Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Βόμβα Νοπρόφσκις για τα 32 δισ. που θα πάρει η Ελλάδα

Ντομπρόφσκις, 32 δισ., Ταμείο Ανασυγκρότησης

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις έκανε μία δήλωση που προκάλεσε ταραχή και αναταραχή στο Μαξίμου.

Βόμβα Ντομπρόφσκις για τα 32 δισ. ευρώ του “Ταμείου Ανασυγκρότησης”. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα” δήλωσε ότι για την Ελλάδα θα υπάρχει αυξημένη εποπτεία. Στον Βάλντις Ντομπρόφσκις απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος δήλωσε πως «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».Οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο ελληνικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης, επισημαίνει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.Με τη δήλωσή του έκανε κομμάτια και θρύψαλα τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πήρε τα 32 δισ. γιατί υπάρχει αυξημένη εμπιστοσύνη. Και γι΄ αυτό υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα» ο επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν δήλωσε σε  ότι η αποδέσμευση των πόρων προς τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης  θα γίνεται σε δόσεις και θα συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία ναι μεν θα συμφωνούνται με τα κράτη – μέλη, αλλά θα συναρτώνται με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές Αρχές στον καταρτισμό των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία αλλά να είμαστε σίγουροι ότι η χρηματοδότηση χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις προκλήσεις, που διατυπώνονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο» δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας για το Recovery and Resilience Facility (RRF), το βασικό εργαλείο ύψους 560 δισ. ευρώ (310 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια) του πακέτου ανάκαμψης της Κομισιόν.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε, σχετικά με τη διαδικασία με την οποία θα χορηγούνται οι πόροι από το RRF, ότι «δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών μέσω μεταρρυθμίσεων». Αναφερόμενος ειδικότερα στη διασύνδεση των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών σχεδίων με την υλοποίηση των συστάσεων, που διατυπώνει η Κομισιόν στο ευρωπαϊκό εξάμηνο ανά χώρα, δήλωσε ότι «ελπίζουμε να βοηθήσει την εφαρμογή των συστάσεων για κάθε κράτος, διότι υπάρχει μια πραγματική χρηματοδότηση που συνδέεται με αυτές, οπότε τα κράτη – μέλη θα έχουν επιπλέον κίνητρο να τις υλοποιήσουν».
Η άμεση σχέση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και αποδέσμευσης πόρων από το νέο βασικό εργαλείο του πακέτου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης φάνηκε επίσης από την αναφορά του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν στις διαφορές των προγραμμάτων συνοχής και στο RRF. «Στο εργαλείο αυτό υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά διαθρωτικά προβλήματα και υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, και τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα». Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν από το συνολικό πακέτο ανάκαμψης «New Generation EU» η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει σε επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ (με τα 18 δισ. ευρώ από τις δράσεις του RRF) και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Στην ερώτηση αν θα μπορούσε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τους πόρους για να ενισχύσει τον τραπεζικό τομέα, καθώς στην πιο πρόσφατη έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου η Επιτροπή τονίζει το ζήτημα των συνεχιζόμενων προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι δεν μπορεί να έχει συγκεκριμένη απάντηση, διότι «είναι κάτι που ενδεχομένως απαιτήσει ξεχωριστές συζητήσεις με την Ελλάδα καθώς θα ετοιμάζει το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως και στις άλλου είδους χρηματοδοτήσεις, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι όροι για την κρατικές ενισχύσεις».
Διευκρίνισε δε ότι μπορεί η Κομισιόν να έχει στο προσωρινό πλαίσιο απλοποιήσει τους όρους για τις κρατικές ενισχύσεις, όμως, «καθώς θα βγαίνουμε από τη φάση της κρίσης θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα επιστρέφουμε στους όρους που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις, και είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη». Κλείνοντας την απάντησή του τόνισε ότι το RRF «στοχεύει κυρίως να ενισχύσει δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Και αυτό περιμένω από τα κράτη – μέλη να συζητήσουμε».

1 σχόλιο:


  1. Καλά θα κάνει ο Πρωθυπουργός να μη παραμυθιάζεται και να μη μας παραμυθιάζει. Δεν τρώμε κουτόχορτο! Έχουν βάλει ΑΠΑΝΤΕΣ στο μάτι τον υποθαλάσιο και ορυκτό πλούτο στη χώρα μας, και αν δεν τον πάρουν δεν θα μας αφήσουν ήσυχους. Αλλά και αν τον πάρουν πάλι θα τους ενοχλέι η ύπαρξη μας, ως λαού. Κατάφεραν οι "φίλοι" μας σε αγαστή συνεργασία με τους ριψάσπιδες και ξενόδουλους πολιτικούς να υποσκάψουν επί σειράν ετών το φρόνημα του λαού μας, την υπερηφάνεια του, την εργατικότητα του, την γενναιότητα του και την φιλοπατρία του. Και αφού το κατάφεραν πάλι δεν είναι ευχαριστημένοι. Θέλουν την εξόντωση μας κατά κυριολεξίαν. Δεν μας σώζει τίποτε, παρά μόνον η αποχώρηση μας από την Ε.Ε,

    ΑπάντησηΔιαγραφή