Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον σκελετό στην Αμφίπολη

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον σκελετό στην Αμφίπολη
  Αθήνα
Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της ανακάλυψης του τάφου και του ανθρώπινου σκελετού στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

«Σκελετός αναδύεται από τον μυστηριώδη ελληνικό τάφο» είναι ο τίτλος του Discovery News. Η ιστοσελίδα αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και παρουσιάζει την άποψη ξένης αρχαιολόγου, η οποία εκτιμά ότι ο τάφος ανήκει στον Ηφαιστίωνα.

Η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ αναπτύσσει την άποψή της στο προσωπικό της μπλογκ λέγοντας ότι μετά τον θάνατο του Ηφαιστίωνα, ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε να μεταφερθεί η σορός του στη Μακεδονία και να ταφεί σε έναν θαυμαστό τάφο.

Η ίδια τονίζει ότι στη Μακεδονία τηρείτο το έθιμο της καύσης και ότι οι ιστορικές πηγές αναφέρουν πως μόνο ο Ηφαιστίωνας και ο Μέγας Αλέξανδρος ταριχεύτηκαν προκειμένου να μεταφερθούν στην Μακεδονία.

Στις αποκαλύψεις αναφέρεται και το BBC, το οποίο μεταδίδει τη δήλωση της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη ότι «πιθανότατα ο τάφος να ανήκει σε άνδρα και στρατηγό». Το βρετανικό δίκτυο παρουσιάζει, επίσης, εκτενές φωτορεπορτάζ στα ευρήματα στην Αμφίπολη.

Για τη «σημαντικότερη ανακάλυψη μέχρι στιγμής» στον τύμβο Καστά κάνει λόγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι θεωρείται πως ο αρχαίος τάφος είναι ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί στην Ελλάδα. Το Reuters αναφέρεται και στις θεωρίες σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο ένοικος του τάφου.

«Ο σκελετός θα μπορούσε να λύσει το αίνιγμα του αρχαίου ελληνικού τάφου», αναφέρει η Washington Post, προβάλλοντας ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press.

Την ίδια ανταπόκριση προβάλλουν αρκετές ιστοσελίδες αμερικανικών ΜΜΕ, ανάμεσά τους και του ABC. Σχετικές αναφορές γίνονται και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο σκελετός θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να λύσουν το αίνιγμα για το ποιος θάφτηκε στο μεγαλειώδη τάφο.
Στην Κίνα, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αναφέρεται στην ανακάλυψη, τονίζοντας ότι «θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και ανάλυση των ευρημάτων για να προσδιοριστεί ο νεκρός που έχει ταφεί». Το πρακτορείο προσθέτει ότι η ανάλυση των οστών αναμένεται να αποκαλύψει πολύτιμες πληροφορίες, όπως το ύψος, το φύλο και την ηλικία του νεκρού, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της ταυτότητάς του.
Την είδηση μεταδίδει και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Itar-Tass.
Το ενδιαφέρον και των γερμανικών ΜΜΕ προκάλεσε η είδηση της ανακάλυψης του τάφου.
«Οι εικασίες για τον μυστηριώδη τάφο στη βόρεια Ελλάδα πολλαπλασιάζονται. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τώρα οστά ανθρώπινου σκελετού» γράφει το περιοδικό Der Spiegel και αναρωτιέται: «Αλλά ποιος είναι θαμμένος εκεί;»
Το περιοδικό προσθέτει ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην αποκάλυψη του μυστικού.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: