τ. μέλος του οργανωτικού στο ΠΑΣΟΚ
Αθήνα 23-10-2021
Ας πάμε μερικά χρόνια πίσω, στις εκλογές του 2009 με αρχηγό τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ που ήλθε πρώτο κόμμα το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 43,92% και 160 έδρες, δεύτερο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 33,47% και 91 έδρες, τρίτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 7,54% και 21 έδρες.
Στις επόμενες εκλογές τον Ιούνιο του 2012 πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία με 18,85% και 108 έδρες, δεύτερο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 16,78% και 52 έδρες, τρίτο κόμμα με αρχηγό τον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 13,18% και 41 έδρες, τέταρτο κόμμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,62% και 33 έδρες, πέμπτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 8,48% και 26 έδρες, έκτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες, έβδομο και τελευταίο κόμμα η Δημοκρατική Αριστερά με 6,11% και 19 έδρες.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 36,34% , η ΝΔ 27,81% , η Χρυσή Αυγή 6, 28%, το Ποτάμι 6,05% το ΚΚΕ 5,47% , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,75% και το ΠΑΣΟΚ με Αρχηγό τον Ευάγγελο Βενιζέλο έλαβε το εξευτελιστικό ποσοστό του 4,68%.
Σύμφωνα με τα παραπάνω διαπιστώνεται μια κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ το οποίο μέσα σε 6 χρόνια από το ποσοστό του 43,9% κατρακύλησε στο ποσοστό του 4,68% καταγράφοντας απώλειες ποσοστού 39%.
Οι απώλειες αυτές του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν ένα τεράστιο πολιτικό κενό στη χώρα μας το οποίο και εκμεταλλεύτηκαν διάφορές δυνάμεις που με την στήριξη των ΜΜΕ δημιούργησαν διαδικτυακά κόμματα μιας χρήσης , χωρίς στήριξη στη βάση της κοινωνίας, τα οποία δεν μπορούσαν επί της ουσίας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της χώρας στην κρίση.
Το σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ενώ έβαλε πλάτη στην κρίση υπέστη όλη την πολιτική φθορά χωρίς ποτέ να μπορέσει να επανακάμψει, σε αντίθεση με την Ν.Δ., η οποία μπόρεσε και κρύφτηκε πίσω από τον ΠΑΣΟΚ και επανήλθε γρήγορα και μάλιστα ως κυβέρνηση.
Ας έρθουμε όμως στα εσωκομματικά της Δημοκρατικής παράταξης (ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κλπ), για να δούμε τι κρύβεται πίσω από κάθε υποψηφιότητα για την προεδρία, στην ουσία του ΠΑΣΟΚ.
Για να μπορέσουμε όμως να καταλάβουμε, ας δούμε την πορεία κάθε υποψηφίου σ αυτό το διάστημα και τις θέσεις που πρεσβεύει ο καθένας ως υποψήφιος αρχηγός για το επόμενο διάστημα, τόσο στην διακυβέρνηση της χώρας, όσο και στην νέα μορφή του ΠΑΣΟΚ (θα μιλάμε μόνο για ΠΑΣΟΚ γιατί επί της ουσίας αυτή είναι η πραγματικότητα).
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Επί σειρά ετών βουλευτής και με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία ως Υπουργός, έχει την στήριξη των εξιχρονιστών του Σημίτη, δεν κρύβει την αντιπάθειά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους τ .συντρόφους τους Μ. Ξενογιαννακοπούλου-Χ. Σπίρτζη-Γ. Ραγκούση κλπ, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για το αν θα μπορούσε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Σταύρο Σ. Μπένο, Τ. Θεωδορικάκο κλπ. Αφήνει υπονοούμενα ότι δεν θα αρνιόταν μια νέα συνεργασία με την ΝΔ στην περίπτωση κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα πάρει τέτοιο ποσοστό που θα αρκούσε για συγκυβέρνηση.
Διαμηνύει ότι σε περίπτωση που δεν εκλεγεί αρχηγός θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, πράγμα που έκανε για πολλά χρόνια με την Φώφη Γεννηματά.
Ο Α. Λοβέρδος συνεργάστηκε στις κυβερνήσεις με την ΝΔ και χρεώνεται με αυτή την συνεργασία ως συμβάλλον στην κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
Η υποψηφιότητα του Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ διαμηνύει επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά και πολιτικά, μιλάει ακόμα και για εκλογή ονόματος στις εσωκομματικές εκλογές και μάλιστα κάνει σαφές ότι επιθυμεί με καταστατική πράξη να καταστείται αδύνατη η συνεργασία με την Ν.Δ.
Ο Χ. Καστανίδης επι σειρά ετών βουλευτής, στηρίζεται από το παλιό και παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ στην Μακεδονία τυγχάνει της αποδοχής μεγάλου μέρους του ΠΑΣΟΚ.
Μην ξεχνάμε ότι ο Χ. Καστανίδης διαφώνησε στην ψήφιση του 2ου Μνημονίου και διαγράφτηκε από το κόμμα.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Ο Ν. Ανδρουλάκης από το 2014 έως και σήμερα έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής και θα παραμείνει έως το 2024 , δηλαδή 10 έτη στην ευρωβουλή, ενώ προβάλλεται ως γνώστης του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Δεν έχει την εμπειρία του Ελληνικού κοινοβουλίου και κυβερνητικού έργου, ενώ στηρίζεται στην δυναμική οργάνωση της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ μεγάλο μέρος της οποίας με σκληρό αγώνα έχει καταφέρει να ελέγχει.
Στα χρόνια της κρίσης ασχολήθηκε με την οργάνωση της νεολαίας σε όλη την Ελλάδα, πράγμα που σήμερα περιμένει να εισπράξει τους καρπούς.
Π.ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Είναι πολιτικό δημιούργημα του Γεωργίου Παπανδρέου που τον καθιέρωσε στο ΠΑΣΟΚ, ενω διετέλεσε ως υπουργός πολιτισμού και μετά από την υποψηφιότητα του ως Δήμαρχος της Αθήνας, θέλει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στα κομματικά του ΠΑΣΟΚ, στηριζόμενος σε προσωπικές του γνωριμίες.
Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
Ο νεώτερος υποψήφιος αρχηγός και ο μόνος ο οποίος στα δύσκολα χρόνια δίπλα από την Φώφη Γεννηματά αγωνίστηκε θα έλεγα υποδειγματικά και με μεγάλο κόπο βοήθησε στην άνοδο του ποσοστού του κόμματος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 6% στο 8,1%.
Η δύναμη του αντλείται από Γεννηματικούς, νεολαίους και προσωπικούς φίλους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η ισχυρότερη υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος, πρεσβεύει στην ένωση της Κεντροαριστεράς χωρίς να κρύβει ακόμα και την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ,αρκεί να τελειώνει η εποχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Θεωρεί ότι έχει ιστορική υποχρέωση να προσπαθήσει να επαναφέρει την πολιτική κατάσταση στην χώρα σε ισορροπία και να σταματήσει τον κατήφορο και την αποσταθεροποίηση την οποία έχει επιβάλλει η elite με τον τον Μητσοτάκη.
Με απλά λόγια, ο Γεώργιος Παπανδρέου θέλει να συνεχίσει την παραδοσιακή πολιτική της οικογένειας, η οποία ένωνε πάντα τον κεντροαριστερό χώρο και κατάφερνε να ασκεί φιλεργατική πολιτική κόντρα στα ντόπια συμφέροντα.
Σήμερα δέχεται έναν ανελέητο πόλεμο από την ντόπια elite μέσω των ελεγχομένων ΜΜΕ, που επιχειρείται η συνεχής απαξίωση του.
Το θέμα είναι αν ο ήπιος χαραχτήρας του Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση που εκλεγεί αρχηγός ,θα μπορέσει να τιθασεύσει τους πολλούς πόλους οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει να πορευθεί ομαλά η παράταξη και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου