Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ανησυχητικές διαρροές από τα Τίρανα για τη συνάντηση Κοτζιά - Μπουσάτι

Υπήρξαν διαρροές από την αλβανική πλευρά, οι οποίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν λόγω της σιωπής του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το συμπέρασμα που εξήχθη μετά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας στην Κρήτη, ήταν ότι δεν υπήρξε σε κάποιο σημείο συμφωνία, ή τουλάχιστον δεν έγινε γνωστή, αφού το ανακοινωθέν ήταν του γνωστού τύπου, "άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε".Όμως, υπήρξαν διαρροές από την αλβανική πλευρά, οι οποίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν λόγω της σιωπής του ελληνικού ΥΠΕΞ. Και με δεδομένο, ότι οι διαρροές να μη απηχούν την πραγματικότητα, αλλά να έγιναν για εσωτερική κατανάλωση, μετά τις συνεχείς -και αφόρητες, θα έλεγα- από το κόμμα και σωματεία των Τσάμηδων, ας ήμαστε επιφυλακτικοί.
Συγκεκριμένως, στην αναγγελθείσα επιδίωξη των δύο πλευρών για επίλυση όλων των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις υπό μορφή πακέτου, ο αλβανικός Τύπος είχε προαναγγείλει ότι θα συζητηθεί και το θέμα των Τσάμηδων, αναφέροντας όμως και ότι η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη τέτοιου θέματος.
Σύμφωνα με τον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Top Channel, η Αθήνα αποδέχθηκε νέα διαπραγμάτευση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ώστε να μην αδικείται η Αλβανία [επ’ αυτού, πρέπει να αναμένουμε επίσημη τοποθέτηση] αλλά και το «θέμα των Τσάμηδων μπήκε στην ημερήσια διάταξη και η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε άμεση λύση, αλλά η ελληνική πλευρά ζήτησε να συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο» και να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει «λιγότερη αρνητική φόρτιση και έτσι το ζήτημα να είναι πιο αποδεκτό από την ελληνική κοινή γνώμη».
Μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι υπήρξε τέτοια δέσμευση από ελληνικής πλευράς. Όταν οι Αλβανοί μιλούν για αναγνώριση των Τσάμηδων, εννοούν άρση του εμπόλεμου μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να ακυρωθεί η πράξη δήμευσης των περιουσιών όσων συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, και κατέφυγαν διωκόμενοι στην Αλβανία. Δεν πρόκειται επομένως μόνο για δικαιικό ή συναισθηματικό ζήτημα, αλλά για ικανοποίηση απαιτήσεων που -κατά τους υπολογισμούς των Αλβανοτσάμηδων- ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ!
Δεν θα γράψω άλλο επ’ αυτού, αναμένοντας να δεήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ να μας ενημερώσει υπευθύνως. Θα κάνω όμως νύξη ενός κοινωνικού θέματος, με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη μεν προ καιρού, αλλά θεωρώ πως τα αποτελέσματα δεν θα ήταν διαφορετικά, λόγω της συνεχιζόμενης επί τα χείρω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα Shqip το ποσοστό των διαζυγίων ανάμεσα στους Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η ανεργία, η δύσκολη οικονομική κατάσταση, τα δάνεια και η αδυναμία αποπληρωμής τους έχουν γίνει αφορμή τα ζευγάρια να προσφεύγουν στα δικαστήρια για τη λύση του γάμου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο ένα τρίτο των οικογενειών των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, εργάζεται μόνο η γυναίκα, και το γεγονός αυτό προκαλεί στρες και οικογενειακή αστάθεια. Στα επίσημα στοιχεία των δικαστηρίων των νομών Αργυροκάστρου και Αγ. Σαράντα [πρόκειται μάλλον για Βορειοηπειρώτες], όπου πρέπει να προσφύγουν οι ενδιαφερόμενοι, ως τόπος σύναψης του γάμου, το ποσοστό των διαζυγίων έχει αυξηθεί 25 με 30% και σύμφωνα με τους δικαστές και τους δικηγόρους οι αιτίες είναι τα οικογενειακά προβλήματα που προκλήθηκαν από την Ελληνική κρίση.
Το πιο δύσκολο ζήτημα κατά τους δικαστές είναι η επιμέλεια των παιδιών, απόφαση η οποία δυσκολεύει περισσότερο όταν ο ένας γονέας ζει στην Ελλάδα και ο άλλος στην Αλβανία καθώς και στη περίπτωση που το παιδί έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και δεν είναι καθόλου εγγεγραμμένο στα μητρώα της Αλβανίας. Ο Νότος της Αλβανίας [σ.σ. εννοεί την Βόρεια Ήπειρο] λόγω της μαζικής μετανάστευσης προς την Ελλάδα έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από την Ελληνική οικονομική κρίση, και οι μετανάστες, πέραν του επαναπατρισμού και της νέας αρχής στη χώρα καταγωγής τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και το διαζύγιο ενώπιον των δικαστηρίων.
Το δημοσίευμα φαίνεται να αναφέρεται στα διαζύγια νέων σχετικά ζευγαριών και όχι στο ζήτημα των διαζυγίων που έχει προκύψει ανάμεσα στα ζευγάρια ηλικιωμένων Βορειοηπειρωτών, λόγω της διακοπής της συντάξεως του ΟΓΑ σε έναν απ' τους συζύγους. Ωστόσο, φαίνεται ότι μέσα σε αυτό το ποσοστό είναι και το ζήτημα των Βορειοηπειρωτών.

Μακεδών
Πηγή Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου