Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΤΕΛΟΣ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα,  17/5/2018
Συνάδελφοι/ισες

            Πιστεύουμε σε μια νέα και εποικοδομητική προσέγγιση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης η οποία βασίζεται στην ουσιαστική ανάδειξη των παθογενειών της εργασιακής μας καθημερινότητας και των δικαιωμάτων μας.
Οι νέες συνθήκες επιτείνουν την εργασιακή μας ανασφάλεια αφού τόσο στο Υπουργείο Εργασίας όσο και στον ΟΑΕΔ παρατηρούνται φαινόμενα χρονίζουσας αδιαφορίας ή ακόμη και μεθοδευμένης απαξίωσης για ορισμένα από τα προγράμματα που εξαγγέλει.

            Ο Κοινωνικός Τουρισμός αποτελούσε το σημαντικότερο ανταποδοτικό κοινωνικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας με πάνω από 500.000 δικαιούχους ετησίως. Ως καθολικός διάδοχος ο ΟΑΕΔ, σχεδίασε και υλοποιεί το «δικό» του πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, με όρους και προϋποθέσεις που αποδεδειγμένα το κατατάσσουν στο πιο αποτυχημένο πρόγραμμα του. Πάνω από τα μισά προϋπολογιζόμενα κονδύλια δεν εκταμιεύονται, η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων δεν συμμετέχει, οι περισσότερες επιταγές των δικαιούχων δεν εξαργυρώνονται  με αποτέλεσμα τόσο την οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων όσο και τον αποκλεισμό των φτωχών οικογενειών από λίγες ημέρες ξεκούρασης.   
            Μας είναι ιδιαίτερα ακατανόητο η επιλογή εφαρμογής κριτηρίων που σχετίζονται με την ανεργία, την οικογενειακή κατάσταση και την φτώχεια σε ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας. Δηλαδή σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος όσο πιο φτωχός είσαι, όσους περισσότερους μήνες άνεργος και με περισσότερα παιδιά τότε θα είσαι ο «τυχερός» που θα κερδίσεις την επιταγή κοινωνικού τουρισμού. Αφού λοιπόν πάρεις αυτήν την ηλεκτρονική επιταγή τότε θα πρέπει να πληρώσεις (ο άνεργος και ο φτωχός) τη δική σου συμμετοχή για το δωμάτιο, για τα έξοδα μεταφοράς σου και της διατροφής σου. Προφανώς καταλήγουμε ότι όταν  κάποιοι  σχεδίαζαν και αποφάσιζαν να τεθούν κριτήρια μοριοδότησης για τον Κοινωνικό Τουρισμό είχαν στο νου τους τα βοηθήματα ανεργίας όπως το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και «μπερδεύτηκαν..»
            Πέρυσι, δυστυχώς δεν υπήρχε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για μια μεγάλη περίοδο που συμπεριλάμβανε τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το τριήμερο της Κ.Δευτέρας, της 25ης Μαρτίου και τις διακοπές του Πάσχα. Ο ΟΑΕΔ εξαιτίας πολλών προβλημάτων που ομολογουμένως δημιουργήθηκαν αρκετά χρόνια τώρα, ανακοίνωσε τα οριστικά αποτελέσματα πέντε ολόκληρους μήνες ( 25 Απριλίου 2017) μετά την υποβολή των  αιτήσεων (7-20 Νοεμβρίου 2016). Αυτή η τακτική ευχόμαστε να μην συνεχιστεί και την φετινή χρονιά αλλά όσο και αν το επιθυμούμε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το φετινό καλοκαίρι έχει χαθεί για τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΟΑΕΔ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που συνεχίζουν να πληρώνουν τις εισφορές τους (0,35%) υπέρ της Εργατικής Εστίας. Ακόμη και εφόσον τα οριστικά αποτελέσματα ανακοινωθούν τον Ιούλιο, οι επιχειρήσεις θα έχουν οριστικοποιήσει τις κρατήσεις τους για τον Αύγουστο. Επομένως η υψηλή περίοδος τουρισμού Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου 2018 χάθηκε για τον Κοινωνικό Τουρισμό ΟΑΕΔ και οι ευθύνες είναι μεγάλες και σε πολλούς.
            Κάθε χρόνο προτείνουμε σε όλες τις Διοικήσεις  ΟΑΕΔ  να συστήσουν μια επιτροπή που θα αξιολογήσει το πρόγραμμα και θα προτείνει ριζικές αλλαγές στα κριτήρια του. Όλες οι Διοικήσεις και οι Υπουργοί Εργασίας συστηματικά αρνούνται να καθήσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν και να αποδεχτούν τα λάθη τους. Αρνούνται να δουν το επιτυχημένο ανάλογο πρόγραμμα του ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ και να υιοθετήσουν αντίστοιχα κριτήρια στον ΟΑΕΔ. 
            Μήπως τελικά δεν θέλουν να χορηγούνται στους δικαιούχους τα ποσά του προγράμματος και επιθυμούν να τα προσθέτουν στα γενικά πλεονάσματα του Κράτους μεταφέροντας τα συγκεκριμένα ποσά στην Τράπεζα Της Ελλάδας που δίνει και το μεγαλύτερο επιτόκιο ;

            Επειδή όμως οι ανακοινώσεις και οι καταγγελίες από μόνες τους δεν φτάνουν για να λυθούν τα προβλήματα, εμείς προτείνουμε συγκεκριμένες, ολοκληρωμένες και  έτοιμες λύσεις :

·       Αναθεώρηση και αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού με την επαναδιάθεση των κονδυλίων που δεν εκταμιεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια
·       Αύξηση των δικαιούχων-ωφελούμενων του προγράμματος (500.000)
·       Εκπόνηση  τριήμερου εκδρομικού προγράμματος χωρίς την οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όσοι δεν έχουν την οικονομική άνεση
·       Εξαίρεση από την επιλογή και αυτόματη συμμετοχή για τις οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, ΑΜΕΑ, τριτέκνων, πολυτέκνων και ανέργων κάθε χρόνο
·       Κατηγοριοποίηση του ποσού της  συμμετοχής των δικαιούχων και της επιχορήγησης ΟΑΕΔ προς τις επιχειρήσεις σε χρονικές περιόδους χαμηλής, μεσαίας και υψηλής τουριστικής κίνησης
·       Κατηγοριοποίηση των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας με αυξημένα κίνητρα για τις περιοχές μεγάλης ανεργίας και χαμηλής τουριστικής κίνησης έτσι ώστε να τονωθούν οικονομικά οι τοπικές οικονομίες
·       Εκπόνηση προγράμματος για επισκέψεις σε υδροθεραπευτήρια και ιαματικές πηγές
·       Ένταξη στο πρόγραμμα των συνταξιούχων και των υπαλλήλων ΟΑΕΔ στα πρότυπα του προγράμματος του ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ.
·       Χορήγηση μεγάλων εκπτώσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους κοινωνικούς τουρίστες

            Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια υλοποείται το πρόγραμμα ενίσχυσης των νησιών του Αιγαίου που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές ροές με την δεκαήμερη δωρεάν παραμονή των δικαιούχων-ωφελούμενων. Μια ιδέα-πρόταση του επικεφαλής της παράταξής μας η οποία υιοθετήθηκε από την νυν Διοίκηση ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας.
            Όλοι εμείς πιστεύουμε ότι τα προγράμματα της Εργατικής Εστίας αλλά και του ΟΕΚ είναι προγράμματα που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις Διοικήσεις, τους Συνδικαλιστές και όλους τους συναδέλφους ως ισότιμης βαρύτητας με τα υπόλοιπα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Για όλους εμάς δεν υπάρχουν προγράμματα ήσσονος σημασίας που τα επεξεργαζόμαστε όταν τελειώσουμε με τα προγράμματα απασχόλησης και της ανεργίας. Αν αυτήν  η αντιμετώπιση ενσωματωθεί στις συνειδήσεις και στις αποφάσεις μας τότε μόνο μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προς τους πολίτες.
           
           
           
Για την Πανελλαδική Συσπείρωση Υπαλλήλων Εστίας & Κατοικίας στον ΟΑΕΔ

       Ο επικεφαλής                                                                      Η Γραμματέας

Κωνσταντίνος    Λιβέρης                                                          Αγγέλα    Βαγενά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου