Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΟΑΕΔ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤA ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ

Τοποθέτηση του Λιβέρη Κώστα, Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου ...
Κώστας Λιβέρης Πρόεδρος Α.Φ.Υ. ΟΑΕΔ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ

Όλοι οι εργαζόμενοι περιμένουν την αλλαγή των όρων του κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός, οι δικαιούχοι και οι όροι αποπληρωμής των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση σκοπός μας θα πρέπει να είναι η στήριξη των εργαζομένων-ανέργων για να καταφέρουν να πάνε διακοπές αλλά και η οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ο Οργανισμός διαθέτει στον λογαριασμό ΕΛΕΚΠ αρκετά εκατομμύρια αποθεματικά από τα πλεονάσματα που του επέβαλαν να πετυχαίνει από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εις βάρος των ευάλωτων ομάδων, των ανέργων και των προγραμμάτων του.
Ένα σημαντικό πρόγραμμα του Οργανισμού είναι το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης κουπονιών για την αγορά βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου για ανέργους και χαμηλόμισθους. Σύμφωνα με το τελευταίο πρόγραμμα 2019-2020 ο ΟΑΕΔ διαθέτει το ποσό των 3 εκ. € και οι δικαιούχοι ωφελούμενοι ανέρχονται στους 150.000 για τα βιβλία και 200.000 για τα θέατρα. Όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να αλλάξει άρδην τον προϋπολογισμό και τον αριθμό των δικαιούχων του και να τριπλασιάσει τουλάχιστον τον προϋπολογισμό του και τον αριθμό των ωφελούμενων. Το νέο πρόγραμμα 2020-2021 θα πρέπει να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί εγκαίρως έτσι ώστε αρχές Ιουνίου να είναι όλα έτοιμα να υποδεχτούν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις.
Δεδομένου ότι σκοπός του προγράμματος αποτελεί η πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών τους θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι κινηματογράφοι ακόμη και οι θερινής λειτουργίας αφού ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τους κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.
Για το πρόγραμμα των βιβλίων θα πρέπει να ενσωματωθούν ως επιπλέον επιταγές οι επιταγές για ξενόγλωσσα βιβλία για τις οικογένειες που έχουν παιδιά έτσι ώστε τον Σεπτέμβριο να ελαφρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός αλλά και να ενισχυθεί ο κλάδος των βιβλιοπωλείων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού του προγράμματος είναι η αλλαγή των όρων αποπληρωμής όπως π.χ του άρθρου 13

«..Άρθρο 13
ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
1. Οι αιτήσεις των παρόχων και τα σχετικά δικαιολογητικά για την αποπληρωμή του προγράμματος, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, υποβάλλονται από την επομένη της ημερομηνίας που λήγει εκάστη παράσταση και σε κάθε περίπτωση από 02.01.2020 έως και την 30.06.2020 »

Δεν είναι δυνατόν να περιμένει μια επιχείρηση δύο και τρείς μήνες για να υποβάλλει τα δικαιολογητικά και άλλο τόσο για να αποπληρωθεί από το Δημόσιο. Προφανώς δεν αποτελεί κίνητρο για να συμμετάσχει ο επιχειρηματίας στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αλλά αντικίνητρο και δυσφήμιση του Οργανισμού.
Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά επανακαταθέτουμε την πρότασή μας για τη σύσταση Γενική Διεύθυνση Στέγασης και Μέριμνας στον ΟΑΕΔ δομημένη σε όλη την περιφέρεια με τη σύσταση γραφείου στα ΚΠΑ2 και τμήματος σε όλες τις Π.Δ ΟΑΕΔ αλλά και την σαφέστατη διακριτή και αποκλειστική ανάθεση καθηκόντων των προγραμμάτων στους υπαλλήλους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ
ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΑΓΕΝΑ ΑΓΓΕΛΑ, ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΙΜΟΣ, ΣΚΟΥΡΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΠΛΟΥΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: