Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Συνάντηση τώρα Κοτζιά-Μπόλτον: «Μπορείτε να αντικαταστήσετε την Τουρκία; » το ερώτημα των ΗΠΑ – Αποκτούν και επίσημα νέα βάση στην χώρα μας



Δημοσίευση: 22 Μάϊου 2018, 10:41 μμ | Ανανέωση: Μάιος 22, 2018 στις 10:51 μμ
Σε λίγο θα ξεκαθαρίσει ο νέος ρόλος της χώρας μας στην περιοχή της Α.Μεσογείου, του Αιγαίου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Στην τελική συνάντηση Κοτζιά με τον Σύμβουλο του Ν.Τραμπ όλα τα θέματα ανοίγουν και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.. Κύριο ερώτημα, που καίει τους Αμερικανούς, είναι αν η Ελλάδα μπορεί να αντικαταστήσει την Τουρκία σε μια σειρά από ζητήματα όπως η μεταφορά της βάσης του Ιντσιρλίκ, της αντιπυραυλικής ασπίδας/ραντάρ από Κιουρετσίκ κ.ά.

Η επίσκεψη του επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ στην 116 ΠΜ ήρθε να «φουντώσει» τις φήμες που ακούγονται τελευταία με αφορμή την εγκατάλειψη της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και την αναζήτηση ενός νέου ισχυρού και στρατηγικού συμμάχου στην περιοχή με πολλούς Αμερικανούς να αναφέρουν πώς τον βρήκαν στην Ελλάδα. Με ότι αυτό σημαίνει.
Ο Φρεντ Φρεντέρικσον επισκέφθηκε τον Άραξο 17 Μαΐου και όπως λένε οι πληροφορίες δεν ήταν μόνος του.
Συνοδεύονταν από πολλούς ακόμη επιτελείς του ΝΑΤΟ….
Ετσι ο Ν.Κοτζιάς ολοκληρώνει τον κύκλο των επαφών του στην Ουάσιγκτον. Θα συναντήσει σε λίγες ώρες τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τράμπ, το γνωστό «Γεράκι, Τ.Μπόλτον.
Χτες, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά – Πομπέο, ο ρόλος, που διαδραματίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και την ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή
Η αμερικανική πλευρά δια στόματος του συμβούλου ασφαλείας Γ. Μίτσελ είπε στον Έλληνα υπουργό ότι επιθυμεί τη λύση της εκκρεμότητας του Σκοπιανού .
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον, Θανάσης Τσίτσας στην συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Τζον Μπόλτον, οι ΗΠΑ αναμένεται να τεστάρουν τις διαθέσεις της Αθήνας για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος.
Στην ουσία θα είναι μια αποτίμηση όσων ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην αμερικανική πρωτεύουσα τον περασμένο Νοέμβριο.
Η ελληνική πλευρά μεταξύ άλλων θα κληθεί από τους αμερικανούς αξιωματούχους να αποσαφηνίσει τη θέση της για μια σειρά από θέματα που καίνε την Ουάσιγκτον όπως για τις διευκολύνσεις που ζητούν για τη βάση της Σούδας και την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν στην Ελλάδα, βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά drones.
Φυσικά στη συνάντηση ο κύριος Κοτζιάς θα κληθεί να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι για το Σκοπιανό.
Στο πρόγραμμά του Ν.Κοτζιά «δεσπόζει» η συνάντηση με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς την Πέμπτη (24.05.2018).
Ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με μέλη και στελέχη του Κογκρέσου αλλά και εκπροσώπους «think tank», στελέχη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Γερουσίας, βουλευτές, κ.λ.π.
Από το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών εκφράζεται αισιοδοξία από τις μέχρι επαφές, κάτι που θα «επικυρωθεί» στη συνάντηση της Πέμπτης και Παρασκευής.
Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε ήδη με τον Μάϊκ Πομπέο για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως τα ελληνοτουρκικά και τα προβλήματα ΗΠΑ και Τουρκίας, χωρίς να θιγεί το Σκοπιανό.
Αυτό συζητήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, και σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε καμία πίεση προς την ελληνική πλευρά
Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman καταπλέει στη βάση της Σούδας
Συγκεκριμένα την Τετάρτη 24 Μαΐου αναμένεται να φτάσει στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, για ανεφοδιασμό, το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» και η αρμάδα συνοδείας του, που πλέουν στη Δυτική Μεσόγειο.
Το «Truman», συνοδευόμενο από πανίσχυρη αρμάδα υποστήριξης, πέρασε τα Στενά του Γιβραλτάρ λίγες μέρες μετά το νέο χτύπημα στη Συρία, στις 27 Απρίλη, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τη διάρκειας μιας βδομάδας άσκηση «Lightning Handshake 2018» με το Ναυτικό του Μαρόκου.
Δεν αποκλείεται συνεκπαίδευση και με μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως είχε γίνει και πέρυσι, όταν ασκήθηκαν μαζί η φρεγάτα «Κουντουριώτης» με το αεροπλανοφόρο «USS George H. W. Bush» ή ακόμα και μονάδες του Ελληνικού Ναυτικού να αναλάβουν ρόλο «συνοδείας» του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έγινε πρόσφατα με το αμερικανικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Iwo Jima» με την αρμάδα συνοδείας του.
Ποιο είναι το «USS Harry S. Truman»
Το «USS Harry S. Truman» ναυπηγήθηκε το 1996 στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια και δύο χρόνια μετά το 1998 εντάχθηκε στον 6ο Στόλο. Εκτοτε εκτελεί αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου και του Περσικού κόλπου. Πρόκειται για μία πλωτή αεροπορική βάση που προκαλεί δέος με τον όγκο του και το εκτόπισμά του. Ενδεικτικό είναι πως το ύψος του είναι όσο ενός 24όροφου κτιρίου.
Εχει εκτόπισμα 90.000 τόνων
Κινείται με 4 προπέλες ταχύτητας 30 κόμβων και με δύναμη, που δίνουν οι δύο πυρηνικοί του αντιδραστήρες
Εχει μήκος 333 μέτρα
Πλάτος 78 μέτρα
Υψος 74 μέτρα
Η έκταση του καταστρώματος του ξεπερνά τα 4,5 στρέμματα.
Δυνατότητα μεταφοράς 80 μαχητικών αεροσκαφών
Κόστισε περισσότερα από 4,5 δισ. δολάρια.
Εχει 2.500 καμπίνες
3.500 μέλη πληρώματος και άλλα 2.500 άτομα, που αποτελούν το πλήρωμα και τους τεχνικούς των 80 πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία ανεβαίνουν στο κατάστρωμα από 4 καταπέλτες
Η ημερήσια κατανάλωση πόσιμου νερού φτάνει τα 1.500 κυβικά μέτρα
Καθημερινά παρασκευάζονται 18.000 γεύματα
Στο πλοίο εκδίδεται καθημερινή εφημερίδα, ενώ διαθέτει και δικό του τηλεοπτικό σταθμό.
Η Μέρκελ τηλεφώνησε σε Τσίπρα και Ζάεφ για το ονοματολογικό
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.
Αυτό επιβεβαίωσε το γραφείο Τύπου της Καγκελαρίου στη Deutsche Welle, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της Μέρκελ με τους δύο πρωθυπουργούς, έγινεν μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση Ζάεφ ότι συζητά το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» και αμέσως μετά την αντίδραση της αντιπολίτευσης που «πάγωσε» το θέμα και ανάγκασε την κυβέρνηση να δηλώσει ότι πρέπει να υπάρχει ένα όνομα με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.
Η Ανγκελα Μέρκελ, την περασμένη εβδομάδα, στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στη Σόφια είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με Τσίπρα και Ζάεφ μετά τις οποίες δήλωνε χαρούμενη επειδή οι συνομιλίες μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας προχωρούν καλά. «Και οι δύο χώρες έχουν κάνει πρόοδο, παρόλο που ακόμα δεν έχουν φτάσει στον στόχο τους» είχε δηλώσει τότε.






 https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου