Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ χάνεται εγγυημένο έσοδο 360 εκ. τον χρόνο.

Νίκος Φωτόπουλος | EcoLeft    

 7 Απριλίου 2021

 Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. έγινε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Πιο συγκεκριμένα το ΔΣ της ΔΕΗ με δύο διαφωνίες (Φωτόπουλος – Καραλευθέρης) προχώρησε στην έγκριση της αξιολόγησης των υποβληθέντων δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι επενδυτές για την απόκτηση του 49% των μετοχών.

 Συνεπής με τη διαχρονική στάση και την άποψή μου ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ ισοδυναμεί με έγκλημα σε βάρος των συμφερόντων της ΔΕΗ, καταψήφισα την εισήγηση.

Καταψήφισα την εισήγηση γιατί όντως θεωρώ έγκλημα, όταν χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, ούτε για τη ΔΕΗ ούτε για τον ίδιο τον ΔΕΔΔΗΕ, να εκχωρείτε το 49% των μετοχών του. Αλλά ακόμα και αν υπήρχε λόγος, δηλαδή είχαν οικονομικό πρόβλημα, είτε η ΔΕΗ είτε ο ΔΕΔΔΗΕ, και πάλι αυτό δεν θα ήταν λύση.

Οι δικαιολογίες «μα δεν εκχωρούμε την πλειοψηφία και το management» δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να εφησυχάσουν κανέναν μας.

 Η πλειοψηφία όλων των ιδιωτικοποιήσεων έτσι ξεκίνησε. Το είδαμε και το ζήσαμε σε μια σειρά επιχειρήσεις, ΟΤΕ, ΔΕΗ, κα.

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δεν δικαιολογούνται από πουθενά.

Για όσους τις προωθούν αυτή τη φορά δεν υπάρχει ούτε φύλλο συκής. Δεν έχουν καν να λένε «μα είναι μνημονιακή υποχρέωση …».

 Συναδέλφισσες, -φοι

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και του ΑΔΜΗΕ έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με εμμονή και μίσος απέναντι σε ότι αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού.

 Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και του ΑΔΜΗΕ, έχει να κάνει αποκλειστικά με νεοφιλελεύθερο δογματισμό.

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει καν το άλλοθι που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει αυτή την επιλογή της πριν ένα χρόνο. Δηλαδή ότι θα τον ιδιωτικοποιούσε για να σώσει τη ΔΕΗ. Αυτή την  «έσωσε» ο μάγος, ο μετρ του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, Κωστής Χατζηδάκης, γνωστός και για τη σωτηρία της Ολυμπιακής με τις υπέρογκες αυξήσεις το Σεπτέμβριο του 2019.

Το γεγονός δε ότι όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές (που προκρίθηκαν χθες) και που θα μας έφερναν την πολύτιμη τεχνογνωσία τους, δεν  έχουν καμία απολύτως σχέση με εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί απλά και μόνο είναι κερδοσκοπικά funds, καθιστά τον κ. Χατζηδάκη ακόμη πιο εκτεθειμένο.

Τον καθιστά εκτεθειμένο γιατί αν νομίζει ότι ξεχάσαμε τι έλεγε, κάνει μεγάλο λάθος.

 Ο ίδιος μπορεί να τα ξέχασε, εμείς όμως ΟΧΙ.

 Του θυμίζουμε και για να θυμηθούμε και όλοι μας ότι δεν πέρασε ένας χρόνος από τότε που έλεγε: «Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του».

 Αλήθεια κ. Χατζηδάκη, που είναι οι αξιόπιστοι επενδυτές που ειδικεύονται στα δίκτυα;

Ούτε ένας.

Πάει κι αυτό το άλλοθι.

 Συναδέλφισσες, -φοι

 Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση τόσο του ΔΕΔΔΗΕ όσο και του ΑΔΜΗΕ ισοδυναμούν με έγκλημα. Ισοδυναμούν με έγκλημα γιατί αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα απολύτως οικονομικό πρόβλημα, ούτε αδυναμία χρηματοδότησης των επενδυτικών τους πλάνων.

Ισοδυναμεί με έγκλημα γιατί οι επιχειρήσεις αυτές έχουν μόνιμο εγγυημένο έσοδο.

Ιδιαίτερα για τον ΔΕΔΔΗΕ ισοδυναμεί με έγκλημα 10 φορές γιατί όντως είναι έγκλημα την ώρα που η αξία του δεκαπλασιάζεται λόγω της έλευσης του 5G εσύ να τον ξεπουλάς για λίγα € σε ένα χρηματιστηριακό fund που το μόνο που θα κάνει είναι να εισπράττει. Ειδικά δε για τη ΔΕΗ, η αποκοπή του ΔΕΔΔΗΕ (και τώρα μάλιστα χωρίς το άλλοθι … αμάρτησα για τα παιδιά μου μια και την «έσωσαν») θα είναι έγκλημα καθοσιώσεως και για την επιχείρηση και για τον ελληνικό λαό.

Θα είναι έγκλημα καθοσιώσεως γιατί θα στερήσει από την επιχείρηση ένα τεράστιο

 Μα όσα και να πάρει από το ξεπούλημα του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ σε 3-4 χρόνια θα τα έχει βγάλει.

Μπορεί να μας απαντήσει ο πρώην και νυν κ. Υπουργός πόσα θα χάσει η ΔΕΗ από αυτή την απόφασή τους μέσα σε 10 χρόνια;

Όχι δεν μπορεί.

Αλλά τι τους νοιάζει … επιχείρησή τους είναι;

 ΩΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ) – ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΥΠΟΥ, ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΜΕ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΑ, ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

  

Φωτόπουλος Νίκος

Μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε.

Εκπρόσωπος των Εργαζομένων        

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: