Ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν το άρθρο των «Financial Times» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή την αμνήστευση των τραπεζιτών αλλά και εγκληματιών του λευκού κολάρου. Η τροπολογία της κυβέρνησης που ψηφίστηκε από τη Βουλή και παρέχει αμνηστία σε χιλιάδες φοροφυγάδες με χρέη στο Δημόσιο που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ έκαστος, προκαλεί έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως, θέτοντας τη χώρα στο επίκεντρο της κριτικής.
Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα περνά νομοσχέδιο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι είναι de facto αμνηστία για τους παραβάτες» που υπογράφει η Kerin Hope, αναφέρονται εκτενώς οι νομοθετικές τροποποιήσεις με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση ευνοεί όσους εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα ενώ παράλληλα στέκεται και στην τροποποίηση του ποινικού κώδικα που επέτρεψε στους κατηγορούμενους τραπεζίτες να διαφύγουν της δίωξης.
«Το νομοθέτημα ζητά το πάγωμα των ποινικών διώξεων από εισαγγελείς και τις δίκες
περισσότερων από 5.000 φερόμενων ως φοροφυγάδων με χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας» συνεχίζει το άρθρο, στο οποίο επίσης σημειώνεται ότι «εκατοντάδες ποινικές διώξεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνο αφού όλες οι διαδικασίες από τις Αρχές διακανονισμού φόρων και τα διοικητικά δικαστήρια έχουν ολοκληρωθεί. Ομως πολύ λίγες υποθέσεις είναι πιθανό να φτάσουν στο στάδιο της δίωξης, καθώς η μακροχρόνια διοικητική διαδικασία σημαίνει ότι οι περισσότερες θα ξεπεράσουν το πενταετές όριο παραγραφής για φορολογικές παραβάσεις και αυτομάτως θα σταματήσουν».
Μάλιστα, στο άρθρο τονίζεται ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η εδώ και 15 μήνες κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού με σπουδές στις ΗΠΑ, εχει προκαλέσει αντιδράσεις με νομοθετήματα που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι φαίνονται να ευνοούν φερόμενους ως παραβάτες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου