Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Κοτζιάς: Ανύπαρκτη ιστορία και πολιτική αλητεία τα περί Σαουδικής Αραβίας

Ο ΥΠΕΞ, που βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ινδία, άφησε μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, κάνοντας λόγο για εσκεμμένο μπέρδεμα των νόμιμων διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου με παράνομη «δημοσίευση» εγγράφων.

Nikos Libertas / SOOC«Ανύπαρκτη ιστορία» που κάποιοι προσπαθούν να στήσουν χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για σοβαρές παρατυπίες στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «πολιτική αλητεία» και διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε γνώση της υπόθεσης από πέρυσι.

Άφησε μάλιστα εμμέσως
αιχμές κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, χωρίς να τον κατονομάσει, κατηγορώντας τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι μπερδεύει «επίτηδες» τον κοινοβουλευτικό έλεγχο απόρρητων κονδυλίων με την «παράνομη δημοσίευση […] απόρρητων εγγράφων».

Ο κ. Λοβέρδος την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε διαβαθμισμένα έγγραφα στη Βουλή για την υπόθεση, όμως διευκρίνισε ότι ουδέποτε τα δημοσίευσε, αλλά ακολούθησε μία καθιερωμένη και νόμιμη διαδικασία που επιτρέπει σε βουλευτές να διαβάζουν χαρακτηρισμένα έγγραφα υπό την εποπτεία υπαλλήλου του κοινοβουλίου.

Ο κ. Κοτζιάς στο tweet του υποστήριξε εκ νέου πως τα εν λόγω έγγραφα είναι προϊόν διαπλοκής, ουσιαστικά παραπέμποντας σε προγενέστερη δήλωσή του περί διαρροής σημαντικών εγγράφων λόγω χρηματισμών ή κομματοποίησης του κράτους.



Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υπηρεσιακή περιοδεία στην Ασία και δεν θα λάβει μέρος στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή, μετά από επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΥΠΕΞ νωρίτερα, με ανακοίνωσή του
, επιτέθηκε σε «δήθεν γνώστες» της διαδικασίας χαρακτηρισμού και αποχαρακτηρισμού κρατικών εγγράφων, κατηγορώντας τους ότι διαδίδουν ανεδαφικές καταγγελίες για τη στάση της κυβέρνησης και ανακρίβειες σχετικά με τους νόμους που διέπουν τον χειρισμό ευαίσθητων αρχείων.

Παραπέμποντας στην κείμενη νομοθεσία, η ελληνική διπλωματία επισημαίνει ότι αποκλειστική αρμόδια για τον χαρακτηρισμό ενός εγγράφου είναι η εκδούσα Αρχή, έχοντας ως κριτήριο τη σοβαρότητα του περιεχομένου και τη δυνητική βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει στα εθνικά συμφέροντα τυχόν δημοσιοποίησή του.

Το ΥΠΕΞ διευκρινίζει ότι υπάρχει δυνατότητα κατ’ εξαίρεση αποχαρακτηρισμού διαβαθμισμένων αρχείων που άπτονται της αρμοδιότητάς του, όμως αυτό γίνεται μόνο κατόπιν υπουργικής εντολής και εφόσον κριθεί ότι συντρέχουν «λόγοι υπηρεσιακού ή υπέρτερου εθνικού συμφέροντος».

«Δεν αντιλαμβανόμαστε συνεπώς τους ισχυρισμούς ορισμένων κύκλων που διατείνονται ότι η μη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων συνιστά αντιδημοκρατική μεθόδευση και παραπέμπει σε νόμους περί κατασκοπείας», σημειώνει αιχμηρά το υπουργείο Εξωτερικών.

Προσθέτει ότι όσοι ισχυρίζονται ότι η ισχύουσα νομοθεσία πλήττει τη δημοκρατία θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί την ψήφισαν οι ίδιοι παλαιότερα και να ζητήσουν αλλαγή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου