Σάββατο 16 Μαΐου 2020

O βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρωην υπουργός, Χάρης Καστανίδης παραχώρησε συνέντευξη στον Άγγελο Γαβρή και το “Τhe Socialist”.


Χάρης Καστανίδης: Ένας από τη γενιά των πολιτικών με αρχές ...1) Κύριε Καστανίδη καλωσορίσατε στο “The Socialist”. Βρισκόμαστε στην μεταβατική περίοδο μεταξύ “καραντίνας” και επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Πιστεύετε πως το εγγύς μέλλον θα βρει τον Έλληνα “λαβωμένο” από όλο αυτό; 

Έχουμε μπροστά μας τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Για να τα αντιμετωπίσουμε θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια, μέσα σε κλίμα εθνικής συνεννόησης. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προστασία της εργασίας θα χρειαστεί συγκεκριμένο και προσεγμένο σχέδιο, για τη χρηματοδότηση του οποίου δεν αρκούν οι εθνικοί πόροι. Πρέπει να προστεθούν επαρκείς κοινοτικοί πόροι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί, μέχρι στιγμής, να πάρει τις σωστές αποφάσεις, υπό το βάρος των γερμανικών αντιδράσεων και λίγων ακόμη χωρών. Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών πρέπει κατά πολύ να υπερβεί τα 540  δις  ευρώ, που το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών αποφάσισε να διατεθούν. Να σκεφτούμε ότι η πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. ζήτησε δαπάνες ύψους τουλάχιστον 1,5 τρις  ευρώ. Με ανησυχεί το γεγονός ότι καθυστερεί η Κομισιόν να λάβει αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ο συμβιβασμός φαίνεται δύσκολος, εξαιτίας και πάλι της Γερμανίας.

Συνεπώς, πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλώ την κυβέρνηση να τηρήσει μία απαιτητική διαπραγματευτική στάση, αντί της σιωπής παρακολουθούντος εταίρου, σε συμμαχία και με άλλες χώρες. Προς τούτο θα ήταν χρήσιμο ο πρωθυπουργός να επιδιώξει τη συνεννόηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να υπάρξει κοινή εθνική στάση. 


2) Οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας φαίνονται οι σταθερές πάνω στις οποίες η Ευρώπη και η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει “καταφύγιο” από τις αδιέξοδες πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων και του λαϊκισμού, πιστεύετε πως είναι η ώρα να μιλήσουμε για ένα “νέο κοινωνικό συμβόλαιο;” 

Παρά την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων ιδεών τα τελευταία τουλάχιστον τριάντα χρόνια, οι ιδέες και οι αρχές της σοσιαλδημοκρατίας έδειξαν την υπεροχή τους σε δύο πλανητικές κρίσεις. Στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 και στην τρέχουσα επιδημιολογική κρίση. Στην πρώτη περίπτωση, για να διασωθούν οι οικονομίες, οι νεοφιλελεύθεροι στράφηκαν στο κράτος και τις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να δαπανηθούν, όπως και συνέβη, τεράστια ποσά κρατικών ενισχύσεων. Στη δεύτερη, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να αντιμετωπιστούν οι δραματικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οι συντηρητικοί εμπιστεύτηκαν τα δημόσια συστήματα υγείας και επιζητούν πάλι την «θεία χάρη» του κράτους και των δημοσίων δαπανών. 

Είναι φανερό ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε την εικόνα ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κράτους, του οποίου η κυριαρχία στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης θίχτηκε σοβαρά. Είναι φανερό, ακόμη, ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε το πρωτείο της Δημοκρατίας και της πολιτικής έναντι των αγορών. 

Αυτές είναι οι υποχρεώσεις που αναλογούν μόνο στη σοσιαλδημοκρατία. Ας αφήσουμε τους νεοφιλελεύθερους να ακκίζονται ότι έχουν ιδέες που κυβερνούν τον κόσμο. Προσοχή όμως! Είναι υποχρεώσεις, όχι μιας σοσιαλδημοκρατίας συμβιβασμένης με νεοφιλελεύθερα δόγματα, αλλά μιας νέας και ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας, που αντιλαμβάνεται ότι οι αγορές υπηρετούν την κοινωνία και τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το αντίστροφο. 


3) Το Κίνημα Αλλαγής έχει να παρουσιάσει πλούσιο έργο καταθέτοντας 150 θέσεις κατά την περίοδο της κρίσης για την επανεκκίνηση της κοινωνίας, δικαιολογώντας τον όρο “Χρήσιμη αντιπολίτευση”, αυτό όμως δεν δείχνει να μεγαλώνει τα ποσοστά του δημοσκοπικά, τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει; 

Μένω για λίγο στον όρο «χρήσιμη αντιπολίτευση» για να κάνω μια κρίσιμη σύγκριση. Στο ξέσπασμα της πανδημίας, δεν αντιπολιτευτήκαμε άσκοπα και μίζερα την κυβέρνηση. Στηρίξαμε την εθνική προσπάθεια. Αυτή είναι στάση ευθύνης. Τώρα, καλώ τους Έλληνες πολίτες να φέρουν στο μυαλό τους την δημοκοπική στάση της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, όταν, μόνο του μαχόμενο το ΠΑΣΟΚ το 2010, επιχειρούσε να διασώσει τη χώρα από την χρεοκοπία στην οποία την οδήγησαν οι δοξασμένες μέρες της περιόδου 2004-2009. 

Ελπίζω ότι κάποια στιγμή στους Έλληνες πολίτες θα συντρέχει ταυτόχρονα και η ελπίδα και η μνήμη, ώστε η κρίση του να διαφοροποιηθεί συγκριτικά με τις τελευταίες εκλογικές του κρίσεις. Κοντά σε αυτό, επείγει η δική μας υποχρέωση να δείξουμε στο λαό τον δρόμο που πρέπει να διανύσουμε προς το μέλλον. Τότε καμιά δημοσκόπηση δεν θα «αντιστέκεται» στην επάνοδο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. 


4) Πρόσφατα υπήρχαν δημοσιεύματα που μιλούσαν για συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και ενδεχόμενα μεταγραφών στελεχών του Κινήματος Αλλαγής στην ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής, σε αυτόνομη πορεία, μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη; 

Το Κίνημα Αλλαγής, ως πολιτικός φορέας των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, θα πρωταγωνιστήσει και πάλι μόνον ως αυτοτελής πολιτικός οργανισμός, με σαφείς και διακριτές τις ιδεολογικές και προγραμματικές θέσεις του. Τα δεκανίκια δεν ψηλώνουν. Καθορίζονται από το ύψος των άλλων. Είναι πολύ μεγάλη η αξία της Δημοκρατικής Παράταξης και το ιστορικό της βάρος για να την αφήσουμε συμπλήρωμα συντηρητικών ή λαϊκιστικών δυνάμεων. Έχουμε κάνει κατά καιρούς δραματικά λάθη, αλλά δεν θα κάνουμε το μοιραίο. Στο Κίνημα που άλλαξε  τον ρου της Ιστορίας σ’ αυτή τη γωνιά του κόσμου, δεν ταιριάζει η ταπείνωση του αμελητέου. Μας ταιριάζει η υπερηφάνεια αυτών που εμπνέουν και πάλι τους Έλληνες και τους οδηγούν  σε νέους δημιουργικούς δρόμους. Αυτό θα επιχειρήσουμε και ας ακολουθήσουν οι αποφασισμένοι, αυτοί που δύνανται και θέλουν.
5) Πως θα αξιολογούσατε την κυβέρνηση τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού; Πιστεύετε πως σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το διακύβευμα θα ήταν η παγίωση του κομματικού κράτους της Δεξιάς για τα επόμενα χρόνια; Αν ναι, τι θα σήμαινε αυτό για το Κίνημα Αλλαγής; 

Αξιολογώ θετικά την αντίδραση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά αυτό αφορά μόνον την υγειονομική και επικοινωνιακή πτυχή. Μην κοιτάτε που δεν αναδείξαμε, την ώρα της εθνικής μάχης, εξαιρετικά αρνητικές πλευρές της κυβερνητικής δράσης. Για να δώσω ένα παράδειγμα, αποτελεί κόλαφο για ευνομούμενο κράτος το σχεδόν γενικευμένο έκτακτο καθεστώς των απ’ ευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις που επέβαλε η κυβέρνηση, καθεστώς για το οποίο θα ήταν χρήσιμο να διαβάσει κανείς τις πικρές παρατηρήσεις που κάνει η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Όσο θα παίρνει τις κανονικές της διαστάσεις η ζωή μας, τόσο θα αναδεικνύουμε τις πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης αυτήν την περίοδο.
Σε ό,τι αφορά το κομματικό κράτος της Δεξιάς, έχω να παρατηρήσω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται εκλογές για να το στήσει. Η Δεξιά το κάνει στο τόπο μας σε πρώτη και σε κάθε ευκαιρία. Για να μην έχουν όψιμα ερωτήματα οι πολίτες, ας προϊδεασθούν από τώρα για τη φάμπρικα των μετακλητών που ανακάλυψαν οι ημέτεροι κυβερνήτες, όχι πια σε πολιτικές θέσεις, αλλά σε κατ’ εξοχήν υπηρεσιακές, όπως π.χ. συμβαίνει στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.


6) Η πολύπαθη οικονομία της χώρας είναι μπροστά σε έναν νέο Γολγοθά, αυτόν της ύφεσης που μπορεί να έχει διψήφιο ποσοστό για το 2020. Με το “ισχυρό χαρτί” της χώρας να είναι ο κλάδος του Τουρισμού και του Επισιτισμού πιστεύετε πως η κυβέρνηση έχει πάρει τα σωστά μέτρα για την σωτηρία του κλάδου; 

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει μια συνολική δέσμη μέτρων για τον τουρισμό. Υποθέτω ότι αναμένει  την οριστικοποίηση των αποφάσεων της Ε.Ε και για τον ευαίσθητο αυτόν τομέα. Συνεπώς, δεν μπορώ να κρίνω κάτι που δεν υπάρχει. Μέχρι να αποφασίσει, ας κοιτάξει διεξοδικά την δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε για τον τουρισμό το Κίνημα της Αλλαγής, στο πλαίσιο  ενός ενδιάμεσου ανορθωτικού προγράμματος.
7) Είδαμε σε όλες τις κρίσεις που ζήσαμε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ προάσπισαν τα έργα που πολέμησαν με σθένος στο παρελθόν, τα έργα του ΠΑΣΟΚ όπως ο EASTMED, η τηλε-εκπαίδευση, ο φράχτης στον Έβρο , το Ε.Σ.Υ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το “Βοήθεια στο Σπίτι” , θέλω το σχόλιό σας σε αυτό.. 

Γιατί ζητάτε από μένα να σχολιάσω; Ζητείστε από τον κ. Μητσοτάκη και από τον κ.Τσίπρα. Αυτοί και τα κόμματά τους θέλουν να οικειοποιηθούν τη δόξα των έργων, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αρνούνταν. Θα διαπιστώναμε, αν οι απαντήσεις τους κρύβουν μια κάποιαν αξιοπρέπεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου