι οι πρώην αρχηγοί, Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σαμαράς. 
Όπως σημειώνουμε στον τίτλο, το «Μανιφέστο» ήταν το πρώτο βήμα. Δεν μπορεί να είναι άσχετη η στιγμή που μίλησε το «Θείο Βρέφος», με τις διεργασίες που γίνονται σε όλο τον χώρο, από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά, με πολλούς ένθεν και ένθεν να θέλουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Δημοκρατική Παράταξη. Ήδη έχουμε και την πρώτη επιβεβαίωση, την υποψηφιότητα από το... πουθενά του Καμίνη, τον οποίο η «Καθημερινή» θέλει για κυβερνητικό συνεταίρο του Κυριάκου. 
Όλες αυτές οι... ξαφνικές δημόσιες παρεμβάσεις του Κώστα Λαλιώτη δεν μπορεί να είναι άσχετες με τα... μαγειρέματα που γίνονται για τον έλεγχο της Κεντροαριστεράς. Και σίγουρα ξέρει πάρα πολλά για τα πάρε – δώσε που συζητιούνται σε διάφορα στέκια. Θα μείνει στα λόγια, αφήνοντας να γίνει αρχηγός ο κάθε τυχάρπαστος, ή το «Μανιφέστο», η ώρα που αποφάσισε να μιλήσει για το αγνό ΠΑΣΟΚ, είναι προάγγελος της διεκδίκησης της ηγεσίας της παράταξης από ένα σχήμα στο οποίο θα μπει μπροστά ο ίδιος; Έχει βέβαια ένα μειονέκτημα, ότι δεν είναι βουλευτής, οπότε θα τον εκπροσωπεί άλλος στη Βουλή, όμως αυτό δεν είναι και τόσο καίριο. 
ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: