Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Τραμπ σε κυβερνήτες: Θα σας πατήσουν - Τηλεφώνημα Πούτιν στον Αμερικανό πρόεδρο

Τραμπ σε κυβερνήτες: Θα σας πατήσουν - Τηλεφώνημα Πούτιν στον Αμερικανό πρόεδροΌλα όσα μεταδίδουν από Ουάσιγκτον και Μόσχα οι ανταποκριτές του Open TV, Μιχάλης Ιγνατίου και Θανάσης Αυγερινός
Τα γεγονότα στις ΗΠΑ προκάλεσαν το ενδιαφέρον και του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Εθνους και του OPEN στη Μόσχα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα όσα συμβαίνουν στην Αμερική, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στη Ρωσία το τηλεφώνημα αποτέλεσε «μία σαφή κίνηση στήριξης του Ρώσου ηγέτη προς τον Αμερικανό ομόλογό του».
Σύμφωνα μάλιστα με τον Θανάση Αυγερινό, αυτή η στήριξη μπορεί να αποτελεί την «απάντηση» στη φιλοφρόνηση του Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα είχε απορρίψει τα σενάρια που ήθελαν τη Ρωσία να είναι μπελγμένη στα επεισόδια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό και τις πηγές του στο Κρεμλίνο «οι δύο πρόεδροι συζήτησαν όλα τα ζητήματα».
Νωρίτερα, θέμα από το... πουθενά προέκυψε όταν η πρώην σύμβουλος του Μπάρακ Ομπάμα, Σούζαν Ράις, μιλώντας στο CNN άφησε να εννοηθεί πως η Ρωσία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τα επεισόδια που γίνονται στις ΗΠΑ. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ είναι εσωτερικό ζήτημα και πως ουδέποτε η Μόσχα ενεπλάκη σε αμερικανικά θέματα. «Είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό μας. Επανειλημμένα προσπαθούν κάθε νέο ή παλιό πρόβλημα να το παρουσιάσουν κάπως συνδεόμενο με τη Ρωσία. Μέρος αυτής της χειραγώγησης της κοινής γνώμης είναι και οι δηλώσεις που έγιναν από την πρώην σύμβουλο ασφαλείας του Μπάρακ Ομπάμα», είπε μεταξύ άλλων ο Πεσκόφ.
Την ίδια στιγμή ο ανταποκριτής του Εθνους και του OPEN στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, μετέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται εκτός εαυτού. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους κυβερνήτες, έβγαλε έναν απίστευτο θυμό», ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου. «Πρέπει να επιβάλεστε, εάν δεν επιβάλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε», φέρεται να είπε οπ Τραμπ στους κυβερνήτες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της κλήσης.
«Σε αυτή τη σύσκεψη συμμετείχαν και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα αμερικανικά ΜΜΕ περιγράφουν τον Τραμπ να βρίσκεται σε έξαλλη κατάσταση. Μάλιστα ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πίσω από τα επεισόδια βρίσκονται αναρχικά στοιχεία και αναφέρθηκε ειδικά στην οργάνωση "ANTIFA". Ακόμη πρόσθεσε ότι δεν συμμετέχουν οι ακροδεξιοί και αυτοί που θεωρούν ότι οι λευκοί είναι μία ανώτερη φυλή. Άρα αθωώνει τους ακροδεξιούς και υποστηρίζει ότι πίσω από τις διαδηλώσεις βρίσκονται οι αριστεροί και οι αναρχικοί» συμπλήρωσε o Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκρισή του. «Οι συνεργάτες του, του είπαν να απευθυνθεί με διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό και να σταματήσει να εκφράζει την οργή του μέσω του Twitter. Όμως, ο γαμπρός του και όσοι ασχολούνται με την προεκλογική εκστρατεία εισηγούνται το αντίθετο. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει την τελική του απόφαση αργότερα σήμερα. Προσωπικά δεν αποκλείω να απευθύνει διάγγελμα καθώς λατρεύει τέτοιες στιγμές» πρόσθεσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «υπάρχει μία σκέψη για επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε παναμερικανικό επίπεδο. Θα είναι μία απόφαση που θα πρέπει να συμφωνήσουν οι κυβερνήτες. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε από σήμερα ότι «κλείνει» από τις επτά το βράδυ (τοπική ώρα) μέχρι τις επτά το πρωί. Στην Ουάσιγκτον επικρατεί το απόλυτο χάος. Οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν πολλά δακρυγόνα προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν απίστευτα επιθετικοί. Προκάλεσαν τον Τραμπ μέσα στο "γήπεδό" του και δόθηκε η εντύπωση ότι ήταν όμηρος στον Λευκό Οίκο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: