Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

Να ανοίξουν οι λογαριασμοί-σεντούκια του ΟΑΕΔ και να ξεκινήσουν στεγαστικά προγράμματα.

ΒΟΥΛΗ- ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ- ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ...
Κ. ΛΙΒΕΡΗΣ
 Να δοθούν σε μακροχρόνια άνεργους τα κονδύλια που δεν χορηγήθηκαν του επιδόματος των 400€ των μακροχρονίων ανέργων - Να ανοίξουν οι λογαριασμοί-σεντούκια του ΟΑΕΔ- Να εκπονήσει στεγαστικά προγράμματα
Έχει περάσει ένας μήνας κατά την διάρκεια του οποίου ο Οργανισμός αναζητεί χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους για να καταχωρίσουν στο ηλεκτρονικό μας σύστημα τον αριθμό IBAN της τράπεζας για να εισπράξουν το επίδομα των 400 €. Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου,
δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Απριλίου 2019 έως και 16 Απριλίου 2020 (12-24,5 μήνες ανεργίας), παρέμειναν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Το επίδομα είχε προϋπολογιστεί στο ύψος των 67.200.000 € (168.000 δικαιούχοι * 400€).
Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες δυστυχώς το προϋπολογιζόμενο ποσό δεν θα εκταμιευτεί αφού αρκετές χιλιάδες των μακροχρονίων ανέργων δεν έχουν καταχωρίσει ακόμη το IBAN τους παρότι έχει ήδη δοθεί προθεσμία ενός μηνός. Το ποσό που δεν απορροφήθηκε σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιστρέψει στα ταμεία του ΟΑΕΔ αλλά να το χορηγήσει σε περισσότερους μακροχρόνια ανέργους που ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας και πριν τον Απρίλιο του 2019.
Ο ΟΑΕΔ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει μια πολιτική πλεονασμάτων που έχει σαν αποτέλεσμα την αποταμίευση σε λογαριασμούς-σεντούκια δις ευρώ αφού του περισσεύουν περίπου μισό Δις ευρώ κάθε χρονιά τα τελευταία χρόνια. Έτσι αντί να διαθέτει όλα τα ποσά που εισρέουν μέσω των εισφορών των εργαζομένων σε ουσιαστικά προγράμματα και επιδόματα περιορίζεται σε προγράμματα ασπιρίνες και επιδόματα που χορηγούνται μόνο στο 10-11% των ανέργων. Ο λογαριασμός-σεντούκι με το μεγαλύτερο ποσό είναι του ΕΛΕΚΠ όπου εισρέουν οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ & ΟΕΕ αφού από το 2012 μέχρι σήμερα που ο ΟΑΕΔ ανέλαβε τα αντικείμενά τους δυστυχώς δεν έχει εκπονηθεί κανένα πρόγραμμα του ΟΕΚ. Τα δις ευρώ που έχει στα ταμεία του θα πρέπει να τα διαθέσει μέσω προγραμμάτων στέγασης του εργατικού δυναμικού αφού δεν αποτελούν ποσά που έχει δώσει το Κράτος αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ως ανταποδοτικά.
Είναι η ώρα ο ΟΑΕΔ να υπηρετήσει τον ρόλο του ως ο μοναδικός δημόσιος φορέας στεγαστικής πολιτικής και να εκπονήσει για παράδειγμα ένα πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τουλάχιστον 100.000 συμπολιτών μας αφού η πανδημία έχει επιφέρει σοβαρό οικονομικό χτύπημα στα εισοδήματα των πολιτών. Η Ελλάδα από το 2019 κατείχε θλιβερό ρεκόρ στον πληθυσμό ευρισκόμενο σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού που ανερχόταν στον 31% όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν 21%. Εξάλλου τα κονδύλια που θα διατεθούν θα δράσουν πολλαπλασιαστικά ενεργοποιώντας δεκάδες επαγγελμάτων, η οικονομία θα λειτουργήσει ιδιαίτερα μέσω των στεγαστικών προγραμμάτων, κατασκευής οικισμών και επιδότησης ενοικίου εάν δοθούν όχι μόνο σε οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά και σε νοικοκυριά της λεγόμενης μεσαίας τάξης και θα λειτουργήσουν ως ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο.
Ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα σεντούκια-λογαριασμοί του ΟΑΕΔ και με παροχές, προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και στέγασης καθώς και με επιδόματα να σταματήσει την ανηφόρα της καμπύλης της ανεργίας.


ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ
ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΑΓΕΝΑ ΑΓΓΕΛΑ, ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΙΜΟΣ, ΣΚΟΥΡΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΠΛΟΥΣΙΑ


Liveris Konstantinos

Δεν υπάρχουν σχόλια: