Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Ποντιακή γενοκτονία. Ο ρόλος των Γερμανών και Νεότουρκοι του Μουσταφά Κεμάλ

Γενοκτονία των Ποντίων Γράφει ο Ευθύμης Γ. Λεκάκης*
Νομικός – Οικονομολόγος – Ιστορικός ερευνητής
Σαν σήμερα 19 Μάη. Μέρα μνήμης για τη γενοκτονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου.
Μη ξεχνάμε ότι η γενοκτονία σχεδιάστηκε από τη Γερμανία η οποία χρηματοδότησε τους Νεότουρκους, μέσω της Deutsche Bank, παρέχοντας πακτωλό χρημάτων και όχι μόνο στο κίνημά τους. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι “η Deutsche Bank παρέχει άφθονα κεφάλαια στο κίνημα των Νεοτούρκων.
Ο Γερμανισμός τους παρέχει όλα τα μέσα, αφού η Πανισλαμική πολιτική είναι τέκνο της Πανγερμανικής”. Ο Μιχαήλ Ροδάς (1884 – 1948), αναφέρει γλαφυρά πως όσα έγιναν και κατέληξαν σε αυτή την τραγωδία του ελληνισμού “γίνονταν χωρίς θόρυβο, με πρόγραμμα, με σύστημα και αφάνταστη υπομονή”, τα διαχρονικά δηλαδή χαρακτηριστικά της πολιτικής των Γερμανών. Ο πρόεδρος της Γερμανίας στις 23 Απρίλη του 2015 είχε πει: “έχουμε και εμείς ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα της εποχής εκείνης”.

Σε συνέχεια της ιστορικής αναδρομής στο ρόλο της Γερμανίας στη γενοκτονία των Ποντίων,  θα σας πω για το κομπλεξικό περιθωριακό κατακάθι που βρήκε ο Μουσταφά Κεμάλ, όταν στις 19 Μάη 1919 πάτησε το πόδι του στη Σαμψούντα, τον Λαζό (Γεωργιανό μουσουλμάνο) βαρκάρη Τοπάλ Οσμάν, τον αποκαλούμενο και «ύαινα του Πόντου». Στα Τούρκικα Τοπάλ θα πει κουτσός. Και ο Οσμάν, κουτσάθηκε από μια χριστιανή, όταν προσπάθησε να βιάσει την κόρη της, κατά τους Βαλκανικούς πολέμους. Λόγω αυτού του γεγονότος, έτρεφε μίσος προς τους χριστιανούς και ειδικά τους Έλληνες.

Ο Τοπάλ Οσμάν ηγήθηκε μιας παρακρατικής συμμορίας και ανέλαβε το έργο που του ανέθεσε ο Κεμάλ: Να εκκαθαρίσει τον Πόντο από τους Αρμένιους, τους Έλληνες και τους Ασσύριους. Συγκρότησε εκτεταμένα δίκτυα με πολλούς άντρες, που δρούσαν στα ελληνικά χωριά της περιοχής Κερασούντας. Τρομοκρατούσαν τους κατοίκους, απειλώντας τους ότι αν δεν φύγουν οικειοθελώς θα δολοφονηθούν ή θα εκδιωχθούν και οι περιουσίες τους θα καταστραφούν, όπως και έγινε τελικά….
Τοπάλ ΟσμάνΣε αρκετά αρχεία, ημερολογιακές διηγήσεις αλλά και διπλωματικά ντοκουμέντα διασώθηκαν περιγραφές για πληθυσμούς που σφαγιάστηκαν με κυνισμό από την ομάδα του Τοπάλ Οσμάν. Οι άντρες του έπαιρναν μωρά και τα εκσφενδόνιζαν σε βράχους για να σπάσουν τα κεφάλια τους, ξεκοίλιαζαν έγκυες γυναίκες, έκλειναν γέροντες και γυναικόπαιδα σε εκκλησίες, και στην συνέχεια τις πυρπολούσαν. Όταν δεν τους έκαιγαν ζωντανούς, τους πυροβολούσαν μαζικά…
Ο Οσμάν το 1923 σκότωσε τον Τούρκο βουλευτή της Τραπεζούντας Αλή Σιουκρού, που θεωρούνταν προστάτης των Ελλήνων. Όμως, η δολοφονία του βουλευτή ξεσήκωσε τρομερές πολιτικές αντιδράσεις. Ο Κεμάλ δεν μπορούσε πλέον να τον προστατεύσει και διέταξε την σύλληψή του. Πιθανόν να μη τον χρειαζόταν άλλο και προτιμούσε να εξαφανισθούν μαζί του τα τεκμήρια των φρικαλέων πράξεών του. Ο Οσμάν προσπάθησε να κρυφτεί αλλά συνελήφθη και εκτελέστηκε. Ο σφαγέας του Πόντου, προδόθηκε από τους δικούς του ανθρώπους που τον αντιμετώπισαν όπως έλεγε και το παρατσούκλι του. Σαν Ύαινα, που δεν ήταν πια χρήσιμη σε κανέναν…

*Ο Ευθύμης Γ. Λεκάκης, γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης όπου ζει και εργάζεται.
Το 1976 εισήχθη με εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας από το οποίο αποφοίτησε λαμβάνοντας διαδοχικά πτυχία Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, και Οικονομικών.
Μεταπτυχιακές σπουδές και τη διδακτορική του διατριβή στην Ανάλυση Δεδομένων (Data Analysis) πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο London School of Economics (L.S.E.).
Ασχολείται με την ιστορική έρευνα.
Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης, του Συνδέσμου Οικονομικών Επιστημόνων Χανίων και της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων.
Μιλά Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Τουρκικά. Πολλές εργασίες, άρθρα και έρευνές του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά στα Χανιά, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, καθώς επίσης και στο διαδίκτυο ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Όστρια» το ιστορικό του μυθιστόρημα «Μια θάλασσα δρόμος».

ΠΗΓΗ: https://olympicvillagenews.com/2020/05/20/pontiaki-genoktonia-o-rolos-twn-germanwn-kai-neoturkoi-toy-moustafa-kemal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου