Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Η επιστολή Kohn για το σκάνδαλο Novartis στριμώχνει την ελληνική κυβέρνηση

Δικηγόροι ΗΠΑ: Να προστατευτεί η ταυτότητα των μαρτύρων της υπόθεσης ΝοvartisΜπούμερανγκ για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γίνεται πλέον το σκάνδαλο Novartis.
Η χθεσινή αποκάλυψη του documentonews σχετικά με την επιστολή των δικηγόρων των ελλήνων προστατευομένων μαρτύρων στις ΗΠΑ, προς τον Άρειο Πάγο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους έλληνες πολιτικούς αρχηγούς είναι καταπέλτης.
Το σημείο μάλιστα στο οποίο η επιστολή «προειδοποιεί τις ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα τον Άρειο Πάγο να σταματήσει τον εκφοβισμό μαρτύρων και να τηρηθούν οι διεθνείς συμβάσεις καταπολέμησης της διαφθοράς που έχουν εγκριθεί από την Ελλάδα και εφαρμοστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης» πρέπει να δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που μεγάλο δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ, το οποίο συνεργάζεται με το FBI για μια παγκόσμια υπόθεση διαφθοράς, κατακεραυνώνει την ελληνική δικαιοσύνη κατηγορώντας την ότι πιέζει «τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραβιάσουν την αμερικανική νομοθεσία και να θέσουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σε σοβαρό κίνδυνο αντιποίνων και σωματικής βλάβης κάτι που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς και πολλών συμβάσεων τις οποίες έχει εγκρίνει η Ελλάδα».
Και όχι μόνο αυτό αλλά συστήνει στην ελληνική Βουλή και στον Αρειο Πάγο «να αποσύρουν κάθε αίτημα που αφορά την αποκάλυψη των ονομάτων των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος προστατεύονται πλήρως από το νόμο. Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδας της νομοθεσίας και των συμβάσεων που σχεδιάστηκαν για να προστατεύουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο προσπαθούν να κρύψουν το σκάνδαλο Novartis, να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις ανακρίσεις περί ανάμειξης στελεχών του κόμματος αλλά και του ΚΙΝΑΛ σε παράνομες πράξεις πρέπει να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Τράγκας, που μόνο κατά της νυν κυβέρνησης δεν είναι, σε εκπομπή του την προέτρεψε να κλείσει όσο δυνατόν γρηγορότερα την υπόθεση αυτή.
Με την επιστολή αυτή δικαιώνεται πλήρως και το Documento που 3 χρόνια τώρα δίνει αγώνα για να αποκαλυφθεί το τεράστιο αυτό σκάνδαλο και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι.
Ευτυχώς για την αποκάλυψη της αλήθειας η αμερικανική δικαιοσύνη δεν κινείται με τους τρόπους και τις λογικές της ελληνικής.


Δικηγόροι ΗΠΑ: Να προστατευτεί η ταυτότητα των μαρτύρων της υπόθεσης Νοvartis

Μαρία Ψαρά
Οι δικηγόροι ζήτησαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εμποδίσει την ελληνική κυβέρνηση να μάθει ποιοι είναι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος 
 Δικηγόροι των ΗΠΑ που εκπροσωπούν τους ανώνυμους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να παύσει όλες τις προσπάθειες να μάθει την ταυτότητα των πελατών τους.
Αυτό αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, τον πρόεδρο του Ανώτατου Αστικού και Ποινικού Δικαστηρίου της Ελλάδας και τον κ. Gianluca Esposito, τον εκτελεστικό γραμματέα της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), οι δικηγόροι από το δικηγορικό γραφείο που ασχολείται με whistleblowers στην Ουάσινγκτον.

Οι δικηγόροι ζήτησαν επίσης από το Συμβούλιο της Ευρώπης να παρέμβει στην υπόθεση και να διερευνήσει το θέμα αυτό.
«Η καλύτερη προστασία εναντίον των αντιποίνων είναι η εμπιστευτικότητα. Αν η ελληνική κυβέρνηση και οι εταιρείες που κατηγορούνται ότι πληρώνουν για δωροδοκίες δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι καταγγελλόμενοι, είναι ανίσχυροι να αντιδράσουν. Η διατήρηση αυστηρής εμπιστευτικότητας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε αποτελεσματικού νόμου κατά της διαφθοράς. Χωρίς αυστηρή εμπιστευτικότητα, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταγγελιών» δήλωσε ο δικηγόρος των μαρτύρων Στίβεν Κον.
Στην επιστολή σημειώνεται: «Ζητάμε από τους [Έλληνες εισαγγελείς] να σταματήσουν αμέσως και να παραιτηθούν από κάθε προσπάθεια να μάθουν την ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ. Ζητάμε, επίσης, να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για να εκθέσετε την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers)».

Η επιστολή περιελάμβανε επίσης μια «επίσημη καταγγελία» που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης με την οποία ζητούσαν «όλες τις διαθέσιμες κυρώσεις», βάσει των «διεθνών συμβάσεων κατά της διαφθοράς που ενέκρινε η Ελλάδα», με γνώμονα τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να υπονομεύσουν την εμπιστευτικότητα των καταγγελιών της Novartis. Αυτές οι διεθνείς συμβάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφθορά.
«Η δωροδοκία από ξένους φορείς υποσκάπτει όχι μόνο το κράτος δικαίου, αλλά οδηγεί και σε υψηλότερο ιατρικό κόστος για τον ελληνικό λαό. Η δωροδοκία δεν έχει θέση στις διεθνείς σχέσεις και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίζει πλήρως τους πολίτες που καταγγέλλουν παραβιάσεις σε διεθνείς οργανισμούς επιβολής του νόμου. Είναι απαράδεκτο και μια σαφής παραβίαση του νόμου για την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να απαλλάξει τους καταγγέλλοντες από τις νομικές διασφαλίσεις που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν ότι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και οι εταιρείες είναι υπεύθυνοι» πρόσθεσε ο δικηγόρος Στ. Κον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: