Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.Α.ΜΕ) Ε.ΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ : «οποίος αρνείται να προσαρμοστεί δυστυχώς πεθαίνει».

ΕΑΜΕ ΕΤΕ ΔΕΗ: 10 ερωτήσεις-απαντήσεις γύρω από την νέα συλλογική σύμβαση  και όχι μόνο - Καφενείο Μεγαλόπολης
Στην εποχή που διανύουμε, εποχή της παγκοσμιοποίησης, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, στα εργασιακά και στα οικονομικά.


Η ειρήνη που μέχρι πρότινος ήταν διαχρονική ευχή και αξία της ανθρωπότητας, τείνει να εξαφανιστεί. Η κλονισμένη ψυχική ισορροπία, ο φόβος, η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, η φτώχεια, η ανεργία, το μεταναστευτικό, η παραπληροφόρηση και όλα αυτά που έχουν επιβάλει οι ισχυροί δημιουργοί του νεοφιλελευθερισμού, οδηγούν πλέον στο απονενοημένο συμπέρασμα ότι η πολεμική δράση αποτελεί μονόδρομο με κάθε κόστος ενάντια σε αμάχους, παιδιά και καταφρονημένους, σκορπώντας το θάνατο.
Κάθε φορά, η νέα τάξη δεδομένων, επικαλείται και κάτι, όπως την κλιματική αλλαγή, την έκτακτη ανάγκη, την ατομική ευθύνη, βολικά επιχειρήματα για να συγκαλυφθούν οι επιλογές και οι ευθύνες των ανεύθυνων πολιτικών τους.
Έχουν φέρει οικονομικό αδιέξοδο με την ενεργειακή φτώχεια και εξάρτηση, από τη διαρκή αύξηση τιμών ακόμη και σε αγαθά πρώτης ανάγκης, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Σε αυτό το περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης που ο κόσμος δεν αντιστέκεται στην αδικία, έχουν έρθει τα πάνω κάτω από το μετασχηματισμό, - όπως τον αποκαλούν- της άλλοτε Δημοσίας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, συνέχεια του target model και της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, μετά και τις πρόσφατες αυξήσεις τελών και Wacc.
Αποτελεί μία ακόμα στοχευμένη επίθεση, στο δίκαιο των λαών, προγραμματισμένα, για την αποδυνάμωση των λαϊκών στρωμάτων, μεθοδευμένη να δίδεται σταγόνα – σταγόνα ως δηλητήριο.
Η κατ’ ευφημισμό Δημόσια ( για το κοινό συμφέρων ) επιχείρηση έχει αναδειχθεί από τις ισχυρότερες σε ακρίβεια, εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. παλεύοντας να έχει σχεδόν πάντα την ακριβότερη τιμή ανά kwh, με καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο των εργαζομένων , των νοικοκυριών, των βιοτεχνιών και των επιχειρήσεων, βάζοντας καθημερινά τους πολίτες σε αναζήτηση λύσεων, για την επιβίωσή τους.
Ένας μετασχηματισμός που έχει σαν βάση την εμμονή στην απολιγνιτοποίηση (άραγε υπέρ ποιων συμφερόντων;), σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, κυρίαρχες στην Ευρώπη, που επέστρεψαν πανηγυρικά σε αυτό που μέχρι πρότινος καταδίκαζαν. Τον βρώμικο λιγνίτη.
Ο μετασχηματισμός αυτός έφερε την πλήρη εξάρτηση της χώρας μας από τρίτους, έφερε την τεχνητή ανεπάρκεια Η.Ε. ώστε να κοστίζει πανάκριβα σε εισαγωγές και τσάμπα στις εξαγωγές.
Το Ε.Σ.Ε.Κ. (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) για τη χώρα μας παραμένει μη τεκμηριωμένο ως προς την βιωσιμότητά του και την αποτελεσματικότητα για επάρκεια και περιβάλλον, αλλά οι επενδύσεις δις ευρώ της ΔΕΗ σε γείτονες χώρες δίνουν λύσεις και οικονομική ενίσχυση στο ΑΕΠ τους, στα πλαίσια εταιρικής κερδοφορίας.
Η εγχώρια ανάπτυξη και δημιουργία νέων μονάδων ενέργειας, είναι εκτός πλάνων!!!!
Εκτός πλάνων βρίσκονται και οι άνθρωποι με την τεχνογνωσία τους και τη δημιουργικότητα τους που έδιναν αξία και υπεραξία στην επιχείρηση και στις περιοχές ανάπτυξης. Το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο εξαφανίζεται, με τον οικονομικό μαρασμό στις πληγείσες περιοχές να έχει κάνει την εμφάνισή του.
Οι παρεμβάσεις είναι επιλεκτικές και αλλήθωρες. Δεν βλέπουν και δεν εξασφαλίζουν τους εργαζομένους και τα εισοδήματα τους. Στη ΔΕΘ, οι εξαγγελίες “πυροτέχνημα” για το χρονοεπίδομα, μιλούσαν για κατάργηση του πρώτου μνημονικού νόμου, με αποκλειστικά οφέλη υπέρ των εργαζόμενων. Τελικά είδαμε ένα νόμο πιο σκληρό και από το μνημονιακό, να αφαιρεί από το μισθολόγιο των εργαζομένων, τουλάχιστον 12 έτη σκληρής και αποδεδειγμένης εργασίας,
που μεταφράζεται σε σημαντική απώλεια εισοδήματος για πάντα, βάζοντας αντεργατικούς όρους που στο προηγούμενο δεν υπήρχαν. Αποτέλεσμα είναι να μιλάμε για το πόσα χάνουνε οι περισσότεροι εργαζόμενοι και να ακούμε για τους ελάχιστους, που θα αρκεστούν στα ψίχουλα της προπαγάνδας, όταν τρεις ντενεκέδες ελαιόλαδο ισοδυναμεί με μηνιάτικο πολλών εργαζομένων και συνταξιούχων.
Φέρνει μνήμες από την αναφορά μνημονιακού Υπουργού «Εγώ κάνω τις απολύσεις - Μην μου πάρει τη δόξα η Τρόικα».
Ίδια προπαγάνδα ακολουθήθηκε και στον νέο εργασιακό νόμο, που άλλα λένε στην Ε.Ε. και αλλιώς ψηφίζουν στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Όταν σε παγκόσμιο επίπεδο δοκιμάζουν και εφαρμόζουν μοντέλα, όπως η 4ήμερη εργασία, διατηρώντας τους ίδιους μισθούς ή τουλάχιστον το 35ωρο με αποδεδειγμένα οφέλη ως προς την αύξηση της παραγωγικότητας, η κυβέρνηση μας οδηγεί ανερυθρίαστα σε 6ήμερη εργασία και 13ωρο παράλληλης απασχόλησης. Ο συνδικαλισμός
στοχοποιήθηκε και τιμωρείται!!!!!!
Έτσι βρισκόμαστε στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην δικαιοσύνη, έχοντας επίσημα ελλιπής δημοκρατία στη χώρα μας.
Διαπιστώνουμε κάθε μέρα να πυκνώνει περαιτέρω το πλέγμα των "παρενεργειών" και στον όμιλο ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ όπως:
• Το αχρείαστο και φαραωνικό οργανόγραμμα να μην χωράει ούτε στις ιστοσελίδες των εταιρειών.
• Τα αδαμαντοπληρωμένα στελέχη να βλέπουν μόνο τις αποδόσεις στις τιμές των μετοχών, επικεντρωμένοι στους ικανοποιημένους μετόχους τους, αδιαφορώντας για την κοινωνία.
• Οι νεοπροσληφθέντες για πρώτη φορά στα χρονικά του Ομίλου δεν προσέρχονται για εργασία ή αποχωρούν σε ανησυχητικά ποσοστά, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.
• Η μακροχρόνια έλλειψη κυρίως τεχνικού προσωπικού να αυξάνεται δραματικά.
• Η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας να παραμένει κυρίως ως αναφορά στα συρτάρια.
• Οι βάρδιες να στελεχώνονται με ανεκπαίδευτο στην ουσία άπειρο και μη επαρκές προσωπικό.
• Οι πανάκριβες εργολαβίες να μην αποδίδουν ούτε στο ελάχιστο τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
• Οι σπατάλες ανυπολόγιστες και οι απευθείας αναθέσεις ατεκμηρίωτες ως προς την αναγκαιότητά τους και τη σκοπιμότητά τους.
• Ο αυταρχισμός, οι απειλές και η αλαζονεία έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο.
• Η γνώση απαξιώνεται και παραγκωνίζεται καθημερινά.
Μερικά αλλά ουσιώδη, από αυτά που καθημερινά καταγράφονται, με τις ανάγκες ωστόσο να παραμένουν υπομονετικά κάτω από το χαλί. Όπως άλλωστε και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η γλώσσα της αλήθειας εκφράστηκε σαφέστατα μέσα από την κυβερνητική ρήση

«οποίος αρνείται να προσαρμοστεί δυστυχώς πεθαίνει».

Ήρθε πλέον ο χρόνος να αναδειχθούν οι αλήθειες και τα ψέματα, να διαχωριστούν τα λόγια από τα έργα, βάζοντάς τα στη θέση που αναλογούν, θέτοντας στο παρόν την ατομική και συλλογική ευθύνη του παρελθόντος, ζητώντας ξεκάθαρες ενέργειες κοινωνικού χαρακτήρα για το μέλλον, αφήνοντας το αποτυχημένο μοντέλο της παγκοσμιοποίησης και το φασισμό που ανέδειξε στο περιθώριο.
Η ακρίβεια , η φτωχοποίηση, τα κλεμμένα εργασιακά δικαιώματα, που επαναφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα, τη δουλοκτησία και τη φεουδαρχία, η ασφυξία που έχουν επιβάλλει στις κοινωνίες και στους λαούς επιβάλλει στην δική τους ΔΡΑΣΗ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ από εμάς, και μέρα με την μέρα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Με ενότητα και αλληλεγγύη, πρέπει να σχεδιάσουμε τον οδικό χάρτη αξιοπρεπούς διαβίωσης, για τους νέους εργαζόμενους που τώρα ξεκινούν τη ζωή τους, αλλά και για τους παλιούς, που είναι αναγκασμένοι να στηρίξουν την οικογένειά τους, με εφόδια ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν
σε αυτή την αδηφάγα κοινωνία, ισχυρών συμφερόντων.

ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
ΞΥΠΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ
ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΑΜΕ ΕΤΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ - ΚΗΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: