Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Κυρ. Μητσοτάκης ο Έλληνας πρωθυπουργός που αναγνωρίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα… ως βρετανική ιδιοκτησία

Κυριότητα στους Βρετανούς αναγνωρίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα μάρμαρα του Παρθενώνα με μια πρωτοφανή δήλωση του σε συνέντευξή του στον Observer.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που εναντιώνεται στην πάγια εθνική θέση της χώρας μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ζητώντας να έρθουν «δανεικά» στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης στην συνέντευξή του υποστήριξε ότι: “Ως μια πρώτη κίνηση, να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν γνώριζε ο κ. πρωθυπουργός ότι το Βρετανικό Μουσείο θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση της ιδιοκτησίας των μαρμάρων προκειμένου να τα δανείσει;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος.
"Τον Ιούνιο του 1986, η Μελίνα μιλά στο Oxford Union στο Λονδίνο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Στο κοινό βρίσκεται και ο νεαρός φοιτητής Μπόρις Τζόνσον. Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει σε βρετανική εφημερίδα ότι θα ζητήσει να «δανειστούμε» τα μάρμαρα από τον ίδιο Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργό σήμερα. Η αντίθεση είναι πασιφανής και θλιβερή συνάμα" σημειώνει ο Πάνος Σκουρολιάκος.

Θεοχαρόπουλος: Πάγιο αίτημα να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα και όχι να δανειστούν

«Υπάρχει ένα πάγιο αίτημα ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να δοθούν στη χώρα μας εκεί που ανήκουν δηλαδή, και όχι να δανειστούν. Αν ο δανεισμός ουσιαστικά σημαίνει αποδοχή της κυριότητας των γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μ. Βρετανία, τότε είναι λάθος, διότι αυτό το οποίο θα πρέπει να είναι σαφές είναι ότι η χώρα μας δεν αποδέχεται αυτή την κυριότητα» τόνισε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
«Αν αυτή η δήλωση του κ. Μητσοτάκη είναι προϊόν μιας τέτοιας σκέψης είναι λάθος. Εξ αντικειμένου αυτό το οποίο πρέπει σταθερά να διεκδικείται και σε επίπεδο συνεντεύξεων, αλλά και σε επίπεδο διπλωματικών σχέσεων είναι ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να έρθουν στη χώρα μας, όχι με δανεισμό δηλαδή» επισήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Μυρσίνη Ζορμπά: Το αίτημα για δανεισμό σημαίνει αναγνώριση της κυριότητας των Βρετανών

Ο δανεισμός των Γλυπτών αποδέχεται τις απαιτήσεις των Βρετανών περί αναγνώρισης της κυριότητας τους ως προϋπόθεση δανεισμού υπογραμμίζει η τ. Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά και σε δήλωση της μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Ο δανεισμός των Γλυπτών προς έκθεση αποδέχεται στην ουσία τις κατά καιρούς απαντήσεις των δανειστών περί αναγνώρισης της κυριότητας εκ μέρους της χώρας μας ως προϋπόθεσης του δανεισμού, γεγονός το οποίο υπονομεύει και ακυρώνει την οριστική επιστροφή και επανένωση. Αυτό ακριβώς αποτέλεσε το κρίσιμο σημείο τριβής κάθε φορά που στο παρελθόν έγινε παρόμοια προσπάθεια ανταλλαγής εκθέσεων ή άλλων προτάσεων εξεύρεσης διαλόγου και συνεργασίας για την υπέρβαση του προβλήματος».
»Πρόσφατα μάλιστα, αυτή ακριβώς ήταν η επιχειρηματολογία του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου κ. Φίσερ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα και σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε σε «νόμιμο ιδιοκτήτη», ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων».

«Θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού» απάντησε το Βρετανικό Μουσείο - Θα κατεβάσει την διάψευση το ΥπΠΟ από την ιστοσελίδα του;

"Όταν η γκάφα είναι γιγαντιαία, το υπουργείο Πολιτισμού αντί να αναλάβει τις ευθύνες του προκαλεί με νέες γκάφες" τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ "αδιαφορώντας αν διασύρει τη χώρα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με απαράδεκτα δελτία τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του"
Ωστόσο, η απάντηση ήρθε πιο γρήγορα απ’ όσο αναμενόταν, καθώς το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σήμερα στον Σκάι: «Θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού», εφόσον υποβληθεί επισήμως αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, όπως προανήγγειλε με συνέντευξή του στον Observer ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θα κατεβάσει τώρα το υπουργείο Πολιτισμού από την επίσημη ιστοσελίδα του τη διάψευση ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε το δανεισμό των Γλυπτών; Θα ζητήσει συγγνώμη για τις λοιδορίες και τις προκλητικές του διατυπώσεις;
Η Μελίνα για τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Oxford Union "Είναι η υπερηφάνεια μας, είναι οι θυσίες μας... είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας" 
"Πρέπει να καταλάβετε τι σηµαίνουν για εµάς τα µάρµαρα του Παρθενώνα . Είναι η υπερηφάνεια µας , είναι οι θυσίες µας . Είναι το ευγενέστερο σύµβολο τελειότητας .είναι φόρος τιµής στη δηµοκρατική φιλοσοφία . Είναι οι φιλοδοξίες µας και το ίδιο το όνοµα µας . Είναι η ουσία της ελληνικότητας" έλεγε η Μελίνα Μερκούρη μιλώντας στην Oxford Union για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Κάτι που προφανώς ο σημερινός Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να καταλάβει...
Συντάκτης: avgi.gr