Του Αθανασόπουλου Περικλή (Η-Μ Μηχανικού)
Αθήνα 18-02-2021
Αυτό που δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν σε όλες τις δηλώσεις , εκτιμήσεις κλπ, στα ΜΜΕ, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιοχών από τις οποίες διέρχονται τα δίκτυα της ΔΕΗ.
Από τις περιοχές αυτές, άλλες ανήκουν στο Δημόσιο και άλλες στον ιδιωτικό τομέα
Για αυτές που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα δεν γίνεται λόγος, γιατί οι περισσότεροι Δήμοι τους ενημερώνουν με επιστολές, ότι πρέπει να φροντίζουν για την συντήρηση των περιοχών για την αποφυγή πυρκαγιάς κλπ και μάλιστα συνδράμουν σ αυτή, σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβληθεί πρόστιμο.
Για τις περιοχές οι οποίες ανήκουν στον Δημόσιο τομέα υπάρχουν δύο περιπτώσεις:
Αυτές που έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του θεού και νέμονται από επιτήδειους ξυλοκόπους ,οι οποίοι κοιτάζουν μόνο το κέρδος τους και αδιαφορούν για όλα τα άλλα, πάντα με τα «στραβά μάτια των δασικών υπηρεσιών».
Αυτές, που είναι και οι περισσότερες, οι οποίες έχουν εκχωρηθεί με διαφόρους τρόπους για ευτελή ποσά σε ιδιώτες ,οι φορείς (συλλόγους ξυλοκόπων κλπ) και μάλιστα για πολλά χρόνια (50) και αυτές συντηρούνται πάντα με τα «στραβά μάτια των δασικών υπηρεσιών».
Για παράδειγμα στη Βόρεια Εύβοια, υπάρχει μεγάλη δασική περιοχή αποτελούμενη από περίπου 7.000 στρέμματα,
η οποία ως κληροδότημα ανήκει στην Ακαδημία Αθηνών και στο Υπουργείο Εργασίας εξ, αδιαιρέτου . Η περιοχή αυτή αξιοποιείται από τους συλλόγους των ξυλοκόπων της
περιοχής υπό την εποπτεία των εργασιών του Δασαρχείου της περιοχής.
Για οποιαδήποτε μορφή παρέμβασης σε δάσος, κοπή, αναδάσωση κλπ, την απόλυτη ευθύνη την έχει το Δασαρχείο το οποίο θα εκδώσει μετά από αίτημα και την αντίστοιχη άδεια.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πως και με ποια αρμοδιότητα ο ΔΕΔΔΗΕ παρεμβαίνει σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες αποτελούν το 90% του μέρους στο οποίο οδεύει ανά την επικράτεια το δίκτυο μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης;
Μην ξεχνάμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ φροντίζει για την διέλευση, την εγκατάσταση και την συντήρηση των γραμμών του δικτύου και μόνο αυτού και διαθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Εργασίες πέραν αυτού, οι οποίες αφορούν την υλοτομία είναι εκτός αντικειμένου του.
Βέβαια ο ΔΕΔΔΗΕ περιορίζεται στο να υποδείξει στους ιδιοκτήτες και χρήστες του δάσους , τα δένδρα τα οποία παρεμποδίζουν την διέλευση των δικτύων και ο χρήστης μετά από την έκδοση της σχετικής άδειας του αρμόδιου δασαρχείου, προβαίνει στην αποκατάσταση, με επωφελεία του κέρδος από την υλοτομία.
Πέραν της υπόδειξης ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση στις αντίστοιχες περιοχές, εκτός και αν έχει υπογράψει συμβάσεις με ιδιώτες η εταιρείες για την εκτέλεση προστασίας δικτύου από τα δένδρα, οι οποίοι και θα ρυθμίζουν και τα σχετικά (μελέτη υλοτομίας, έκδοση σχετικών αδειών κλπ). Σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να ελεγχθεί ο ΔΕΔΔΗΕ αν οι συμβάσεις τηρούνται και οι ανάδοχοι να επωμισθούν τις ευθύνες τους για την ελλειπή τήρηση, αφού άλλωστε έχουν αποκομίσει και κέρδη από την εκμετάλλευση της υλοτομίας.
Τέλος για όλα τα παραπάνω, διαπιστώνεται ότι σύσσωμο το μιντιακό και πολιτικό κατεστημένο, «απαλλάσσει» από τις ευθύνες το κεντρικό κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, δασαρχεία κλπ, προσπαθώντας να τα «φορτώσει» όλα στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να μεταφέρει την δαπάνη των ζημιών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στους πολίτες, όπως έπραξε ο Ε. Βενιζέλος το 2012 με το ΕΤΥΔΙΕ (ΕΝΦΙΑ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου