Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Çavuşoğlu : «Η μονόπλευρη δραστηριότητα γεώτρησης της ελληνικής πλευράς δεν είναι καλοπροαίρετη»

Çavuşoğlu : «Η μονόπλευρη δραστηριότητα γεώτρησης της ελληνικής πλευράς δεν είναι καλοπροαίρετη»Απόδοση: Λούρου Σταυρούλα
Άγκυρα και Αθήνα έχουν την ίδια γνώμη για τη σημασία της συνέχισης των διαπραγματεύσεων της Κύπρου, αν και διατηρούν τις αντίθετες απόψεις τους για λύση της τρέχουσας διαφωνίας για το φυσικό αέριο.
Εμφανιζόμενος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Τουρκίας,  Άγκυρα, στις 29 Νοέμβρη , ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και ο Έλληνας ομόλογός του, Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησαν την επανάληψη των συνομιλιών επανένωσης, η οποία σταμάτησε όταν η ελληνική κυπριακή διοίκηση αποσύρθηκε  από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο πάνω στην ένταση σχετικά γεωτρήσεις στα ανοικτά του νησιού.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν ακόμα και σε δυσκολότερες καταστάσεις. Θέλουμε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες αυτήν την περίοδο» δήλωσε ο Çavuşoğlu  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου .
«Επιθυμούμε την κατανόηση και την λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα και των δύο εθνών και των προσπαθειών μας, για αυτό θα συνεχίσουμε», τόνισε.
Ο υπουργός επανέλαβε την αντίθεση της Τουρκίας σχετικά με τη στάση της Κύπρου στο όλο ζήτημα, το οποίο ονόμασε  «παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων του Τουρκοκυπριακού λαού».
Ο υπουργός επέκρινε επίσης την Ελληνική Κύπρο για την αναστολή των ειρηνευτικών συνομιλιών, αμφισβητώντας τις προθέσεις της κυβέρνησης .
«Η μονόπλευρη δραστηριότητα γεώτρησης της ελληνικής πλευράς που δεν εγγυάται  τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν είναι καλοπροαίρετη . Αν θέλουμε μια λύση , γιατί δεν επικεντρωνόμαστε σε αυτό ; Αν υπάρχουν καλές προθέσεις , υπάρχουν πολλές λύσεις . Αλλά αν δεν υπάρχει καλή πρόθεση, αν θα υπάρξει μια προσέγγιση όπως «Είμαι μέλος της ΕΕ, έτσι μπορώ να χρησιμοποιούν τα δικαιώματα αυτά», αυτά δεν έχουν καμία χρήση για μια λύση», είπε .
Αμφότερες οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής αντιτάσσονται στην εκμετάλλευση της Ελληνικής Κύπρου σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα  πριν επιτευχθεί μια συμφωνία για την επίλυση και υποστηρίζει ότι οι πόροι ανήκουν και στις δύο κυβερνήσεις .
Η Αθήνα τονίζει την ελληνική κυπριακή κυριαρχία
Από την πλευρά του, ο Βενιζέλος δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει την επανέναρξη των συνομιλιών , λέγοντας «Είναι καθήκον μας να καταβάλλουν προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ωστόσο επέστησε μια κόκκινη γραμμή στην προστασία των «κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Κύπρου».
«Πάντα πίστευα ότι υπάρχει δυνατότητα να αποφευχθεί η ένταση και να βρεθεί μια λύση στα προβλήματα», δήλωσε. «Αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν πρέπει να βλάψουν τα δικαιώματα κυριαρχίας της  Ελληνική Κύπρου».
«Η Κύπρος , μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , έχει την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά δικαιώματα . Στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας , οι υποθαλάσσιοι πόροι ανήκουν σε αυτήν», υποστήριξε ο υπουργός.
Επίσης υποστήριξε πως το αέριο που θα αποσπάτε από την Ελληνική Κύπρο θα μοιραστεί και με την τουρκική πλευρά.
«Αυτή η κατάσταση έχει την ευθύνη της διαχείρισης των πόρων αυτών για πλεονέκτημα τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στην Κύπρο . Αυτό συμβαίνει στο πεδίο της ισότητας και της ισορροπίας . Επιπλέον, η διανομή του φυσικού αερίου να είναι υπέρ της Κύπρου και της Τουρκίας , πρέπει να κάνουμε αυτά κατά τρόπο που να διανείμει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες της Κύπρου», είπε .
Η επίσκεψη Βενιζέλου ήρθε λίγο πριν από την συνάντηση ανώτερων  Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων  για την τρίτη έκδοση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου.
Πηγή: hurriyetdailynews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: